Skip to main content

De praktiserende lægers offensive Danmarkskort

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

15. maj 2009
3 min.

Nordjylland

I Region Nordjylland har Kvalitetsenheden for Almen Praksis, Nord-KAP, siden 2003 ført en række projekter ud i livet, og netop nu søges der om midler til en decideret forskningsenhed med fokus på bl.a. kronikerindsats og rehabilitering.

»Aktuelt kører vi et projekt, hvor vi besøger 22 praksis for at stimulere organisationsudvikling i den enkelte praksis. Vi uddanner praksispersonale, og vi styrker med diverse initiativer samarbejdet mellem praktiserende læger og sygehusene. Således har vi i samarbejde med regionen afholdt en række dialogmøder mellem de forskellige aktører om cancerpakkerne, ligesom vi har medvirket til udvikling af ,Kronikerenheden for RN' med deltagelse af praktiserende læger, hospitaler og regionen«, fortæller daglig leder af Nord-KAP, praktiserende læge i Svenstrup, Jørgen Peter Ærthøj.

Syddanmark

»Vi har siden regionsdannelsen haft fremtiden på dagsordenen, og det har udmøntet sig i nogle konkrete aftaler med regionen«, fortæller formand for praksisudvalget og samarbejdsudvalget, praktiserende læge i Felsted, Søren K. Jensen. Han peger blandt andet på § 2-aftalen, der indeholder en række redskaber til rekruttering og fastholdelse samt muligheder for støtte til etablering af større, fremtidsrettede praksis. Der er i samme forbindelse - som det første sted i landet - indgået en aftale med særlig fokus på yderområderne. Specielt i de områder, der svarer til de tidligere Ribe og Sønderjyllands Amter, er der i de vestlige egne en del fastholdelses- og rekrutteringsproblemer. Aftalen trådte i kraft for et halvt år siden.

Sjælland

Region Sjælland kan pege på flere konkrete eksempler på projekter, der allerede har gjort fremtid til nutid, og som skal være med til at definere og fastholde almen praksis' rolle i sundhedsvæsenet og samtidig sætte fokus på kvalitet og udvikling:

»Vi forhandler med regionen om, hvordan vi både kan rekruttere og fastholde kolleger, og derudover forsøges der netop nu med forskellige modeller for organisering«, fortæller formand for praksisudvalget, praktiserende læge i Slagelse, Tue Flindt Müller, og peger på tre eksempler:

I Kalundborg står regionen for et lægecenter, i Nakskov etablerer region og kommune i samarbejde i lægecenter på Nakskov Sygehus, og i Næstved tager ambitiøse planer form: et lægecenter på 2.600 kvadratmeter i tre etager, der opbygges med små enheder men fælles faciliteter, laboratorier osv. Lægecentret åbner til november med minimum 11 praktiserende læger samt øvrigt personale.

Hovedstaden

I Region Hovedstaden er der under praksisudvalget dannet en visionsgruppe, der blandt andet sætter fokus på, hvad der skal til for at gøre vejen så ukompliceret som muligt for den almene mediciner, der overvejer at nedsætte sig som praktiserende læge. Kan coaching og en form for startpakker med knowhow om det praktiske være vigtige veje frem? Og kan man forestille sig konsulentbistand den første tid eller en mentorordning med kontakt til en erfaren kollega? Visionsgruppen arbejder også med mulige modeller for partnerskaber, hvor ejer og ansatte i høj grad er ligestillet i et gensidigt forpligtende fællesskab. Og gruppen vil gerne koordinere det fremtidsrettede arbejde med lignende arbejde andre steder i landet:

»Der er jo ingen grund til, at vi opfinder den dybe tallerken flere gange. Der er behov for en landsdækkende strategi, så vi ikke sidder og arbejder på kryds og tværs uden samarbejde eller koordinering«, siger Anette Skov, praktiserende læge i Vesterbro Lægehus og medlem af visionsgruppen.