Skip to main content

Der er en gruppe af patienter, der bliver taberne i det moderne forbrugersygehusvæsen. Den gruppe patienter, der ikke presser på for at komme på et offentligt sygehus med kort venteliste eller et privathospital. Den gruppe patienter, der aldrig kunne forestille sig at bestille en konsultation over internettet.

Mogens Christiansen er praktiserende læge i Balling, nord for Skive. Han sidder i bestyrelsen for Praktiserende Lægers Organisation, P.L.O.

»Der en gruppe af stille forsagte patienter, der ikke selv presser på for at komme til undersøgelse. De kan ikke overskue at komme på et sygehus langt væk, selv om der er kortere venteliste end på det lokale sygehus. De kan heller ikke overskue at komme på et privathospital«, siger Mogens Christiansen.

I den gruppe af patienter er der mange ældre, mange medfødt handicappede og mange psykiske patienter.

»De har ingen glæde af frit valg og konkurrence mellem sygehusene. Skal de på sygehus, vil de helst på det lokale sygehus. De presser ikke på«, påpeger han.

Den moderne unge patient har selv været på internettet og kender ventelisterne, inden vedkommende går til sin praktiserende læge. Den moderne patient presser også på for, at der skal ske noget.

»Som praktiserende læger skal vi holde balancen mellem vores patienter. Vi ved, hvem der holder sig tilbage og skal være deres ,advokat` og hjælpe dem frem - og ikke ligge under for det pres, som nogle patienter kan udøve«, mener Mogens Christiansen.

Flere og flere læger åbner op for tidsbestilling og konsultationer via internettet.

»Det er helt naturligt at gå på nettet for de unge. Det betyder, at den forsagte patient uden internetadgang bliver stillet dårligere, fordi nogle tider er taget«, siger han.

Han mener, at Danmark er ved at opgive det gamle solidariske sundhedsvæsen, hvor den der har størst behov, kommer først til behandling.

»Valgfriheden skal strømline velfærdssystemet, og alle meningsdannerne synes, det er en fordel, men der er nogle, der bliver taberne«, siger Mogens Christiansen.

Viborgs amtsborgmester Bent Hansen (S) er formand for Amtsrådsforeningens sundhedsudvalg.

Han er enig i problemet for de svage patienter.

»Halvfjerds procent af patienterne er akutte og kan ikke vælge. Så er der 10-15 procent, der ikke er i stand til at vælge eller ikke ønsker at vælge. Illusionen om valgfrihed gælder kun de sidste 10-15 procent, der er markante i debatten og gør krav på valgfrihed. Fokus burde være på de 90 procent«, mener Bent Hansen.

Han mener, at de praktiserende læger og fagfolk generelt skal holde fast i fokus på de 90 procent.

»Nogle overlæger fra universitetssygehuse kræver flere ressourcer, men vi skal huske på, at 99 procent af patienterne bliver klaret hos de praktiserende læger og de almene sygehusafdelinger. Patienterne langs vestkysten og på Lolland-Falster skal også dækkes ind«, siger Bent Hansen.

Han advarer også mod takststyring.

»Nogle patienter tager længere tid end andre. De ældre patienter på de medicinske afdelinger kan jo godt kræve mange undersøgelser, inden man finder ud af, hvad der er socialt afhængigt, og hvad der sygdomsmæssigt er galt med patienten. Hos den praktiserende læge skal nogle patienter holdes i hånden, inden de kommer frem til det egentlige problem«, påpeger Bent Hansen.