Skip to main content

Debat om OK 05

31. okt. 2005
6 min.

Kære YL-kollega

Vi har alle et ønske om, at vores løn afspejler en læges ansvar og uddannelsesniveau. Lønforhandlingsmæssigt befinder vi os uden konkurrerende sundhedssystemer, som slås om vores arbejdskraft, idet de fleste af os har en fælles offentlig arbejdsgiver, som presses til at holde skattetrykket i ave. Ta' stilling til resultatet under de givne forhold - læs mere på www.fayl.dk - deltag gerne i netdebatten på DADLNET.dk under Debat om OK 05 - og send kuverten senest den 31.3.

YL-redaktør Ulla Davidsen

Sandhedens time

Tre grunde til at stemme nej. Det vigtigste er at deltage i urafstemningen.

Yngre Lægers væsentligste formål er at sikre medlemmerne gode løn- og arbejdsvilkår. Derfor er en af de vigtigste begivenheder for alle yngre læger at tage stilling til ny overenskomst, der bestemmer, hvordan vi kommer til at arbejde - især under belastende forhold, og hvilken løn vi får for et meget kvalificeret arbejde.

Det særegne ved den ny overenskomst er, at denne overenskomst kommer til at bestemme de vilkår, yngre læger kommer til at arbejde under i de kommende fem regioner. Som bekendt er der planlagt omfattende rationaliseringer i regionerne.

Derfor skal vi være sikre på, at det er en god overenskomst.

Medlemmerne har prioriteret to hovedkrav til en god overenskomst: Væsentlige forbedringer af vagtforholdene og generelle lønstigninger, som løfter yngre lægers løn.

Nu er det sandhedens time - for alle yngre læger

Er den ny overenskomst så god, at vi er sikret gode løn- og arbejdsforhold på sygehusene?

Det skal hver enkelt yngre læge afgøre igennem urafstemning.

Der er tre grunde til, at jeg opfordrer medlemmerne til at stemme nej:

  1. Der er ingen garanti for, at de sundhedsskadelige, belastende vagter bliver forbedret. Overenskomsten bør indeholde en garanti for, at vagten dubleres, hvis ikke der er sikret fire timers hviletid fra kl. 20-8.

  2. De generelle lønstigninger er ikke tilstrækkelige til at sikre reallønnen. De sidste år har givet gennemsnitlige lønstigninger på 4%. Hvis yngre læger skal sikres den samme lønudvikling på 4% årligt, skulle vi på tre år have 12%. Vi har kun fået ca. 8%. Dertil skal lægges, at lønnen ikke er sikret imod stigende inflation. Mange økonomer frygter, at inflationen vil tage til p.g.a. stigninger på olien på 40%. Og hvorfor skal yngre læger ikke betales for sygehusenes stigende produktivitet? Arbejdsgiverne har høstet milliarder i besparelser, takket være yngre lægers store produktivitet. Uden at yngre læger har fået forbedret lønnen.

  3. Forskelsbehandling af afdelingslæger/speciallæger, som får 1% mindre i lønstigning end andre yngre læger.

Deltag i urafstemningen

Hvis du ønsker, at Yngre Læger skal være en aktiv og stærk fagforening for yngre læger, skal du deltage i urafstemningen. Yngre Læger kan ikke være en aktiv fagforening, hvis ikke du er et aktivt medlem.

Lars Hutters, formand for Hovedstadens Reservelæger

lars_hutters@dadlnet.dk

Derfor stemmer vi ja

Arbejdsgiverenes udmeldte forringelser af arbejds- og lønvilkår

er det lykkedes fuldstændigt at få taget af bordet.

Vi glæder os først og fremmest over, at forhandlingsdelegationen har opnået generel lønfremgang for alle yngre læger samt en forhøjelse af varslingstillæggene. Samtidig er det lykkedes at afvise arbejdsgivernes mest rabiate krav, såsom afskaffelse af 1. reservelægestillingen, forringede arbejdstidsregler for fællesvagt og forringelse af vagthyppighedsbestemmelserne.

Yngre læger havde, udover lønstigninger, tre væsentlige krav til OK 05: Forbedrede vagtforhold, tilpasning af overenskomsten til den nye speciallægeuddannelse og tilpasning af ny løn til yngre læger under videreuddannelse.

Vi har opnået en vigtig ret til at forhandle vagt- og belastningsforhold, når vagten er urimeligt belastet. En unik tilføjelse, som ikke er set tidligere i overenskomstsammenhæng. Hvis paragraffen bruges rigtigt, kan den sætte fokus på og løse mange vagtbelastningsproblematikker ved aktiv lokal indsats. Samtidig vil et forhåbentligt stort antal lokale krav om forhandling bidrage til at dokumentere omfanget af og behovet for forbedrede vagtforhold til de kommende centrale overenskomster om tre år.

Trods massiv modstand er det lykkedes forhandlingsdelegationen at fastholde 1. reservelægebetegnelsen, således at alle efter 2 års hoveduddannelse (inkl. evt. barselsorlov) opnår 1. reservelægeløn. Dette må betragtes som en generel forbedring i forhold til tidligere samt et vigtigt skridt mod ligestilling mellem kønnene.

På ny løn-området er der to væsentlige forbedringer med mere funktionel og differentieret løndannelse til følge. I erkendelse af de ringe muligheder for at opnå ny løntillæg under videreuddannelse er der forhandlet en større central lønstigning til gruppen af yngre læger i uddannelsesstilinger. For afdelingslægerne, med større muligheder for at forhandle decentrale løntillæg, er der aftalt forhold, som sidestiller dem med overlægerne.

Det bedst muliges kunst

Yngre Lægers forhandlingsdelegation har efter vores opfattelse gennemført en yderst vanskelig og samtidig vellykket forhandling under meget svære vilkår.

Overenskomstaftalen kan næppe blive bedre med de betingelser, hvorunder den er forhandlet. Vi skal ikke lade os forlede af, at vi alle grundlæggende føler os presset og dårligt lønnet i hverdagen. Det vil ikke ændre ved de grundvilkår, hvorunder en eventuelt forkastet overenskomstaftale skal genforhandles.

Stem ja!

Vi finder samlet set, at der er opnået et godt resultat og vil opfordre alle yngre læger til at diskutere resultatet med kollegaer og deltage i urafstemningen. Ved at stemme JA styrkes Yngre Lægers forhandlingsposition de kommende tre år.

Claus Chr. Vinther, amtsreservelægerådsformand, Ribe Amt,

vinther@dadlnet.dk Anders Vestergaard, amtsreservelægeråds-formand, Vejle Amt. Kasper Peiter Jensen, amtsreservelægerådsformand, Fyns Amt. Marianne Ingerslev Holt, amtsreservelægerådsformand, Århus Amt. Christian Skjærbæk, amtsreservelægerådsformand, Viborg Amt. Lars-Gustav Nielsen; amtsreservelægerådsformand, Nordjyllands Amt

Stem NEJ - Det er sidste chance!

De forventede forbedringer er ikke opnået, og derfor bør alle yngre læger forkaste resultatet ved at stemme - NEJ.

Jeg finder, at overenskomsten er uforandret. Min opfattelse er, at de planlagte lønstigninger vil blive udlignet af inflationen, og de øvrige forandringer vil ikke få mærkbar indflydelse på noget enkelt medlem. Der er kun tale om gode intentioner og politiske signaler. Andre vil nok bruge meget spalteplads på at beskrive de enkelte forandringer, men den yngre læge kommer til at søge forgæves efter væsentlige forandringer, lønstigninger eller forbedret arbejdsmiljø.

Før forhandlingerne startede, stillede repræsentantskabet ingen absolutte krav til resultatet, men der var enighed om, at fokus skulle lægges på mærkbare lønstigninger og forbedringer af arbejdsmiljøet. Repræsentantskabet er valgt af medlemmerne og er Yngre Lægers øverste myndighed. Modparten har hørt vores krav men har valgt at giv e os - ingenting. Al respekt for bestyrelsen og deres forhandlingstalenter, men vi har overhovedet ikke fået noget af det, som vi har bedt om.

Det er lettest at stemme JA, men hvis vi stemmer JA, så behøver vi ikke at møde til forhandlinger i fremtiden. Yngre Læger vil have stigmatiseret sig selv som en lavindkomstgruppe, der ikke stiller nogen krav. »Worst-case scenario« er opfyldt som tidligere frygtet. Yngre Læger har altid stået i forreste linje ved besparelser, rationaliseringer, sygehuslukninger og øgning af produktiviteten. Yngre Læger er fagligt dygtige og har en lang videregående uddannelse bag sig. I hverdagen er vi samarbejdsvillige og forhandlingsvenlige. Vi arbejder økonomisk ansvarligt i de givne rammer. Hvorfor er det, at andre med længerevarende uddannelser i det private ikke tror på, at vi tjener så lidt? Hvorfor skal Yngre Læger ikke have en god løn og acceptable arbejdsforhold, så vi kan koncentrere os om vores arbejde?

Faktum er: At yngre læger oplever ingen af de forventede forbedringer i den nye overenskomst - at forhandlingerne vil blive endnu mere skærpet i fremtiden - at f.eks. huspriserne stiger langt hurtigere end lægeindtægterne, og derfor har læger begrænsede købemuligheder - at dårligt arbejdsmiljø på visse afdelinger fortsat er en sygdomsfremkaldende faktor hos yngre læger.

Jeg glæder mig til at læse argumentationen for at stemme JA. Ved det ekstraordinære repræsentantskabsmøde den

9. marts 2005 hørte jeg kun holdbare begrundelser for at stemme NEJ.

Jan Vestergaard, kursusreservelæge og medlem af repræsentantskabet (javc@dadlnet.dk)