Skip to main content

Defensiv medicin: lægernes nye speciale

Medlem af Lægeansvarsudvalget Poul Schønbeck, poul.schoenbeck@dadlnet.dk

16. okt. 2006
3 min.

Turnuslægerne er frontlinjekæmperne og er derfor i forreste skudlinje, når klagemissilerne bliver skudt af. Derfor er det ofte turnuslæger, som bliver ramt af klager, eller som bliver part i klagesager, hvilket hverken er særlig fremmende for ens selvtillid eller arbejdsglæde.

Som nyuddannet kandidat er man fyldt med bogligviden men savner praktisk erfaring.

Det er jo netop derfor, at man skal have sin turnus, som resulterer i, at man får »selvstændigt virke«. Man er derfor også mere sårbar over for kritik og ikke mindst klager.

Hukommelsen svigter

Vi har alle stået i frontlinjen, men hukommelsen er kort, når man rykker op i hierarkiet. Vi bør derfor alle genopfriske vores hukommelse og prøve at tænke på, hvordan det var at være i front, da vi var der, midt i vores turnus. Jeg tror, at de fleste læger ikke kan sige sig fri for at have været meget tæt på at få klagesager på halsen, men af uransagelige grunde har nogle været så heldige, at det ikke skete. Den samfundsmæssige udvikling betyder, at vi i dag lever i en tid, hvor alt er meget sort eller hvidt, forkert eller rigtigt, og hvor det, at man ikke mener sig rigtigt behandlet, medfører, at man klager i et væsentlig større omfang end for bare ti år siden.

Baggrunden for klagerne varierer mellem helt reelle klager over fejlbehandling til klager, hvor man ønsker, at noget lignende ikke skal overgå andre, til klager som i bund og grund handler om frustrerede patienter, som har haft nogle rædselsfulde forløb, som nok ikke kunne være gået meget anderledes.

Patientklagenævnet (PKN) kan i sine afgørelser komme med kritik over for enkeltpersoner, altså et personligt ansvar mod sundhedspersoner. PKN kan ikke komme med afgørelser, som skyldes systemfejl (procedurefejl), ej heller afgørelser, hvor det er sygehusledelsen eller politikerne, der har et overordnet ansvar.

Defensiv medicin

Ud over at ens arbejdsglæde kommer under pres, kan man også komme til at uddanne sig i et nyt speciale, som kaldes »defensiv medicin«. I stedet for at blive klogere af og lære af fejl samt utilsigtede hændelser, kommer udøvelsen af lægegerningen til at handle om, at man nu har dokumenteret i journalen, hvad man har sagt til patienten om virkning, bivirkning, dødelige følger af indgrebet osv. Det kan være et formål i sig selv at ordinere laboratorieprøver til den store guldmedalje, røntgenfotografere og CT- og MR-skanne på kryds og på tværs, så man kan være nogenlunde sikker på, at man ikke har overset noget.

Man kan også undlade at foretage undersøgelser, for hvis der er risiko ved undersøgelsen, kunne patienten måske finde på at klage over dette.

Hjælp skal der til

Alle læger er følsomme over for kritik og klager, da vores professionalisme bliver ramt, men jo flere år man har virket, jo bredere skuldre får/har man, og jo mere kan man sandsynligvis tåle. Men det vil selvfølgelig afhænge af klagens karakter.

Jeg vil derfor opfordre alle kolleger til at skrive sig bag øret, at vi skal være opmærksomme på, at hvis vores yngste kolleger bliver part i en klage, at vi alle lægger øre, og hvad der ellers er brug for, til at hjælpe kollegerne igennem, da vi ikke har råd til, at omhyggelige og samvittighedsfulde læger stopper lægegerningen, fordi de bliver part i en klage.

Yderligere bør vi huske de fleste gange at møde op, når den yngre kollega ringer i vagten, for selv om han/hun ikke beder direkte om det, er der ofte brug for supervision og hjælp i tvivlstilfælde - og så kan klagen måske undgås ...

Lægeforeningens Lægeansvarsudvalg

Marlene Mohr, formand, udpeget af Hovedbestyrelsen

Hans Buhl, Hovedbestyrelsen

Niels Poul Gammelgaard, FAS

Connie Lærkholm Hansen, FAS

Margit Maltesen, PLO

Morten Gustav Poulsen, YL

Poul Schønbeck, YL

Helle Wiingaard, PLO

Tal med stof til eftertanke!

Antallet af lovovertrædelser, hvilket betyder påtaler mv., er stigende.

Afgjorte sager i 2001

Reservelæger:95,4% ingen lovovertrædelser

4,6% lovovertrædelser

Afgjorte sager i 2005

Reservelæger:87,5% ingen lovovertrædelser

12,5% lovovertrædelser

Kilde: Patientklagenævnets Statistiske oplysninger 2001 og 2005.