Skip to main content

Delepraksis i yderområder er sagen

Region Syddanmark og PLO Syd har succes med at lokke praktiserende læger til at åbne praksis i yderområder som f.eks. Langeland. Mulighed for delepraksis og kurser i at starte egen praksis er tiltag, der virker.

Rudkøbing Sundhedscenter-Louise Christensen og Bo Egelund - læger med delepraksis. arkiv 355
Rudkøbing Sundhedscenter-Louise Christensen og Bo Egelund - læger med delepraksis. arkiv 355

Kirsten Winding, winding@kirstenwinding.dk Foto: Heidi Lundsgaard

13. mar. 2015
5 min.

Der dufter nyt, og der er udsigt til Langelandsbroen fra de store lyse lokaler i Sundhedshuset i Rudkøbing. Louise Christensen og Bo Egelund er rykket ind i deres fælles lægepraksis lige efter nytår, og de glæder sig til samarbejdet.

Bo Egelund, der i dag er 59 år, har før haft praksis i Tullebølle på Langeland, men for ti år siden lukkede han den ned og rejste til Norge for at arbejde i nogle år.

»Jeg var glad for at være på Langeland, men jeg arbejdede aldrig under 50 timer om ugen, for der var mange ældre i området, så der var altid sygebesøg efter klokken 15. De fjerneste patienter boede 30 kilometer fra praksis, så det blev lange besøgsture. Det var simpelthen for hårdt«, forklarer han.

I en årrække pendlede han derfor til Norge, hvor han arbejdede tre uger ad gangen og havde den fjerde uge fri hjemme i Danmark. Men da kollegaen Louise Christensen spurgte, om han ville være med i en delepraksis, var han straks parat.

»Vi har før haft et godt samarbejde, så det var oplagt at spørge«, fortæller Louise Christensen, der i dag er 43 år.

De bor begge to på Sydfyn, Louise Christensens børn er to og fire år, dem vil hun gerne kunne hente nogenlunde tidligt hver dag. Så planen er, at hun fortrinsvis tager sig af de patienter, der kommer i praksissen i Sundhedshuset, mens Bo Egelund skal tage sig mest af de mange sygebesøg og passe den satellitpraksis, de planlægger at åbne en dag om ugen på Lohals Plejehjem.

Bo Egelunds børn er store nu, men han er også tiltrukket af at have lidt kortere arbejdsdage, så han kan passe sin store køkkenhave og have mere tid sammen med sin familie.

Del et ydernummer

Muligheden for at åbne delepraksis er et af de mange tilbud, som Region Syddanmark og PLO Syddanmark har for at lokke praktiserende læger til yderområderne. I løbet af de sidste tre år har en lægedækningsgruppe etableret 18 konkrete initiativer i en starthjælpspakke til almen praksis, og den henvender sig til alle lige fra lægestuderende til færdiguddannede speciallæger.

»Det allerbedste, der kunne ske, var selvfølgelig, hvis man fik uddannet nogle flere praktiserende læger«, siger formand for PLO i Syddanmark, Jørgen Skadborg, og henviser til, at der de seneste år er der kommet mere end 4.000 ekstra læger på sygehusene, mens der stabilt har været cirka 3.500 praktiserende læger.

»Startpakken i Region Syd skal både promovere almen praksis generelt og tiltrække flere læger til specialet i almen medicin, så vi på den måde får sikret fødekæden i fremtiden«, forklarer Gitte Kristensen, der er projektleder i lægedækningsgruppen.

Faktaboks

Fakta

»Derfor tilbyder vi også kurser i, hvordan man helt konkret gør, når man vil åbne en praksis, for det er jo et helt job i sig selv. Det svarer faktisk til at gå fra at være elev til direktør«, fortæller Gitte Kristensen.

Lægedækningsgruppen holder derfor også åbent hus-arrangementer i de områder, der mangler læger, og regionen og PLO har en rådgivning, hvor lægerne altid kan henvende sig. Sammen med kommunerne svarer de også på spørgsmål om børnepasning, skoler og jobmuligheder for lægernes mænd/koner i en ny by eller landsdel.

Generationsskifte

På Langeland er der virkelig et generationsskifte i gang, hele fem af de »gamle« praktiserende læger er enten gået på pension eller gør det snart. Så muligheden for at gå sammen om et ydernummer falder på et tørt sted. For Louise Christensen og Bo Egelund betyder det nemlig, at de har fået tilladelse til at dele de cirka 1.400 patienter, der er tilknyttet den praksis, de har overtaget.

De har lavet en skriftlig aftale med hinanden om at dele patienterne og indtægten. Og hvis de om nogle år gerne vil fordele arbejdet anderledes eller have hver sit ydernummer og flere patienter, er der også mulighed for det.

»Lige nu og her prioriterer vi begge to at have et godt liv med tid til det, vi gerne vil, mere end en høj indtægt. Men det kan jo ændre sig«, forklarer Louise Christensen.

Jørgen Skadborg er godt tilfreds med, at de nye tilbud til lægerne ser ud til at virke.

»Men det er ikke det alene, der gør det. Lægerne skal også have lyst til at bo og arbejde i yderområderne, ellers virker det ikke«, understreger han.

Det er Louise Christensen og Bo Egelund enige i.

»Vi er begge to den type, som holder af livet på landet. Vi er friluftsmennesker, vi nød begge to vores tid i Norge, og vi har også arbejdet i Grønland. Vi vil hellere bo på Sydfyn eller Langeland end i en storby. Men det skal jo løbe rundt både arbejdsmæssigt og økonomisk, ellers gør man det jo ikke«, siger Bo Egelund.