Skip to main content

Den bedste løsning

Medlem af LF's bestyrelse, formand for Yngre Læger Lisbeth Lintz

15. mar. 2010
3 min.

Otte ud af ti patienter, der bliver indlagt på de danske sygehuse, bliver indlagt akut. Derfor er der god grund til at diskutere, hvordan vi bedst betjener de akutte patienter nu og i fremtiden. En forudsætning for at kunne levere en høj kvalitet på akutområdet, som på alle andre områder, er at læger og andet sundhedspersonale har de rette kompetencer. Altså at de er uddannet til målrettet at løse præcis denne opgave.

Hvordan bliver de så det? I medierne har blandt andet en række overlæger talt varmt for at oprette et nyt lægeligt speciale i akutmedicin, sådan som man kender det fra f.eks. USA. Her og nu er det ikke den bedste løsning. For det første vil det tage otte til ti år, før de første danske akutmedicinere vil være færdiguddannede. For det andet vil vi stå med »supervisitatorer«, der godt nok vil være rigtig dygtige til at visitere akutte patienter videre til de relevante speciallæger, men i Danmark er langt de fleste akutte patienter allerede visiteret, inden de kommer frem til hospitalet, og de vil i endnu højere grad blive det fremover i kraft af en velfungerende almen praksis, lægevagtsystemet og avancerede rullende og flyvende enheder.

I Lægeforeningen mener vi, at patienterne fortjener den bedste løsning - også på dette område. Og den bedste løsning er, set med vores øjne, at vi giver de nuværende speciallæger mulighed for at bygge særlige akutte kompetencer oven på de kompetencer, de allerede har. Dermed kan lægerne opnå de optimale og nødvendige akutkompetencer væsentligt hurtigere. Det eksisterende fagområde i akutmedicin, som det er defineret af Dansk Medicinsk Selskab, tager to år, og det er for os at se både en smidig, hurtig og god løsning på det akutte problem.

Region Midtjylland og Region Nordjylland har i fællesskab igangsat et systematisk efteruddannelsesforløb med at udvikle kompetencer, som følger målbeskrivelsen i fagområdet akutmedicin. Vi opfordrer de andre regioner til at rette et fornyet fokus på at anvende fagområdet i akutmedicin og til at arbejde aktivt for at udbrede kendskabet til uddannelsen i de regionale sundhedsvæsener.

En systematisk udbredelse af fagområdeuddannelsen i akutmedicin skal kombineres med den forestående evaluering af speciallægeuddannelsen. Det er nemlig helt afgørende for kvaliteten af den fremtidige akutbehandling, at vi analyserer kompetencebehovet og de afledte krav til specialerne, så vi også sikrer en langtidsholdbar løsning for fremtidens akutbetjening. Vi skal i fællesskab tænke os om og foretage de nødvendige justeringer i målbeskrivelserne i de relevante specialer, så mængden af akutmedicinske kompetencer øges i disse speciallægeuddannelser.

Kombinationen af efteruddannelse i akutmedicin og justeringer i speciallægeuddannelserne vil efter vores opfattelse kunne skabe grobund for den nødvendige og optimale opkvalificering af speciallægerne i akutbetjeningen. En holdning som vi deler med både Sundhedsministeren, Sundhedsstyrelsen og Dansk Medicinsk Selskab.

Der er derfor ingen grund til at så tvivl om løsningen. Vi skal have den bedste løsning, og vi kender den allerede, så lad os gå i gang.