Skip to main content

Den elektroniske patientjournal - hvordan påvirker den overlægernes kliniske hverdag?

Anna Birthe Bach, medlem af Overlægeforeningens bestyrelse, abbach@dadlnet.dk

1. nov. 2005
3 min.

På Overlægeforeningens årsmøde blev status for den elektroniske patientjournal (EPJ) gennemgået i formandsberetningen. Den grundige behandling tog sit udgangspunkt i flere henvendelser til foreningen fra overlæger, der har fået pålagt et betydeligt merarbejde i forbindelse med implementering af EPJ på deres afdelinger og senere i forløbet har oplevet barrierer for den ønskede produktivitet pga. uhensigtsmæssig drift af systemerne.

Overlægeforeningen besluttede derfor i begyndelsen af 2004 at nedsætte en EPJ-arbejdsgruppe bestående af 3 bestyrelsesmedlemmer:

Erling Birk Madsen (formand), Martin Rudnicki og Anna Birthe Bach.

Arbejdsgruppen har følgende kommissorium:

  • Beskrive Overlægeforeningens ønsker og krav til overlægers involvering i EPJ.

  • Komme med forslag til formulering af et politikpapir om EPJ fra Overlægeforeningen, som bl.a. beskriver problemer med tidsforbrug, dokumentation og opgaveglidning.

  • Tage initiativ til etablering af et netværk (forum) af overlæger, som arbejder med EPJ mhp. at samle erfaring på området.

  • Komme med forslag til information om EPJ for medlemmerne, herunder temamøder.

Arbejdsgruppen afgiver rapport til bestyrelsen i foråret 2005 mhp. skriftlig forelæggelse for Repræsentantskabet i august 2005.

Efter et indledende arbejde udgav Sundhedsstyrelsen i december 2001 den første udgave af G-EPJ. G-EPJ står for Grundstruktur for Elektronisk Patientjournal og er en national specifikation af det kliniske indhold i en elektronisk patientjournal. Denne første udgave er tilrettet i flere omgange, og der er netop afsluttet et antal kliniske afprøvninger, hvorefter version 2.1 vil udkomme i november 2004.

Hensigten med G-EPJ har været at udvikle en model for tværfaglig dokumentation, der giver effektiv genbrug af data i det kliniske arbejde, og som er forberedt for tilkobling af systemer til booking, beslutningsstøtte og planlægning - funktioner, der forventes at være inkluderet i en ny version, der udkommer ultimo 2005.

For at opnå den klinisk mest hensigtsmæssige model, foregår der i flere amter kliniske afprøvninger af delelementer af G-EPJ. Under fællesbetegnelsen GEPKA - G-EPJ-prototyper og kliniske afprøvninger - fokuseres på forskellige problemstillinger i Århus Amt, på Amager Hospital, Ribe Amt, Ringkjøbing Amt, Viborg Amt, Roskilde Amt og Københavns Amt. Disse projekter er nærmere beskrevet på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Selvom der således er de bedste intentioner for projektet, og man er kommet ganske langt, opleves der hos nogle klinikere en mangel på sammenhæng. Der er ikke nødvendigvis oplevelsen af, at man arbejder på det samme gode projekt, når man forsinkes i en tung arbejdsgang i halve timer af det nye OPUS-medicineringsprojekt i Roskilde Amt eller når man alligevel mangler journalmateriale (som i gamle dage) i Ribe Amt eller forventes at bruge mange eftermiddage på at udarbejde standardplaner i Ringkjøbing Amt.

I Overlægeforeningen finder vi, at der må sættes fokus på hvilke muligheder for samarbejde, der findes på tværs af amtsgrænser, inden for specialer og på tværs af specialer.

Vi opfordrer derfor til, at interesserede overlæger tilmelder sig som netværksdannere på e-mailadressen i boksen, gerne inden udgangen af oktober 2004. Vi håber at samle en gruppe af overlæger, der kan bidrage med indsigt og inspiration til, at vi får en lettere overgang til elektronisk journalføring.

Læs nærmere på www.sst.dk, herefter:

  • informatik og sundhedsdata

  • elektronisk patientjournal

  • ny version af national standard for elektronisk patientjournal

  • om GEPKA-projekterne

  • nogle centrale artikler

  • artikler vedr. G-EPJ-grundstruktur eller

  • artikler vedr. GEPKA-projektet

Vil du være med?

  • Hvis du ønsker at indgå i netværksgruppen, send venligst en mail til sekretær Heidi Thielsen (ht.fas@dadl.dk), og du vil i løbet af oktober blive kontaktet af Overlægeforeningens arbejdsgruppe mhp. arbejdsform og møder.