Skip to main content

Den grønne praksis

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk, London

14. sep. 2012
4 min.

I efteråret 2008 besøgte Ugeskriftet et gråt, tomt betonbyggeri i Kentish Town - et område i det nordlige London, der både rummer velstand og en del socialt belastede kvarterer.

Dengang var Storbritanniens mest klimavenlige lægehus under etablering, men i dag ville Kentish Town Health Centre ikke se helt malplaceret ud i et glittet boligblad. Her blandes minimalistisk hvidt med glas og metal, men med en masse farverige elementer - ikke mindst kunst - og kig til grønt i haven, så der heller ikke virker sterilt.

Bygningen, som er tegnet af arkitektfirmaet Allford Hall Monaghan Morris, er blevet indstillet til flere priser og har vundet et par stykker af dem.

Lægepraksissen James Wigg Practice optager ca. 40 pct. af pladsen. Desuden er her en række kommunale sundhedstilbud samt f.eks. et mammograficenter, og der er afsat plads til en cafe, som dog indtil videre ikke har fundet nogen forpagter. Der er også f.eks. mødelokaler, der kan lejes ud, når husets egne beboere ikke udnytter dem.

Men hvordan fungerer bygningen så? Bliver de grønne visioner indfriet?

Sluk for ventilatoren

Svaret er både ja og nej.

»Bygningens miljømæssige aspekter har ærligt talt været skuffende for os som brugere af den. For de, der har hovedlejemålet, har ikke udnyttet mulighederne. For eksempel bliver bygningen mekanisk ventileret syv dage om ugen, selv om det kun er nødvendigt med fem dage. Det er en smule utroligt, at de ikke har været i stand til at finde ud af at slukke i weekenden«, siger praktiserende læge og partner i praksissen, Roy MacGregor, der har været primus motor i det nye byggeri.

Huset er bygget i et offentligt-privat samarbejde og drives af den lokale Primary Care Trust - den administrative enhed i det engelske NHS, som står for planlægning og drift af almen praksis i et bestemt område. Disse trusts er i øvrigt ved at blive nedlagt som led i regeringens seneste reform. I stedet skal konsortier af almene lægepraksis drive primærsektoren.

Det vil vise sig, om mere lægeinvolvering kan optimere energiudnyttelsen. Men lægerne har generelt taget godt imod de nyskabelser, som den grønne profil har ført med sig.

»Vi har solpaneler, som driver ventilationsskakter, så den varme luft trækkes ud og køligere blæses ind. Det har været fint fra vores synspunkt. Vi har en smule nervøse for varmen i det sydvestlige hjørne af bygningen, men bygningen har været en succes, hvad angår at holde en behagelig temperatur. Det har noget at gøre med, at bygningen er mindre nederst end øverst, så de lavere etager er i skygge. Vi har også nogle interessante skodder for vinduerne, som gør det muligt at åbne vinduerne om natten, så bygningen kan køle ned. Det har været en succes. Alle kan godt lide de vinduer«, siger Roy McGregor.

Færre biler, tak

Også praksissens to foldecykler, som lægerne bruger til hjemmebesøg, er blevet populære. Og personalet har vænnet sig til, at praksissen nu kun har fire parkeringspladser tilknyttet - i det tidligere hus havde de 23 - mens den til gengæld yder rentefri lån til partnere og ansatte, så de kan få et årskort til offentlig transport uden at skulle punge ud selv. Sådan et kan koste, hvad der svarer til adskillige tusinde kroner om året. Praksissen yder sågar lån til ansatte, der gerne vil købe sig en cykel.

Praksissen har også en bil. Men den oprindelige elbil - grønnere kan det næsten ikke blive - er blevet opgivet, fordi personalet var bekymret for sikkerheden. I stedet er der nu en almindelig benzindrevet bil - men en lille en, forsikrer Roy McGregor. Den kan personalet låne gratis f.eks. i weekenden. Så har de et argument mindre for selv at anskaffe sig motoriseret køretøj.

Så de grønne ambitioner lever fint i praksissen, men den skiller sig også ud på andre måder. Arbejdets organisering f.eks.

I stueetagen sidder der permanent tre af praksissens 28 læger i et åbent kontorlokale sammen med sekretærer, kvalitetsfolk og andre administrative funktioner. Her besvarer - og triagerer - de telefonopkald. Oprindeligt var det sygeplejersker, men nu er det læger.

»Sygeplejerskerne var ikke skrappe nok med hensyn til ikke at se patienterne. De slap for mange igennem. Læger er mere effektive«, siger Roy McGregor.

Organiseringen giver plads andre steder.

»Vi har det åbne kontorlokale, så vi kan frigøre de kliniske lokaler, som er dyre. Så lægerne sidder ikke der og laver papirarbejde«, siger han.

Mindre vold

Der er også en meget håndgribelig fordel for læger og andet sundhedspersonale med patientkontakt i det nye sundhedshus. Der er mindre vold - både fysisk og verbal. Roy McGregor er overbevist om, at det har noget at gøre med de fysiske rammer.

»Der er en meget civiliseret atmosfære her. Og antallet af aggressive tilfælde er faldet fra 9-10 om året til bare ét på ni måneder«, siger han.

James Wigg Practice

James Wigg Practice er en af Storbritanniens største lægepraksis. Den har 28 praktiserende læger - heraf fem partnere og 11 ansatte læger. Resten er uddannelseslæger. I alt omfatter praksissen ca. 70 personer.

Åbningstiderne er 8.30-18.30 - kl. 18.00 om fredagen, men det er muligt at få en konsultation så tidligt som 7.30 om morgenen eller så sent som 20.00 om aftenen for patienter, der har job.

Praksissen har ca. 20.000 tilmeldte patienter.