Skip to main content

Den økonomiske ramme er en udfordring

Informationsmedarbejder, FAS, Lisbeth Dahl, ld.fas@dadl.dk

14. okt. 2011
2 min.

Med overenskomsten er de praktiserende speciallæger blevet begrænset i deres mulighed for at øge væksten. Det betyder, at de i de næste tre år må øge deres indsats en smule mindre, end de har gjort i de foregående år.

Mikkel Holmelund, næstformand i Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS), opfordrede til, at speciallægerne overholder den økonomiske ramme, og han mindede om, at den økonomiske ramme er det maksimumbeløb, Danske Regioner ønsker at købe ydelser for.

Mikkel Holmelund påpegede desuden, at der ikke er tale om en personlig ramme. Der vil være nyetablerede speciallæger i praksis, hvis omsætning af helt naturlige årsager vil stige med mere end 1 pct., og omvendt vil der være andre kollegaer, som oplever et fald. »Kunsten er at få skabt en bevidsthed om, at vi alle, nye som gamle, har et fælles ansvar for at få dette til at balancere«, sagde Mikkel Holmelund.

Speciallægeorganisationerne får en central og vigtig rolle i forbindelse med overholdelsen af den økonomiske ramme. Organisationerne skal tage problematikken op med kollegaerne og være med til at fremme solidaritet og kollegiale hensyn på området.

»FAPS vil følge udviklingen meget nøje og har om nødvendigt mulighed for at følge udviklingen helt ned på praksisniveau. FAPS vil regelmæssigt orientere om udviklingen, således at organisationerne kan tage affære, hvis rammen inden for et speciale ser ud til at blive overskredet«, sagde Mikkel Holmelund, mens han understregede, at det er FAPS' klare holdning, at en fast økonomisk ramme implicit medfører en øget frihed til at bruge sin eventuelle ekstrakapacitet på opgaver uden for sygesikringsområdet.

Kvalitet er et nøgleord

Et af de resultater, der blev opnået ved overenskomstforhandlingerne i foråret, er opbygning og finansiering af en kvalitetsenhed til 35 mio. kr. »Kvalitet er i fremtiden et nøgleord for vores sektor«, sagde Mikkel Holmelund.

Kvalitetsenheden skal koordinere de forskellige projekter og sikre fremdriften i kvalitetsarbejdet. Ledetrådene i det fremtidige kvalitetsarbejde er bl.a.:

- Speciallægepraksis skal følge de relevante kliniske guidelines og retningslinjer, men der vil uden tvivl være behov for at lave parallelle guidelines i sygehus- og praksisregi.

- Alle skal tage diagnosekodning (ICD 10) og datafangst i brug.

»Datafangst er et nøgleord for FAPS, for det er datafangst, der skal sikre, at vi ikke bliver bebyrdet med et stort ekstraarbejde til indtastning af kvalitetsdata, og datafangst er desuden det værktøj, der skal sikre, at vi får elektronisk faglig feedback på vores indberetninger til de kliniske kvalitetsdatabaser«, sagde Mikkel Holmelund.

Kvalitetsenheden ledes af en styregruppe, som bliver politisk omdrejningspunkt i kvalitetsarbejdet. Styregruppen er sammensat af repræsentanter fra FAPS og Danske Regioner.

Den mundtlige beretning kan læses på www.laeger.dk