Skip to main content

»Den personlige kontakt er guld værd«

LÆGEDAGE: Region Syddanmark har succes med rekruttering og ha rnu alle introstillinger besat i almen medicin.

Første trin til at invitere 20 unge læger og medicinstuderende til Praksisdag Syd blev taget allerede på sidste års Lægedage med postkort henvendt til de unge, siger Anne-Mette Rotwitt. Foto: Claus Boesen.
Første trin til at invitere 20 unge læger og medicinstuderende til Praksisdag Syd blev taget allerede på sidste års Lægedage med postkort henvendt til de unge, siger Anne-Mette Rotwitt. Foto: Claus Boesen.

Line Felholt, kontaktlinef@gmail.com

15. nov. 2016
2 min.

Indtil i sommer var 28 ud af 75 uddannelsesstillinger i almen medicin ikke besat i Region Syddanmark. I dag ser det helt anderledes lyst ud. Alle introstillinger i det ellers svære Sønderjylland er besat. Kun få introstillinger er endnu ledige på Fyn.

»Det plejer ellers at være omvendt. Måske har vi gjort et for godt stykke arbejde«, siger Anne-Mette Rotwitt smilende, da Lægedageavisen møder hende forud for dagens oplæg på Lægetorvet om Innovativ Rekruttering i forbindelse med, at 300 KUB’ere og introlæger gæster Lægedage.

Hun er lokal PLO-repræsentant og formand for KEU-udvalget i Region Syddanmark. Mens lægedækningen er et problem i yderområderne i hele landet, ser det ud til, at man i Region Syddanmark har fundet en model, der virker. Her har man tidligere på året inviteret 20 unge læger og medicinstuderende til at deltage i Praksisdag Syd – en slags lokal Lægedage.

»Vi ville gerne vise de unge læger og medicinstuderende, at der er masser af faglig sparring og udvikling i vandkantsområderne«, fortæller hun.

De unge så ved selvsyn, at man ikke går i stå af at arbejde i udkanten af Danmark. Anne-Mette Rotwitt, PLO-repræsentant og formand for KEU-udvalget i Region Syddanmark

Faglig sparring i vandkantsdanmark

Mange unge læger sprang med det samme til, da regionen udbød muligheden for at komme ned og ved selvsyn opleve, at der også er faglig sparring i vandkantsdanmark. I alt 17 ud af de 20 gæstepladser blev revet væk allerede på den første dag.

»Da de kom ned, parrede vi dem med en mentor – en praktiserende læge fra regionen. Vi forsøgte at finde mentorer fra de steder, hvor de selv kommer fra, i håbet om, at vi kunne fastholde dem ad den vej«, fortæller Anne-Mette Rotwitt.

De unge læger tilbragte hele dagen sammen med deres mentor og fik på den måde mulighed for at lufte alle de bekymringer, fordomme og myter, de måtte have. For at sætte det på spidsen nævner hun en undersøgelse i forbindelse med udflytningen af styrelser, hvor et af spørgsmålene fra medarbejderne var »er der internet?«.

»Der er virkelig store fordomme om Vandkantsdanmark«, siger KEU-formanden for Region Syd, der dog er blevet bekræftet i, at det faktisk er relativt nemt at aflive myterne.

»Den personlige kontakt er guld værd. De unge så ved selvsyn, at man ikke går i stå af at arbejde i udkanten af Danmark. De efterspørger faglig udvikling og gode kollegaer, og det så de jo selv, at vi har masser af«, siger Anne-Mette Rotwitt.