Skip to main content

"Denne konflikt skal løses ved forhandlingsbordet"

Ugeskriftet har bedt en række mennesker - læger og ikkelæger - om at kommentere den truende konflikt i det offentlige arbejdsmarked. Denne gang Hans Christian Boesen, der er overlæge på Anæstesiologisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital, Køge.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

15. mar. 2018
3 min.

”Jeg synes, det er en mærkelig konflikt. Arbejdsgiversiden har lagt ud med en stribe krav, der virker så urimelige og ultimative, at jeg tænker, at det er spin. Det er ikke rigtige forhandlinger, der foregår, men skinforhandlinger.

Det dækker vel egentlig over, at man har et lovindgreb i lommen og at der allerede ligger en beslutning om at skære ned i de offentlige udgifter.

Men de glemmer at tænke over, hvad det gør ved den offentlige sektor og de ansatte, som leverer er kæmpe stykke arbejde.

Regeringen og arbejdsgivere sender et ret kraftigt, men meget trist signal til de offentligt ansatte, et signal, som siger: ”Vi er egentlig ret ligeglade med, hvad I har at sige”.

Jeg er bange for, at der sker det samme, som der skete for lærerne i 2013, fordi modellen ligner. Der var ingen fokus på det faglige eller på hvordan folkeskolen skulle drives, men der blev gennemført en forretningsmodel og en styring, der fjernede lærernes engagement. Det har siden kostet meget i kvalitet og fastholdelse af lærere.

Konflikten skader allerede – på motivationen og engagementet hos medarbejderne

Jeg frygter, det samme vil ske på sygehusene. At engagementet tager skade og at splittelsen mellem ledelsen i regionen og os der har ansvaret for patienterne bliver større.

Den er der allerede, det ser vi i hverdagen på afdelingerne, hvor man ikke rigtig kan se, hvor ledelsen vil hen, udover at det skal være billigere og mere effektivt hele tiden.

Vi oplever jo, at man har skåret så meget ned, at det går ud over mulighederne for at give omsorg til patienterne. Og det er ekstremt frustrerende at miste mulighed for at tage sig ordentligt af sine patienter.

Så de truende forringelser af arbejdsvilkårene opleves bare som ét af en lang række af besparelser og rationaliseringer, og som endnu en forringelse af sundhedsvæsnet, og det skader tilliden til ledelsen

Vi har lige absorberet skadevirkningerne af sundhedsplatformen, og døjer med den til hverdag, og så er det ikke just motiverende at blive mødt med besparelser og et evt. lovindgreb i overenskomsten.

Så konflikten skader allerede – på motivationen og engagementet hos medarbejderne, fordi de oplever, at ledelsen er imod dem, og at de ikke bliver værdsat.

På den måde er det vigtigt at denne konflikt løses ved forhandlingsbordet, og ikke med et lovindgreb.

 

Læs de øvrige kommentarer på ugeskriftet.dks temaside om OK18.