Skip to main content

Der bliver rift om den almene mediciner

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

15. maj 2009
2 min.

Almen praksis har en vigtig rolle at udfylde i en tid med specialisering og store enheder: der er brug for den praktiserende læge som gatekeeper og tovholder, lægen i praksis skal være en del af akutberedskab og forebyggelse, stå for opfølgende besøg efter indlæggelse og meget mere.

Men det kræver, at de praktiserende læger er der, også i de såkaldte yderområder, og overalt i landet forsøges der med modeller for rekruttering og fastholdelse. Men hvad skal der til for at få flere yngre læger til at slå sig ned i praksis?

Nikolai Hoffmann-Petersen er medlem af rekrutteringsudvalget under Dansk Selskab for Almen Medicin og næstformand i Yngre Læger. Han understregede på Store Praksisdag, hvor vigtigt det er, at alle får en god oplevelse under den del af uddannelsen, der foregår i praksis.

»Det er ikke altid tilfældet, og derfor foreslår vi konsekvenshavende evalueringer, så der kan blive luget ud«, sagde han.

Nikolai Hoffmann-Petersen foreslog en økonomisk gulerod til de unge, der vil uddanne sig i yderområderne. Erfaringerne siger, at en stor del så bliver hængende, ikke mindst hvis de har stiftet familie. Og konkurrencen om de unge almene medicinere vil blive skærpet:

»Hospitalerne vil gøre meget for at rekruttere dem som sygehuslæger i de nye akutafdelinger. Derfor er det vigtigt at formidle ud, at almen praksis er et godt produkt, som de misunder os verden over«, sagde Nikolai Hoffmann-Petersen, som mener, at almen praksis af hensyn til rekruttering bør arbejde mere med image og huske at fortælle, at almen medicin er specialet, som tilbyder »Work Life Balance«.

Afdelingschef Palle Jørgensen, Primær Sundhed i Region Midtjylland, kunne med tørre tal vise, hvor vigtigt begrebet fastholdelse er: »Hvis alle læger i regionen ophører som 62-årig, vil der om fem år mangle 142 læger. Hvis de bliver ved to år mere, vil der om fem år mangle 30 læger«, sagde afdelingschefen, der mener, at alle skal medvirke til at sikre et godt image: »Vi har en fælles opgave i at snakke praksis op og ikke ned, så det bliver attraktivt for yngre læger at blive praktiserende læger«.