Skip to main content

Der er brug for et nyt prissystem

Ole Eckhardt Poulsen

2. nov. 2005
3 min.

Tidspunktet må nu være kommet, hvor myndighederne ændrer prissystemet for lægemidler. Afsløringen af, at en række apoteker har misbrugt det nuværende system med prisændringer hver 14. dag til at score store gevinster på hurtige køb og salg, peger på dårligdommene i det nuvæ-rende system. Det prises kun af industrien, men er en stor belastning for alle andre spillere i sundhedssektoren: lægerne, amterne og sundheds-myndighederne. En hovsaløsning fra Lægemiddelstyrelsen, der skulle stoppe snyderiet, har kun gjort ondt værre for lægerne, der nu må vente flere dage på opdaterede priser. Det er en god anledning til at ændre systemet grundlæggende, så der kun sker prisændringer to til fire gange om året.

Det er konkurrencemyndighederne, sekunderet af dagspressen, der er blevet opmærksomme på misbruget af det nuværende prissystem. Det har hidtil været sådan, at nye priser på lægemidler blev kommunikeret fra Lægemiddelstyrelsen på et lukket elektronisk netværk til apotekerne torsdagen før prisernes ikrafttræden mandag morgen. En række apoteker har benyttet oplysningen om kommende prisstigninger på bestemte lægemidler til at købe stort ind om fredagen. Apotekerne opkøber store mængder af lægemidler til gammel pris og tilbagesælger de samme lægemidler til grossisterne ugen efter til den ny og højere pris. Derved scorer apotekerne en stor gevinst, men denne praksis medfører i flere tilfælde, at der opstår problemer med leveringssikkerheden, fordi andre apoteker ikke kan skaffe de pågældende lægemidler til deres kunder. Hylderne er tomme på grund af hamstringen.

Reaktionen fra Lægemiddelstyrelsen har været, at oplysninger om kommende prisændringer, Specialitetstaksten, først vil blive offentliggjort fredag kl. 18.00 til ikrafttræden mandag kl. 00.00. Det betyder, at Medicinfortegnelsen til lægerne, der produceres af Lægeforeningen, først kan opdateres i løbet af mandagen, og lægernes systemer først vil være opdateret i løbet af tirsdagen eller onsdagen. Det indebærer, at lægerne i ugens første dage kan risikere at udskrive medicin, som de ikke kender prisen på, og som de derfor heller ikke kan rådgive patienten om. Det kan hverken læger eller patienter leve med. Der er tale om et forhastet indgreb, og det løser heller ikke et andet problem med det nuværende system, hvor apotekerne ved hjælp af »insiderviden« også er under mistanke for at spekulere i de hurtige prisændringer på lægemidler.

Ét er at stoppe bestemte apotekers misbrug af de officielle prislister, men er der lækager direkte fra medicinproducenterne til apotekerne om kommende prisstigninger, bliver det ikke stoppet af dette forhastede indgreb. Det eneste rigtige ville være at bruge afsløringen af apotekernes misbrug til at revurdere hele det nuværende system for Lægemiddelstyrelsens Specialitetstakst. Det er kun industrien, der går ind for det nuværende system med ændringer i priserne på lægemidler hver 14. dag, og det skyldes vel, at det giver producenterne økonomiske fordele. Alle andre interessenter bliver påført en masse ekstraarbejde og udgifter, der med stor fordel kunne bruges andre steder i det betrængte sundhedsvæsen. Det ville være godt både for konkurrencen og hensynet til vores ressourcer, at der kun kom nye priser to til fire gange om året.