Skip to main content

Der er penge i patientsikkerhed

Formand for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen

11. feb. 2011
3 min.

I de seneste måneder har sundhedsvæsenet måttet lægge krop til den ene triste melding efter den anden om fyringer af personale. Nogle regioner har været bedre end andre til at undgå grønthøstermodellen, men generelt er det deprimerende billede, at mange beslutninger om besparelser tages med blikket stift rettet mod det regneark, der afslører de røde tal.

Desværre er der ikke p.t. noget, der tyder på, at der er flere penge på vej. Det skærper den udfordring, som sundhedsvæsenet selvfølgelig altid har med at udvikle patientsikkerheden og kvaliteten af behandlingen. Det er helt afgørende, at ledelse og medarbejdere ikke passivt afventer, at de dårlige tider passerer. For selv når de er væk, står sundhedsvæsenet stadig over for at skulle levere til en befolkning med et voksende antal ældre, som vil kræve deres del af nye og avancerede behandlinger.

Danmark er langtfra det eneste land med de udfordringer. USA og Storbritannien har valgt at gå offensivt til dem. Et af de amerikanske initiativer er at koble økonomiske incitamenter til kvalitet og patientsikkerhed. Præsident Barack Obama har sat en af landets fremmeste eksperter i patientsikkerhed i spidsen for de store statslige sundhedsprogrammer Medicaid og Medicare. Formålet er bl.a. at reducere omkostningerne ved at reducere antallet af fejl og utilsigtede hændelser.

Foreløbige tal fra Institute for Healthcare Improvement viser, at 30 pct. af udgifterne til de amerikanske sygehuse kunne spares - uden at gå på kompromis med kvaliteten. Fejl er nemlig dyre. I bedste fald er udgifterne til behandling og medicin blot spildt, i værste fald er der behov for flere behandlinger, indlæggelser osv.

For Lægeforeningen er patientsikkerheden en mærkesag. Vi har som læger et ansvar for selv at gå aktivt ind i processen med at højne kvaliteten af behandlingen og at forebygge fejl. Kvalitetsarbejdet kan ikke undvære lægelig forankring, og derfor skal vi se det som en vigtig opgave, som ikke alene kan løftes af udviklingssygeplejersker og kvalitetskoordinatorer.

Det er heller ikke i orden, når de faglige standarder ikke følges på alle afdelinger. Og selv om der er sket store fremskridt, når det handler om at arbejde systematisk med at forebygge fejl, er der stadig plads til forbedring. Her ligger en vigtig opgave, som vi ikke kan løbe fra.

Men der er samtidig ingen tvivl om, at det arbejde ville få helt anderledes rygvind, hvis sundhedsvæsenet indbyggede en økonomisk belønning til de sygehuse, som arbejder aktivt på at sikre patientsikkerheden. Man behøver ikke at kigge så langt væk. I Sverige belønnes landstingene økonomisk, hvis de opfylder en række specifikke krav til deres arbejde med patientsikkerhed

Muligheden er der nu, hvor regionerne er ved at samle kræfter til forårets økonomiforhandlinger, der fastlægger rammerne for 2012. Det vil være et opmuntrende signal til både patienter og personale, hvis regering og regioner skæver over Øresund såvel som Atlanten og lader sig inspirere af de interna-tionale erfaringer med ikke kun at belønne produktivitet, men også kvalitet og patientsikkerhed. Det er den eneste vej frem. Obama har set det.