Skip to main content

Der mangler overblik over kampen mod børns overvægt

Lise Penter Madsen, penter@mail.dk

17. sep. 2010
3 min.

Hvert femte barn i Danmark er overvægtigt, og det er velkendt, at der er hyppigere overvægt hos børn i lavere sociale klasser og hos tosprogede børn end hos andre børn.

Det samme viser en undersøgelse i sidste nummer af Ugeskriftet, og forfatterne til undersøgelsen efterlyser en styrket forbyggende indsats for de svageste i samfundet.

Det er ellers ikke fordi, der ikke bliver gjort noget for at komme overvægten til livs blandt børn i Danmark. Der er en mangfoldighed af kampagner og initiativer, heriblandt kurser for indvandrerkvinder, hvor de lærer om sund kost og ernæring.

Men der bliver ved med at være mange overvægtige børn. Er initiativerne ikke gode nok? Er der for få? Når man ikke ud til alle grupper?

Det kunne en central instans for forebyggelse af overvægt måske give svar på. Men sådan en er der ikke.

I 2007 udarbejdede en arbejdsgruppe under det daværende Motions- og Ernæringsråd ellers en strategi for forebyggelse af overvægt hos børn og unge, og her var hovedanbefalingen, at der blev oprettet en central og styrende instans, der kunne koordinere en effektiv indsats og monitorere initiativerne. Anbefalingen faldt ikke i god jord hos daværende familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K), og læge og lektor ved LIFE på Københavns Universitet, Christian Mølgaard, der var formand for arbejdsgruppen, siger:

»I dag ligger ansvaret i forskellige ministerier og i forskellige kommunale forvaltninger. Bekæmpelse af overvægt handler om sundhed, sociale vilkår, kultur og idræt, undervisning samt kost. I hele landet ser vi en masse tiltag. Projekter opstår, projekter stopper, og nye projekter opstår. Hvem har ansvaret, hvem følger op? Der sker en ansvarsforflygtigelse«.

Sundhed ud af reservaterne

I København lyder Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) fortrøstningsfuld. Hendes motto hedder:

»Sundhed skal ud af reservaterne«. Med det mener hun, at sundhed skal indbygges i de øvrige politikområder.

»Det ligger mig meget på sinde, og jeg vil forhandle med de relevante borgmestre om at få sundhed indarbejdet i deres politikområder«, siger Ninna Thomsen.

Hun kan fortælle om et enkelt konkret samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, som førte til oprettelsen af BørneVægtCentret sidste år. Centret ligger på Vesterbro i København og modtager overvægtige børn og unge i alderen 8-15 år efter henvisning fra en læge eller sundhedsplejerske.

Over halvdelen af børnene er tosprogede, og der tilbydes individuelle familiesamtaler og familievægtskole. Personalet er tværfagligt og tæller foruden en centerleder, en børnelæge, en sundhedsplejerske, en kost- og motionsvejleder, en psykolog og en kommunikationsmedarbejder.

»Det er godt, at der kommer den slags tilbud, og der findes lignende tilbud og fedmeambulatorier for børn i andre dele af landet«, siger Christian Mølgaard.

»For et er at opspore overvægtige børn, noget andet er, at der så også skal være steder, man kan henvise dem til«.