Skip to main content

Der mangler senge

Journalist Jan Andreasen

2. nov. 2005
6 min.

Patienterne er der først, dernæst de øgede muligheder lægerne har for at undersøge, lindre og behandle, og først derefter følger rammerne med - eller næsten med. For skal kvaliteten af patientbehandlingen på sygehusene blive højere, kræver det flere penge. Politikernes ord og krav, om mere effektivisering med bedre udnyttelse af undersøgelsesapparatur og operationsstuer, er ikke nok. Mere personale alene løser ej heller problemerne. For der mangler sengepladser til det øgede antal patienter, som politikerne ønsker undersøgt og behandlet i sygehusvæsenet.

»Selv om vi kan udføre flere undersøgelser og lave flere ambulante indgreb - så skal patienterne ofte ligge i en seng efter undersøgelserne - og de senge har vi ikke. Selv om vi ansætter flere og arbejder hele døgnet - så skal der være nogle senge til patienterne. Det kan man ikke snakke sig fra«, siger overlæge Alf Wennevold , Kardiologisk Laboratorium, H:S Rigshospitalet. Han kan se tilbage på mere end 40 års ansættelse på Rigshospitalet, hvor han har været med i en udvikling, hvor de økonomiske rammer ikke er fulgt med i samme takt, som de lægefaglige muligheder for at diagnosticere og behandle patienterne er udviklet med.

»Vi kan betydeligt mere i dag end tidligere over for medfødte hjertelidelser, klappefejl, kransåresygdomme og rytmeforstyrrelser, men rammerne har svært ved at følge med. Men patienterne er der først, efterfølgende får vi udvidet de økonomiske rammer, hvis politikerne vil det. Når folketingspolitikere lover flere penge til sundhedsvæsenet, så glemmer de at sige, at det ikke gælder Færøerne, Grønland og H:S«, siger Alf Wennevold .

Riget er i konkurrence

Der tales meget om, at det er sundt med øget konkurrence, og at vi skal have mere konkurrence, men Rigshospitalet er allerede i konkurrence, konstaterer Alf Wennevold .

»Vi lever af, at amterne sender deres patienter til os. Hvis vi ikke yder den optimale behandling og service, så vil patienterne blive sendt til andre. Vi er fuldt konkurrencedygtige«.

Økonomitænkningen præger sygehusenes dagligdag - men bliver der for stor fokus på rationaliseringer, bliver personalet frustreret og vil søge job andre steder. Det er et slidt væsen, vi har i dag.

»Det offentlige kan godt blive bedre, hvis politikerne er indstillet på at bruge flere penge. For økonomien er styrende. Mange steder skal de yngre læger afspadsere deres overarbejde, men hvis de fik det udbetalt, så kunne de være mere til stede. Jo mere til stede - jo mere lærer de. Selv om sygeplejerskerne blev aflastet og lægerne nogle steder havde færre vagter - så ændres de fysiske rammer jo ikke af den grund. De økonomiske rammer er for snævre, og det ses også ved, at vores apparatur er nedslidt«, siger Alf Wennevold .

Patienterne betaler for tempoet

På en moderne afdeling, som hjerteafdelingen på Rigshospitalet, spilder patienterne ikke tiden. De planlagte indgreb er alle nøje tilrettelagt, og patienterne møder til aftalt tid efter forundersøgelser og med forud lagte planer. Efter indgrebet bliver de, så snart de er klar - og nogle også førend - udskrevet. Det går væsentligt hurtigere i dag end for år tilbage.

»Da jeg startede på afdelingen, kunne patienterne godt ligge en uges tid inden et indgreb. Sådan er det ikke i dag, hvor sygehuset er blevet en fabrik. Personalet vil gerne give en god information og omsorg - men denne må finde sted i de eksisterende rammer, der er til stede. Det går ud over kommunikationen og omsorgen. Vi lærer ikke patienterne at kende så godt, som vi gjorde tidligere. Men nogle patienter har brug for at få talt om deres sygdom flere gange - men vi har ikke tiden«, siger Alf Wennevold .

Tidligere var der kontinuitet i behandlingen, hvor patienterne havde mulighed for at tale med den samme læge flere gange. Da Alf Wennevold var 2. reservelæge, havde han sit »eget« sengeafsnit. Her gik han dagligt stuegang på patienterne - inklusive om lørdagen. Han skrev alle resuméerne og alle epikriser. Tre dage om ugen var der en overlæge med på stuegang.

»Jeg kendte alle patienterne godt, for de var indlagt gennem længere tid. Derudover var stuegangen også mere kvalificeret, fordi jeg havde mulighed for supervision af en overlæge. Den manglende kontinuitet vi har i dag, er et problem for patienterne«, siger Alf Wennevold .

Spredning fører til overbehandling

For at kunne gennemføre og mestre specialiserede undersøgelser og behandlinger, kræver det et tilpas stort patientgrundlag, der sikrer den nødvendige rutine. Men det kan være svært for politikere i de forskellige amter at erkende dette og acceptere, at for nogle undersøgelser og behandlinger er patienterne bedst tjent med, at behandlingen bliver centraliseret til universitetshospitalerne. Det er ikke altid rationelt, og ikke altid et udtryk for patienternes tarv, når et amt ønsker et specialiseret tilbud oprettet i eget amt. Det kan ifølge Alf Wennevold føre til, at nogle patienter, der ikke har behov, bliver undersøgt.

»Når et amt siger, at de ønsker et specialiseret tilbud, kan de måske godt få ansat nogle læger til den ønskede funktion - men hvis patientgrundlaget ikke er i orden, det vil sige for lille, så kan det føre til, at patienter, der ikke har behov for denne undersøgelse, alligevel bliver undersøgt. Derfor sker der lokalt et overforbrug«, siger Alf Wennevold og fortsætter;

»Det er selvfølgelig administrationen, der presser den pågældende overlæge til, at han ikke skal sende så mange patienter til Rigshospitalet. For det var jo ikke det, han blev ansat til. Derved bliver overlægen presset til at gennemføre undersøgelser og behandlinger, hvor erfaringerne er større centralt«, siger Alf Wennevold .

Vigtigt med et ansvarsområde

Efter sin turnus ved Doctors Hospital i Seattle, USA, blev Alf Wennevold ansat på Kardiologisk Laboratorium, medicinsk afdeling B, på Rigshospitalet i 1961. I USA havde han lært at arbejde fra tidlig morgen. Dagen startede med en workingbreakfast kl. 7.00 om morgenen, og sluttede med en undervisningstime kl. 17-18. Vagt hver anden dag og arbejde alle ugens seks hverdage.

»Da jeg vendte tilbage til Danmark, var jeg vant til at pukle af sted, og ikke se på timerne. Man gjorde sit arbejde færdigt. I 1975 blev jeg ansat som overlæge på afdelingen. På hjerteafdelingen var der dengang i alt tre overlæger og en professor, så jeg har ikke prøvet at være enevældig. I dag er vi 26 overlæger«, siger Alf Wennevold .

Han taler ikke for, at tiden blot skal skrues tilbage. Tiden og ikke mindst familielivet er anderledes i dag. Men han arbejder stadig væsentlig mere end de 37 timer om ugen, og hans arbejdsdag begynder kl. 6.00 om morgenen, hvor han møder på sit kontor. Det er godt at møde et par timer før de andre, siger han. Det giver ro til at få ryddet skrivebordet og få planlagt dagen.

»Jeg har fået muligh ed for at være med til at udvikle mit subspeciale, der er medfødte hjertefejl. Det har været det område, som jeg har haft ansvaret for. Fordelen ved at være på en stor afdeling og i et stort speciale som kardiologien, er, at alle kan få deres ansvarsområder. Jeg er privilegeret i forhold til andre, der er mere skemabundne. Jeg kan delvis styre min arbejdsdag, jeg bliver ikke sat til noget, jeg ikke har forstand på, og jeg er også fritaget for vagt. Jeg er ikke særlig typisk, og det er nok også derfor, at jeg er så tilfreds med at være her«, siger Alf Wennevold med et grin.

Tiden på Rigshospitalet er ved at være forbi for Alf Wennevold . Afløseren er p.t. i London på efteruddannelse, og kommer til foråret. Det er planen, at Alf Wennevold skal være sammen med sin afløser i et år, inden han går af som overlæge i 2003, hvor han fylder 70 år.

»Der kommer faktisk to i min stilling, når jeg holder op«, siger Alf Wennevold smilende.

Alf Wennevold

  • Læge i 1960

  • Speciallæge i intern medicin i 1970

  • Speciallæge i kardiologi i 1971

  • Overlæge ved Kardiologisk Laboratorium i 1975

  • Medl. af Repræsentantskabet for FAYL 1961-1968

  • Medl. af bestyrelsen af FAYL 1962-1968

  • Formand for Overlægeforeningen på Rigshospitalet 1983-1989

  • Medl. af Repræsentantskabet for FAS fra 1983

  • Formand for Rigshospitalets Lægeråd 1991-1993

  • Amtsrepræsentant for Overlægeforeningen fra 1992.