Skip to main content

Det alternative på fremmarch

Journalist Ulf Joel Jensen,ujj@kongkuglepen.dk. Foto iStock

19. maj 2011
3 min.



En ny undersøgelse viser, at anvendelsen af især akupunktur er meget udbredt på danske hospitaler - private såvel som offentlige. Hovedargumentet for at tilbyde patienterne den alternative behandling er en evidensbaseret effekt - men forskningen er ikke enig.

Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling (ViFAB) har tidligere i år gennemført en spørgeskemaundersøgelse om udbredelsen af alternativ behandling på landets sygehuse. Hele 97% af de adspurgte sygehuse besvarede spørgeskemaet - og blandt de meste iøjnefaldende resultater er, at omkring en tredjedel af alle sygehuse herhjemme tilbyder alternativ behandling.

»I undersøgelsen har vi spurgt den medicinsk ansvarlige på hvert sygehus - altså på højeste sundhedsfaglige niveau«, forklarer en af undersøgelsens bagmænd, Søren la Cour fra Københavns Universitet.

Måske endnu mere udbredt

Selvom det sikkert vil overraske mange, at hvert tredje hospital faktisk tilbyder alternativ behandling, så kunne noget tyde på, at det reelle tal faktisk er endnu højere.

»Det er rigtigt. Man kan godt forestille sig, at der benyttes alternativ behandling i yderligere omfang på de enkelte afdelinger«, bekræfter Søren la Cour og uddyber: »Den brug, der rapporteres i vores undersøgelse, er dels det omfang, som den medicinsk ansvarlige på sygehuset kender til, og dels må formodes at kunne stå inde for foregår på deres sygehus. En undersøgelse fra Schweiz har tidligere vist, at man ved at spørge på afdelingsniveau tilsyneladende kan dokumentere yderligere brug af alternativ behandling på sygehusene«.

Sammen med undersøgelsens medforfatter har Søren la Cour gennemført en undersøgelse af brugen af alternativ behandling ved at spørge på afdelingsniveau, men resultaterne foreligger endnu ikke.

Ingen beviselig effekt

Et andet signifikant resultat af undersøgelsen er, at stort set alle undersøgelsens positive respondenter angiver, at de tilbyder akupunktur som led i behandlingen. Og når det kommer til begrundelsen for at tilbyde patienterne eksempelvis akupunktur, anfører omkring hver tredje, at behandlingen har en videnskabeligt dokumenteret effekt.

Netop akupunktur er også en af de mest undersøgte former for alternativ behandling: Både i Danmark og internationalt er der gennemført mange studier af akupunktur - dog med ganske blandede resultater.

Nordisk Cochrane Center har tidligere lavet en gennemgang af i alt 13 videnskabelige studier, som omfatter i alt 3.025 patienter. Og her konkluderer man, at der ikke er evidens for en effekt ud over placeboeffekten. Især hæfter Cochranecenterets gennemgang sig ved en stor mængde metodemæssige fejl og mangler i de gennemførte studier.

Den alternative behandling bruges i flere specialer og områder:

Fødsel

Smertebehandling

Hæmatologi

Psykiatri

Kræft

Anæstesi/operation

Misbrug/afvænning

Palliativ behandling

Undersøgelsen i hovedtræk

Den medicinsk ansvarlige på alle hospitaler - offentlige og private, somatiske og psykiatriske - er blevet spurgt i undersøgelsen. I alt 126 svarede tilbage, hvilket svarer til en deltagelsesprocent på 97.

31% af alle angiver, at de anvender alternativ behandling på sygehuset. Alternativ behandling er mere udbredt på offentlige sygehuse (34%) end på private sygehuse (21%). Tilsvarende er det mere udbredt på somatiske sygehuse (33%) end på psykiatriske (21%) - og på større sygehuse (39%), defineret som +100 senge, end på de mindre (22%).

97% angiver, at de tilbyder akupunktur til deres patienter, og 32% af disse begrunder deres brug af alternativ behandling med videnskabelig dokumentation. 21% anfører, at det er en bivirkningsfri behandling - ligesom 21% begrunder det med interesse fra medarbejderne.