Skip to main content

LÆGEDAGE - Det bli’r i familien

I 2014 overtager tredje generation Munck lægepraksissen i Brenderup på Fyn. Far Anders og søn Niels er taget sammen på Lægedage for at hente ny inspiration med hjem.

Niels Frydshou Munck bliver tredje generation Munck i den lægepraksis, som hans far, Anders Munck, driver.
Niels Frydshou Munck bliver tredje generation Munck i den lægepraksis, som hans far, Anders Munck, driver.

Line Fedders, linefeddders@gmail.com

13. nov. 2013
2 min.

Niels Frydshou Munck regnede bestemt ikke med at vende tilbage til Brenderup på Fyn, efter han forlod byen for at læse til læge. Men i 2014 indtræder han alligevel som tredje generation Munck i den lægepraksis, hans farfar startede i 1946, og som hans far, Anders Munck, fortsat driver.

”Ja, jeg troede jo ikke, jeg skulle tilbage, men en gang under studietiden var min kone og jeg ude og besøge huset i Brenderup, og det er jo egentlig et rigtig godt hus – og så blev vi enige om, at det måske nok var en god idé at prøve. Jeg blev ret hurtigt tændt på idéen, og nu står det klart, at der er det, vi gør,” fortæller Niels, der også har giftet sig med en læge – hun er dog ikke praktiserende, men i hoveduddannelse inden for gynækologi og obstetrik på Kolding Sygehus.

”For et par dage siden begyndte jeg at sætte de første patienter til hos Niels. Det var ganske fornøjeligt,” siger far Anders, der er 65 år, og har drevet praksissen i Brenderup et enkelt år mere, end 34-årige Niels er gammel.

Det er dog ikke på grund af pres fra far, at Niels Frydshou Munck er blevet læge. Det var først i gymnasiet, han blev klar over at lægegerningen skulle være hans levevej, og broderen har i stedet uddannet sig inden for bankverdenen.

Uro om praksisser skaber nervøsitet

Den megen uro mellem PLO og Regionerne det sidste år er noget, de to gange Munck fra Brenderup, som så mange andre nuværende og kommende praktiserende læger, har tænkt en del over. Usikkerheden om, hvad fremtiden bringer fylder stadig en del, især hos Niels Frydshou Munck.

”Man har jo set, hvordan sygehusene er centraliseret de sidste 10 år, og det bekymrer os selvfølgelig, for Brenderup er veldrevet, men lille enhed med 2500 patienter. Glider tendensen fra sygehus-området med lukninger og centraliseringer også over på praksis-området, så er det klart, at det er noget, der kan komme til at påvirke os,” siger Niels Frydshou Munck.

Han tilføjer, at efter at have arbejdet i praksisser af alle størrelser, så er det hans erfaring, at effektiviteten er høj i mindre enheder, fordi lægerne kender patienterne.

”Det at man ofte kender forhistorien for sine patienter gør arbejdet mere effektivt. Derfor håber vi ikke, at de små og mellemstore praksisser bliver kvalt i centraliseringer,” tilføjer han.