Skip to main content

Det Danske Balintselskab

Helena Galina Nielsen & Søren Kaltoft

2. nov. 2005
4 min.

Dette skriver Brody & Squier i det indledende kapitel i Behavior and Medicine (red. Wedding D., 2001), som nu bliver anvendt som grundbog i faget Tidlig Almenmedicin og Sundhedspsykologi ved Københavns Universitet. Selvom mange tidligere har haft en viden herom, er det først de senere år der også foreligger videnskabelig evidens herfor.

Dette lærebogsudsagn er ganske i overensstemmelse med Michael Balints grundtanker som blev fremhævet allerede i bogen The Doctor, his Patient and the Illness (Balint, 1957), der bygger på forskning i betydningen af læge-patientforholdet. Balints bog er en beskrivelse af det arbejde der foregik i de første balintgrupper. De praktiserende læger, der deltog i disse første grupper i England, startede i 1969 det første Balintselskab.

Siden blev læger i andre lande - først fra europæiske, siden fra hele verden - inspireret til oprettelse af Balintselskaber. Siden 1974 har de arbejdet sammen i Det Internationale Balintselskab.

Også i Danmark vakte Balints ideer interesse. I begyndelsen af 1980'erne etableredes et dansk Balintselskab, der havde tæt samarbejde med Det Britiske Balintselskab.

Det var praktiserende læge K.B. Rasmussen der var ankermanden i dette selskab. Selskabet blev imidlertid inaktivt omkring 1990.

Tanker om at genstifte et dansk Balintselskab opstod i forbindelse med at 6 praktiserende læger i 1998 deltog i den 11. Internationale Balintkongress i Oxford. I forlængelse af DSAM's supervisoruddannelse (1997-2000) realiseredes disse ideer ved stiftelsen den 24. november 2000 af Det Danske Balintselskab. Selskabets formål er først og fremmest at øge forståelsen for læge-patient-forholdets betydning. Formålsparagraf og selskabets vedtægter kan læses på Balintselskabets hjemmeside: www.balintsociety.dk.

Som sit første arrangement afholdt Det Danske Balintselskab ultimo august 2001 - i samarbejde med Dansk selskab for almen medicin - et 2-dages seminar på Sorø Storkro med dr. Brian Broom fra New Zealand under overskriften: The importance of patients' personal meanings in the emergence of physical disease.

Seminarets genstandsfelt var arbejdet med de vanskelige psykosomatiske patienter.

Brian Broom er intern mediciner uddannet i England i 70'erne med subspecialisering i allergologi og immunologi. Oplevelsen af utilstrækkelighed ved alene en konventionel tilgang til sine patienter motiverede Broom til fra midten af 80'erne også at uddanne sig i psykoterapi. Siden er alle patienter, som er henvist til hans speciallægepraksis, blevet vurderet både ud fra et konventionelt internt medicinsk, et psykologisk og et livshistorisk perspektiv. Dette har afstedkommet en database på mere end 550 patienthistorier.

Analyser af hans store kliniske materiale har bl.a. afsløret, at der ofte er en forbindelse mellem på den ene side patientens opfattelse af livshændelser og livserfaringer og på den anden side udvikling af såvel organiske som funktionelle lidelser, og at patienterne i deres sproglige fremstilling frisætter en betydelig informationsmængde om lidelsens »betydning«, ofte i form af somatiske metaforer. Lydhørhed for enhver hændelse omkring tidspunktet for symptomernes frembrud er af afgørende betydning for forståelsen af lidelsen. Kombination af traditionel biomedicinsk og narrativ tilgang indebærer ofte vægtige fordele for patienter med legemlige symptomer herunder også for dem der fremviser organiske forandringer. I workshoppen arbejdede deltagerne bl.a. med den særlige interviewteknik som Broom har udviklet og som får patienterne til selv at »producere« de erkendelsesskabende metaforer, som ofte viser sig at have en healende effekt.

Klinisk arbejde af denne karakter kan med fordel for både patient og læge fremlægges og drøftes i en arbejdende balintgruppe. Dette blev demonstreret under seminaret i en såkaldt fishbowl. I denne arbejder balintgruppen med en gruppe af tilhørende observander uden om gruppen. Når gruppen er færdig kan de omkringsiddende iagttagere stille spørgsmål til gruppen og forløbet drøftes. Deltagerne i seminaret fandt arbejdsmetoden så inspirerende og relevant for almen praksis, at der nu er initiativer i gang med at arrangere en studietur for praktiserende læger til New Zealand. Brian Broom, på sin side, fandt arbejdet med de danske praktiserende læger så inspirerende og interessant, så han har tilbudt at arrangere endnu en workshop i Danmark i forbindelse med at han er i Europa alligevel.

Selskabets andet arrangement med titlen: Hvad er en balintgruppe - og hvordan kan den bruges? finder sted den 4.-5.april 2002, hvor dr. Med. Carl Edvard Rudebeck fra Sverige vil præsentere sin kliniske metode, der inddrager kropslig empati (bodily empathy). Rudebeck har skrevet disputats om dette emne (Rudebeck CE. General Practice and the dialogue of clinical practice On symptoms, symptom presentations and bodily empathy. Scand J Prim Health Care 1992; suppl 1). På seminaret vil der blive arbejdet med, hvordan man kan bruge metoden i såvel læge-patientmødet som i balintgruppen. Dorte Kjeldmand, der har arbejdet som praktiserende læge i Sverige i mange år, vil på seminaret præsentere sit forskningsprojekt, der beskæftiger sig med, hvorvidt det nytter for praktiserende læger at deltage i en balintgruppe.

På anden seminardag vil der igen blive arbejdet med Brian Brooms interviewmetode og hvordan den somatiske metafor kan bruges i en balintgruppe.

Dette arrangement realiseres ligeledes med støtte fra Dansk selskab for almen medicin.

Som afslutning på seminaret vil der være generalforsamling i Det Danske Balintselskab.