Skip to main content

“Det er ikke altid prestigefyldt at være læge”

Thanikaivashan Balaganeshan er 28 år og KBU-læge i akutmodtagelsen på Næstved Sygehus. Han er stolt af at være læge, da uddannelse betyder meget i hans familie. Derfor kan det også være hårdt, når han føler sig lavt i hierarkiet som nyudannet læge i KBU.

Foto: Finn John Carlsson
Foto: Finn John Carlsson (Foto: FJC)

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

21. apr. 2015
3 min.

Familien Balaganeshan fortæller vidt og bredt om, at sønnen er blevet læge. I den dansk-srilankanske familie vægtes uddannelse højt, og derfor er det ikke nogen overraskelse for Thanikaivashan Balaganeshan, at hans forældre stolt fortæller om ham. Men så vigtig føler den unge læge sig heller ikke. For selvom lægejobbet generelt anses som et af de mest prestigefyldte og respekterede erhverv, opleves det ikke sådan indefra, fortæller Thanikaivashan Balaganeshan, som er KBU-læge på Næstved Sygeshus’ akutmodtagelse.

”Det er ikke altid prestigefyldt at være læge, selvom det er et job, hvor man hele tiden kan hjælpe folk. Blandt læger er jeg jo ganske gennemsnitlig og lavt i hierarkiet som nyuddannet læge i klinisk basisuddannelse”, siger Thanikaivashan Balaganeshan.

Faktaboks

Fakta

Lavt i hierarkiet

Det er ikke nemt at være lavt i hierarkiet, når man har prøvet at have mere ansvar, end det man har som KBU-læge, mener Thanikaivashan Balaganeshan. Inden KBU’en arbejdede han i en uklassificeret stilling på en anæstesiologisk afdeling på Sygehus Vendsyssel – her var han inde over langt flere beslutninger, fortæller han.

”Jeg tog rigtig mange beslutninger om hjertestop og fik dermed rigtig meget viden inden for det. Nogle gange kan jeg godt føle, at mine evner ikke bliver udnyttet nok som KBU-læge. Alle KBU-læger bliver skåret over én kam, men vi har jo forskellige styrker og erfaringer, når vi starter”, siger Thanikaivashan Balaganeshan.

“Modsat i Vendsyssel skal jeg igennem bagvagter og mellemvagter i mange flere tilfælde nu, hvor jeg måske lige så godt kunne kontakte den relevante person i en anden afdeling selv. Det er næsten lidt bureaukratisk engang imellem”.

Udlever farens lægedrøm

Selvom det kan være hårdt, giver Thanikaivashan Balaganeshan ikke op. Lægedrømmen begyndte nemlig allerede, da han var helt lille. Egentlig var det hans fars drøm at blive læge, men fordi de flygtede fra Sri Lanka i 1986, forblev det en drøm. Thanikaivashan Balaganeshan blev sammenført med sin familie som en del af Tamilsagen, da han var to år. Nu udlever han farens lægedrøm.

”Det er fedt, at det både er min fars og min drøm. Og selvom jeg kan føle mig lavest i hierarkiet, så er det også skønt endelig at kunne kalde mig selv læge. Det har været en lang vej hertil, så jeg er da også selv stolt”, siger han.

Thanikaivashan Balaganeshan blev optaget på medicinstudiet gennem kvote 2. For at blive optaget har han arbejdet på et plejehjem, fået uddannelse som teamsamarit hos Røde Kors og læst psykologi på VUC. Alle disse ting samtidigt med at han studerede biokemi i et år som fuldtidsstudie. Kvote 2-pointene har han også tilegnet sig ved at være værnepligtig, undervise i tamilsk og være besøgsven. Det er hans drøm enten at blive anæstesilæge eller alment praktiserende læge, hvilket er grunden til, at han også skal have et halvt års forløb i almen praksis i Næstved.