Skip to main content

Det er ikke nok at blive frustreret – det er en utilsigtet hændelse!

Dorte R. Jungersen, dortejungersen@hotmail.com

20. jan. 2012
3 min.


Efter en lang periode med høj vagtbelastning begyndte frustrerede yngre læger på Sygehus Vendsyssels medicinske afdeling i efteråret at indberette det, de ikke nåede i vagten – og som havde potentielt fatale konsekvenser for patienterne – som utilsigtede hændelser (UTH). Inden da havde de forgæves forsøgt at få ledelsen til at handle på det arbejdsmiljømæssige problem, vagtbelastningen udgjorde. »Vi fik at vide, at der ikke var penge til at ansætte vikarer«, siger Martin Simonsen, fællestillidsrepræsentant for Yngre Læger på Sygehus Vendsyssel i Hjørring

Først da de yngre lægers frustrationer resulterede i indberetninger af UTH, blev ledelsen lydhør. Indberetninger, der indikerede, at det var arbejdspresset, den var gal med. På onsdage og torsdage – hvor presset er særlig stort – kom der i hele december måned vikardækning frem til kl. 21, ligesom det nye rul fra januar måned er tilrettelagt, så det bedre matcher de perioder, hvor presset er massivt.

For yderligere at mindske belastningen går de kardiologiske patienter i visse perioder af døgnet nu uden om modtagelsen og bliver direkte visiteret til den kardiologiske afdeling.

»Det er en utilsigtet hændelse ikke at have tid til at følge op på f.eks. resultatet af en blodprøve. Ikke at kunne følge op før eksempelvis otte timer senere, kan være til fare for patientens heldbred«, fastslår Martin Simonsen og fortsætter:

»Det her handler ikke om, at højtuddannede, velbetalte læger har ondt i livet over at skulle arbejde hele natten. Det handler om patientsikkerhed. Så er man tidspresset, skal man være endnu mere opmærksom på de til tidspresset knyttede utilsigtede hændelser. Men man skal naturligvis ikke udnytte indberetningssystemet. Det er det alt for værdifuldt til«, mener Martin Simonsen.

Cheflæge positiv
For Lykke Westergaard Andersen, konsulent i Lægeforeningen Nordjylland, har erfaringen fra Sygehus Vendsyssel stor principiel betydning:

»Man har ikke blot ret, men faktisk pligt til at indberette det, man ikke når i vagten. Vel og mærke når det kan være potentielt farligt for patienterne«.

Lykke Westergaard Andersen er ved at lægge sidste hånd på en plan, der har til hensigt at få yngre læger på alle regionens sygehusmatrikler til at indberette UTH, der opstår i pressede situationer. Der vil blive produceret en flyer, sygehusledelserne vil blive kontaktet, og der vil blive orienteret om indsatsen på lægerådsmøder.

»Det kan godt være, at det engang er blevet sagt, at der er vandtætte skotter mellem klagesager og indberetning af utilsigtede hændelser. Men det er der mange af de nye KBU-læger [læger under klinisk basisuddannelse, red.], der ikke er klar over«, siger Lykke Westergaard Andersen.

Per Sabro Nielsen er relativt ny cheflæge på Sygehus Vendsyssel. Han er arbejdsmediciner, tidligere kvalitetschef og er positiv over for de yngre lægers indrapporteringer:

»Hellere indrapportere en UTH for meget end en for lidt. Og for mig er der ingen tvivl om, at hvis patienterne venter unødigt længe på grund af for stort pres i vagten, ja, så er der tale om en UTH. Men selvfølgelig skal det ikke misbruges«.

De aktuelle forbedringer, der er sket på den medicinske afdeling, er ifølge Per Sabro Nielsen dog ikke alene et resultat af de yngre lægers indberetninger, men disse har været medvirkende til at synliggøre flaskehalse og har skabt fokus på forvagtslaget.

»UTH’er er en væsentlig brik i det samlede monitoreringssystem. Og i det konkrete tilfælde fortæller de mig om konsekvenserne af arbejdstilrettelæggelsen for patienterne – hvordan skulle jeg ellers høre om det«, siger Per Sabro Nielsen.