Skip to main content

»Det er lidt en jungle for patienterne …«

Charlotte Gotthard Mørtz er professor og overlæge på Hudafdeling I og Allergicentret, Odense Universitetshospital.
Foto: Heidi Lundsgaard
Foto: Heidi Lundsgaard

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

2. jun. 2021
3 min.

6.00: Jeg står op, og efter morgenmad med familien tager jeg af sted, så jeg kan være fremme i god tid. Morgenkonferencen er for hele afdelingen, som består af forskellige sektioner og også rummer Allergicentret, hvor jeg skal se patienter i dag. Efter konferencen gennemgår jeg dagens program med sygeplejersken, som jeg skal i ambulatoriet med.

8.20: Første patient har svær atopisk eksem samt astma og høfeber og kommer til kontrol af sin biologiske behandling. Disse patienter kommer til vurdering og udlevering af medicin hver tredje måned. Patienten har det godt.

9.00: En kvindelig patient har reageret med udbredt nældefeber på coronavaccination og er til udredning for allergier over for vaccinens indholdsstoffer. Alle med mistænkt allergi over for indholdsstof i vacciner eller hjælpestoffer i andre lægemidler og alle, der har reageret ude på regionens vaccinationssteder, får vi til vurdering sammen med patienter med mastocytose , som er i større risiko for en reaktion. Denne patient har først reageret efter anden vaccine og er altså færdigvaccineret. Hun reagerer over for et hjælpestof i vaccinen og har også en gammel historie med reaktion over for laksantia. Og det passer godt, for de har det samme indholdsstof. Det findes i flere lægemidler, så man er nødt til at gennemgå hendes lægemidler og rådgive hende.

9.30: Derefter ser jeg nogle børn fra nul til fire år med atopisk eksem og fødevareallergier, og efter en kaffepause er jeg med en yngre læge nede og se på en lægemiddelprovokation med et laksantium, hvor patienten reagerer med udbredt nældefeber. Lægemiddelprovokationer laves titreret, dvs. at man starter med lav dosis og øger langsomt, indtil patienten udvikler symptomer, eller normal dosis nås og tolereres.

11.30: En familie med et søskendepar på hhv. fem og ni år, som begge har fødevareallergi, men for forskellige fødevarer. Den ene har svær allergi over for peanuts og nødder og har også eksem og astma, mens søsteren har en mildere fødevareallergi, dvs. en højere tolerance. Efter dem ser jeg en akut teenager med svært inficeret atopisk eksem fra top til tå. Han har også både astma og fødevareallergi, men i dag gælder det hans akutte opblussen og at få ham sat i antibiotikabehandling. Så følger en penicillinudredning og derefter to børn, som begge har fødevareallergi og har været til provokation på Allergicentret. Udfaldet er, at den toårige allerede er vokset fra sin æggeallergi. Den anden, som er ti år, er fortsat mælkeallergiker.

13.30: Vi har en del telefonkontakter om coronavaccine. Bl.a. denne kvinde, som kontakter os, fordi hun er indkaldt til vaccination og ikke tåler indholdsstofferne i de vacciner, der er på det danske marked. Hendes vaccination må udsættes, til der forhåbentlig kommer en vaccine uden de pågældende stoffer.

14.15: Efter en telefonkonsultation med en ung pige med svær nældefeber, som er i behandling med det biologiske lægemiddel omalizumab, indtager jeg en hurtig frokost, mens jeg besvarer e-mail. Derefter et telefonformøde med en kollega – vi skal til møde i Medicinerrådet i morgen om nogle nye biologiske lægemidler. Bagefter har jeg møde med en introlæge i dermatologi om et allergiprojekt, han gerne vil lave.

15.30: Telefonkonference med kollega fra Schweiz om en ny international guideline. Jeg er chairman for hudsektionen i EAACI, det europæiske allergiselskab. Når også lige at snakke med sekretæren for Dansk Selskab for Allergologi om vores årsmøde til august.

16.15: Vi har et børneprojekt omkring omalizumab til 6-18-årige børn med fødevareallergi, og inden jeg kører hjem, taler jeg i telefon med forældrene til en af mine kommende projektpatienter, inden de kommer til screeningsbesøg. Da jeg kommer hjem, når jeg lige en løbetur, og så laver vi mad. Vi har en madklub med et hold nære venner hver tirsdag, og de kommer kl. 18.30.

21.00: Vennerne er gået. Der bliver ikke noget fjernsyn i dag. Jeg kigger dokumenterne til Medicinerrådets møde igennem, og så snakker vi dagens begivenheder igennem inden sengetid.