Skip to main content

Det fredsommelige repræsentantskabsmøde i Esbjerg

Anne Weimar, kommunikationskoordinator & Mette Bitsch-Christensen, P.L.O.-redakdør

1. nov. 2005
12 min.

– Gå ikke over sporet, der kommer tog. Gå ikke over sproget, der kommer ord. Med disse ord indledte formand for Praktiserende Lægers Organisation, P.L.O., Jørgen Lassen, P.L.O.s repræsentantskabsmøde i Esbjerg Musikhus. Og ordene fra talerstolen var, dagen igennem, udvalgt med omhu, smagt på, øvet forinden og serveret med retoriske finesser, tørre konstateringer, humor og indsigt. Det var især kommentarer til den netop vedtagede overenskomst og strukturdebatten om amternes – og dermed sundhedsvæsenets – kommende vilkår, der optog bestyrelse og repræsentantskab.

I sin mundtlige beretning opsummerede Jørgen Lassen kort, hvilke »begivenheder« P.L.O. har været involveret i på det seneste.

P.L.O. en brik i strukturspillet

– Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen holdt for nylig et møde på Bernstorff Slot, hvor 60 særligt indbudte fra sundhedssektoren deltog. Mødets egentlige formål var »vist« at give ministeren et input til den sundhedspolitiske debat, og emnet var bl.a., hvordan man fører de mange gode idéer om forbedringer af sundhedsvæsenet ud i livet.

Men dét mødet i virkeligheden kom til at handle om, var strukturdebatten. Amternes fremtidige eksistensberettigelse er til diskussion. Mange i Venstre – blandt andet ministeren selv – mener, at almen praksis og det øvrige sygesikringsområde – bortset fra speciallægepraksis – fremover bør organiseres i kommunerne. Målet med den nye struktur er, bedyrer forslagsstillerne, at der kommer mere fokus på kommunens sundhedsopgaver og samarbejdet med socialvæsenet, kommenterede Jørgen Lassen.

Hverken bestyrelse eller repræsentantskab er begejstrede for disse planer, hvilket den efterfølgende debat da også viste. Formanden forsikrede forsamlingen om, at man vil forberede sig grundigt på at påvirke politisk på alle fronter. Men det skal være med en konstruktiv indfaldsvinkel, og i P.L.O. vil man bl.a. se nøje på hvordan det kommunale samarbejde kan gøres endnu bedre.

Sundhedscentre ad frivillighedens vej

– Et sundhedscenter kan i princippet være alt fra en praktiserende læge med personale til et stort hus med senge. Sundhedscentret kan være flere læger, der slutter sig sammen – frivilligt – og som samarbejder med andre speciallæger, fysioterapeuter, diætister, psykologer osv. Der er intet til hinder for, at man anvender nedlagte hospitaler til den type formål. Man kan også forestille sig en model, hvor man etablerer netværkspraksis, som kan udgøre en slags murstensløst sundhedscenter, sagde formanden videre.

Apotekernes nye forretning

På et møde med Apotekerforeningen om sundhedsfremme og forebyggelse, var stemningen ikke just munter. Samarbejdsaftalen var mødets eneste punkt, fordi apotekerne via Falck Healthcare tilbyder forebyggende helbredsundersøgelser til arbejdsgivere. Indtil videre opfordres praksisudvalgene til at forholde sig afventende til lokalt samarbejde med apotekerne.

Håndtering af målbare risikofaktorer såsom blodtryksmåling og at måle patientens kolesteroltal, er ikke uden problemer, og ikkefagfolk bør ikke give sig af med at stille diagnosen. Det kan være med til at synliggøre borgeren og vil medføre helt overflødige konsultationer.

En investering i fremtiden

– Uden blokstillinger ingen nye speciallæger i almen medicin. Uden nye speciallæger i almen medicin, intet generationsskifte i almen praksis. Det skal simpelthen lykkes os at få den nye videreuddannelse på plads, sagde formanden.

– Amterne er trængt politisk – nedlægningstruede, kan man vel nærmest kalde dem – og de er trængt økonomisk. Det kan derfor være fristende for dem at nedprioritere videreuddannelsen lige nu. Så vi skal holde godt fast. Så meget desto mere er det glædeligt, at vi er på vej med en aftale med Sygesikringens Forhandlingsudvalg, om hvordan finansieringsnøglen i den nye uddannelse skal være, sagde Jørgen Lassen videre.

Formandsvalg – næste efterår

P.L.O.s formand rundede sin mundtlige beretning af med at gøre lidt reklame for jobbet som formand for de praktiserende læger.

– Tiden er inde for mig at beskæftige mig med pensionen i stedet for passionen – men for P.L.O. at finde en efterfølger. Jobbet som formand er til tider slidsomt, indimellem utaknemmeligt, men altid berigende og en fantastisk platform, hvis man ønsker at præge almen praksis og sundhedsvæsenet. Det kan i princippet være en hvilken som helst valgbar praktiserende læge, der bliver formand – det er jeg selv et godt eksempel på – sluttede formanden sin mundtlige beretning til en klappende forsamling.

Det er repræsentantskabets suveræne afgørelse, hvem der skal være formand for P.L.O., men bestyrelsen føler sig forpligtet til at sørge for, at der kan gennemføres et valg.

Efter repræsentantskabsmødet vil bestyrelsen derfor få afklaret, om der er bestyrelsesmedlemmer, der vil stille sig til rådighed.

Først på talerstolen

På hvert repræsentantskabsmøde udspiller der sig et lille harmløst, men underholdende orienteringsløb mellem stole og borde – om hvem der først kommer på talerstolen. Dette års ukårede vinder blev praksisudvalgsformand, Frede Heilberg, Københavns Amt – der til gengæld rundede sin 6-års periode om praksisudvalgsformand af på dette repræsentantskabsmøde.

– Tak for en omfattende beretning – jeg vil gerne kommentere et par enkelte punkter. Reguleringsordningen er under pres og derfor mener jeg, det er afgørende, vi ikke giver den automatiske dyrtidsregulering fra os. Med hensyn til strukturkommissionens anbefalinger, synes jeg, vi skal slå på, at vi skal blive i samme konstruktion som sygehusvæsenet, der er vores primære partner – og desuden styrke samarbejdet med kommunerne, sagde Frede Heilberg.

Arbejdsglæden tilbage til praksis

– I Ugeskrift for Læger udtalte læge Povl Riis, at »arbejdsglæden må tilbage«. Jeg mener, at vi skal hjælpe der, hvor vi kan – men det er altså dræbende for os, hvis vi efter hver patient skal skrive side op og side ned om, hvad vi har spurgt patienten om, hvad vedkommende svarede osv. Vi skal ikke lade os DJØF’ificere af notarer og vinkelskrivere, men fortsat notere, i journalen, hvad der er fagligt relevant. Det vil give os arbejdsglæden tilbage, sagde Frede Heilberg.

Ældre læger vil gerne vikariere

– I Århus er vi ved at lave en medlemsundersøgelse, som bl.a. skal fortælle os lidt om, hvad der skal til for at fastholde vores ældre kollegaer, og her ser det ud til, at sikkerhed for at blive fritaget for vagt og en 4-dages arbejdsuge, kan være et incitament for at blive i almen praksis. Næsten halvdelen af de ældre kollegaer er villige til at vikariere, og det bør vi udnytte i stedet for at de tager hen til eksotiske steder som Grønland, Færøerne … og Ribe Amt, sagde Klaus Friis Andersen fra Århus Amt videre.

– Der må lovgivningsmæssigt gives mulighed for at have fælles journalføring i netværkspraksis, ellers bliver det ikke udbredt.

Til slut vil jeg runde af med at sige, at vi glæder os meget til Sundhedsportalen – og til tilbuddet om standardiserede hjemmesider, sagde Klau s Friis Andersen.

Maner til besindelse

– Efter at den nye overenskomst er trådt i kraft, er der både gode og dårlige ting, vi skal til at leve med. En af de ting, vi frygter, er de nye afstandsregler, og her håber vi, at ministeren vil besinde sig, sagde Søren Kjeld Jensen, praksisudvalgsformand i Sønderjyllands Amt.

Kvalitetsudvikling højt prioriteret

– I Sønderjyllands Amt prioriterer vi kvalitetsudvikling højt, og vi arbejder i øjeblikket med et tværsektorielt projekt. Det at akkreditere er måske mindre vigtigt, mens jeg mener, det kun er gennem standardiserede arbejdsgange, vi kan sikre kvalitetsudvikling. Uanset hvilken model, man vælger, mener jeg, den bør være landsomfattende, så vi har samme udgangspunkt, sagde Søren Kjeld Jensen.

Kagen bliver ikke større

– Der kan virkelig mobiliseres kampvilje mod at fjerne den automatiske reguleringsordning, sagde praksisudvalgsformand for Roskilde Amt, Peter Magnussen, som derefter gik videre til et noget andet emne.

– Arbejdet i edb-arbejdsgruppen om værktøjer bør intensiveres. Der skal prioriteres i sundhedsvæsenet, og selvom mulighederne bliver flere, bliver kagen ikke større. Det svære bliver ikke, hvad man skal vælge til, men hvad man skal vælge fra. Vi kan ikke klare det hele, og derfor opfordrer vi til en debat om f.eks. analogsubstitution, forsatte Peter Magnussen.

– I Region Øst har vi store problemer med tillægsoverenskomsten, hvor amtet mener, at vores repræsentanter i Region Øst’s Uddannelsesråd, må nøjes med en dårlig kompensation på 500 kr. i timen. Det er ikke holdbart.

Automatisk regulering findes ikke

Jørgen Lassen gik derefter på talerstolen med det enkle budskab, at der ikke findes en »automatisk regulering«.

– Reguleringen er altid til forhandling hver gang vi forhandler med Sygesikringens Forhandlingsudvalg. Det er noget, man slås for, sagde formanden.

– Jeg er helt enig i jeres synspunkter om journalføring, ligesom vi er glade for at høre om jeres initiativer lokalt. Mht. til videreuddannelsen, risikerer honoreringen i Region Øst at forsinke hele processen, og det er vil være meget ærgerligt, sagde Jørgen Lassen.

Uventet »hjælp« fra regeringen

Praksisudvalgsformand Jens Albrechtsen, Vestsjællands Amt, gav ikke just udtryk for udelt begejstring, da han kommenterede den del af den nye overenskomst, som handler om de udvidede kilometergrænser.

– Vi må sige nej til yderligere udvidelse af kilometergrænserne, fordi det koster uforholdsvis meget tid på landevejene. Heldigvis har regeringen jo helt uventet hjulpet os, idet man netop har sat fartgrænsen op til 130 km i timen på motorvejene – så der er håb ..., sagde Jens Albrechtsen til den grinende sal.

Ikke til at forhandle med 170 kommuner

– En ny organisering af primærsektoren rejser mange spørgsmål. Jeg mener ikke, det er realistisk, hvis vi skal til at forhandle med 170 kommuner om f.eks. § 2-aftaler, sagde praksisudvalgsformand Sven Erik Åbom, Nordjyllands Amt. Men han rejste også et andet problem.

– I forhold til vores vagtordning, er vi der, hvor vi må tvangsudskrive vagter, for at få det til at hænge sammen, sagde Sven Erik Åbom fra talerstolen.

For få læger på Bornholm

– Vi er bekymrede for, at der sker en skævvridning mellem de amter, der kan rekruttere nye læger, og mellem dem, der ikke kan. Vi forsøger at fastholde de 20 læger, vi har nu, men om 2-3 år vil der være 10 læger, der fylder 60 år. I øjeblikket forsøger vi at løse vagtforpligtigelsen ved, at Roskilde Amt hjælper os med telefonisk natvisitation, mens selve lægebehandlingen foregår på det lokale sygehus, sagde Ole Nyby fra Bornholms Amt.

Enighed om medicinudgifter

Hans Arne Pescettini fra Storstrøms Amt berettede om, at man i amtet havde lavet en rekommandationsliste for medicin. Både amt og de praktiserende læger er enige om at nedbringe amtets udgifter til medicinudgifter.

– Der er dog stadig mange kollegaer, som står stejlt på den frie ordinationsret, sagde Hans Arne Pescettini.

– I forhold til dosisdispensering ser vi gerne, at det kobles til polyfarmaci, og at der kommer noget økonomi til koblingen, da det næsten altid er de samme patienter, som får flere slags medicin på én gang.

»7-Eleven-sundhedscentre«

– Når man taler omstrukturering, mener jeg, vi skal holde os til hospitalsvæsenet, sagde Bodil Johnsen, praksisudvalgsformand for Københavns Kommune.

– Vi har opbrugt kvoten af tutorlæger, og kommunen kan ikke se, det er noget problem. Her kan det godt være, vi skal i »førertrøjen«, som der står i beretningen – jeg synes nu mere, det ligner en »bjergtrøje«, sagde Bodil Johnsen videre.

– Sundhedsborgmesteren er meget uenig med os om mange ting. Hun mener f.eks., at vi skal slå os sammen i sundhedscentre med »autoriserede alternative behandlere«, holde åbent mellem 8 og 22 og lade nattevagten overgå til skadestuerne. Vi kalder det »7-Eleven modellen« og den er vi ikke interesserede i, ligesom vi heller ikke vil passe H:S’ åbne skadestuer, sagde Bodil Johsen.

Optimisme om sundhedsportalen

Jørgen Lassen svarede på indlæggene ved at udtrykke optimisme omkring den kommende sundhedsportal, hvor det var formandens klare fornemmelse, at almen praksis har en central rolle.

– Et par ord om tutorlæger. Det er vores allesammens problem at sikre et fornuftigt generationsskifte, så der skal findes nye kræfter, kommenterede formanden.

Delte meninger om influenzavaccinationerne

Intet repræsentantskabsmøde uden et par indlæg om influenzavaccinationerne. I Århus Amt kunne man berette om en løsning, hvor prisen på vaccinen til de +65-årige var kommet ned på 35 kr., men man stødte hele tiden på administrative vanskeligheder. I Århus er der en overvejende stemning for at tage kampen op, så man beholder vaccinationerne i almen praksis. Vestsjællands Amts praksisudvalgsformand, Jens Albrechtsen, greb det an fra den humoristiske side og sagde blot: »og så vil jeg gerne sige et par ord om influenzavaccinationerne (tavshed et minuts tid) – tak for ordet«.

Viborg Amts repræsentant døbte vaccinationsbilen, hvor lægerne forventes at skulle hente vaccinationerne, for »Hjem-Is-ordningen«. Roskilde Amt var dybt uenig med Århus Amt, og samme indfaldsvinkel havde praksisudvalgsformand, Ole Nørskov, fra Fyns Amt:

– Influenzavaccinationerne får mig til at tænke på de puniske krige, hvor en senator sagde henkastet: »I øvrigt mener jeg, Kartago bør ødelægges« eller som en anden romer udtrykte det: »Jeg lader mig ikke overbevise af argumenter«.

Personligt overskud

Karsten Møller Christensen, praksisudvalgsformand i Frederiksberg Kommune var enig med flere af de øvrige talere om, at ideen om at knytte primærsektoren til en kommunal forhandlingspart, vakte stor skepsis. Godt nyt var der om efteruddannelse af klinikpersonale.

– I forhold til RIV kører det rigtig godt hos. Vi har finansieret kurserne via vores kvalitetssikringsmidler, lød det optimistisk fra Karsten Møller Christensen.

– Til gengæld giver tutorlægemodellen os lidt andre problemer, idet 75% af vores læger er i solopraksis.

– Jeg synes, der er lidt vel mange krav til almen praksis. Edb-krav, kvalitetskrav, laboratoriekrav, erstatningskrav, krav om ICPC, krav om implementering af det ene og det andet – og jeg spørger mig selv: har vi et problem? Jobbet som praktiserende læge skal være personligt udviklende, men det kræver efterhånden et kæmpe overskud, sluttede Frederiksbergs Kommunes praksisudvalgsformand.

Samarbejde om rekommandationer

Per Tiedemann Nyhuus, praksisudvalgsformand i Ribe Amt, kunne rapportere om, at man samarbejder med sygehusvæsenet og speciallægepraksis om en fælles rekommandationsliste ved medicinordinationer.

– Vi ser frem til en besparelse på 40 millioner kr. alene i vores amt, sagde Per Tiedemann Nyhuus.

Lægemidler fleres ansvar

Steen Hartvig Hansen, praksisudvalgsformand i Viborg Amt, erklærede sig enig i, at den kommunale tilknytning ikke var hensigtsmæssig, hvorimod det giver mere mening at befinde sig i samme »båd« som sygehusene.

Uwe Jansen, repræsentant fra Sønderjyllands Amt, gav stigningen i medicinudgifter denne kommentar:

– Det er ikke kun os, der er skyld i de stigende medicinudgifter – det er også på sygehusområdet, den er gal. Nu skal der jo nærmest kolesterolsænkende midler i drikkevandet, og indimellem kan man næsten få på fornemmelsen, at medicinalindustrien og sundhedsministeren »spekulerer« i medicinudgifter, for hver gang de øges, kommer der 25% moms i statskassen. Vi må opfordre til, at der holdes igen på med nye indikationer for medicinanvendelse.

Kreativt udspil efterlyses

Rekruttering af tutorlæger havde mange praksisudvalgsformænd på talepapiret. En af dem var Ole Risby Mortensen, praksisudvalgsformand i Frederiksborg Amt.

– Vi må gøre det attraktivt at være tutorlæger, og fra centralt hold mener jeg man skal gøre noget for, at det er skægt for os – f.eks. ved at lave inspirerende kurser for os.

Strukturdebatten fik også et par ord med på vejen.

– I forhold til strukturdebatten, mener jeg, P.L.O. skal komme med et kreativt udspil, som tager udgangspunkt i, hvordan vi bedst kan betjene vores borgere, så vi tilgodeser alle områder – det vil i virkeligheden være kvalitetsudvikling.

Giv P.L.O. goodwill, men …

Formanden for P.L.O., Jørgen Lassen, rundede repræsentantskabsmødet af med at takke for de mange gode indlæg – og at medgive indlægsholderne, at vist vil det give P.L.O. goodwill, hvis man kunne medvirke til at reducere medicinudgifterne, uden at det forringer kvaliteten, men dertil at sige, at hele stigningen i medicinudgifter på sundhedsområdet skulle kunne lægges på praktiserende læger alene, det ville han dog ikke acceptere på standens vegne. Alt i alt et repræsentantskabsmøde med stor konsensus blandt deltagerne.

Det næste repræsentantskabsmøde i P.L.O. finder sted i december 2003. Den skriftlige beretning er tilgængelig for medlemmer via www.dadl.dk, mens en kortere udgave kan ses på www.plo.dk.