Skip to main content

Det glade budskab om EPJ

Jesper Poulsen

1. nov. 2005
3 min.

Ugens glade budskab fra Sundhedsstyrelsen var, at der i løbet af det sidste år er sket en fordobling i brugen af EPJ, elektroniske patientjournaler, på de danske sygehuse. En ottendedel af landets sygehussenge er nu dækket af EPJ. Det triste budskab var, at der endnu ikke er et eneste EPJ-system, der lever fuldt op til den nationale standard for grundstrukturen i den elektroniske patientjournal, G-EPJ, der blev udsendt af Sundhedsstyrelsen i december 2001. Målet er fuld EPJ-dæk-ning i foråret 2006.

Det går altså fremad, men vi har endnu ikke set det afgørende gennembrud for anvendelsen af it på dette kerneområde i sundhedsvæsenet, hvor kun almen og speciallægepraksis er helt på forkant. Det bliver en vigtig opgave for de enheder, der kommer af Strukturkommissionens arbejde, at sikre den landsdækkende gennemførelse af den elektroniske patientjournal efter de fejl, der er blevet begået i den nuværen-de struktur. Vi er i Lægeforeningen bevidste om, at også vores egne medlemmer udviser en vis træghed. Vi er helt på det rene med, at EPJ og anvendelsen af strukturerede data er en udfordring for mange læger. Indførelsen af EPJ griber dybt ind i rodfæstede arbejdsgange og vaner. Men vi har i Læge-foreningen ikke på noget tidspunkt været i tvivl om, at også vores medlemmer kan se de åbenlyse fordele og muligheder for kvalitetsforbedringer i en velfungerende EPJ.

Men enhver proces har brug for succeshistorier, og de er på vej. Temaet i dette nummer af Ugeskrift for Læger fortæller om nogle af dem. Forudsætningen for, at lægerne vil bruge EPJ'en, er, at den letter det kliniske arbejde, og succeshistorierne er ved at synliggøre dette. Når alle oplysninger ligger struktureret og dækkende for alle forløb og kontakter med patienterne, er det oplagt, at de også kan indgå i kvalitetsudviklingen og forskningsarbejdet. Denne måde at genbruge data på vil motivere læger til at bruge EPJ'en. Den kan også indgå i uddannelsen af de kommende generationer af speciallæger. De skal dokumentere og registrere deres kliniske færdigheder og aktiviteter ved hjælp af en elektronisk uddannelseslogbog. Vi ser meget gerne, at data fra EPJ-systemerne kan overføres direkte til logbogen, fordi journalen rummer en række af de oplysninger, der er relevante for at vurdere kvaliteten og udfaldet af et indgreb eller en ordination.

Som det fremgår har vi meget store forventninger til EPJ'en, der ubetinget bliver det vigtigste nye værktøj for sundhedsvæsenet til at hæve sikkerheden og kvaliteten i de kommende år. En del af ønskerne indfris nok først om et par år, men et stort skridt ind i fremtiden bliver taget allerede om lidt over en uge - den 10. december - når Den offentlige Sundhedsportal går i luften. Den er for os et helt naturligt sted for adgangen til den elektroniske journal, både for læger og for patienter. Portalen skal være lægernes elektroniske arbejdsplads, hvor udvekslingen af data mellem lægerne foregår. Den er central for processen mod, at sundhedsvæsenet får den hukommelse, der vil gøre det muligt markant at hæve sikkerheden i patientbehandlingen.

Til gengæld må vi nok sige, at vi har brug for, at patienterne giver os lettere adgang til de relevante data, hvis der ikke skal være for mange huller i hukommelsen. Der er for øjeblikket, i misforstået hensyn til patienternes privatsfære, for mange ulogiske blokeringer for udvekslingen af journaloplysninger. Der er et sikkerhedsproblem, jovist. Det skal løses. Men et informationssamfund fungerer kun optimalt, hvis der er adgang til at udveksle informationer.