Skip to main content

Det kæmper vi for

Informationschef i Yngre Læger Camilla Kjærager, ck.yl@dadl.dk

14. sep. 2007
3 min.

Et kig på Laeger.dk viser, at 111 kandidater skal kæmpe om de 66 repræsentant- og 22 suppleantpladser til repræsentantskabsvalget i september. 48 er kvinder og 63 mænd. Bevæggrundene for at stille op er forskellige, men typisk involverer begrundelsen et ønske om at gøre en indsats for yngre lægers forhold ud over det lokale yngre lægearbejde, som de fleste kandidater allerede er dybt involveret i. Her er tre kandidaters bud på, hvad der skal kæmpes for.

For og imod fireårsreglen

Fireårsreglen og tilrettelæggelsen af speciallægeuddannelsen har været et hot emne, siden den nye uddannelsesaftale blev indgået i foråret. Det afspejler sig også i de valgoplæg, som Yngre Læger har modtaget. Kim Wildgaard, snart ph.d. fra Roskilde, skriver bl.a. i sit valgoplæg om den nye uddannelsesreform: »Mere supervision og uddannelse må nødvendigvis give mindre tid til produktion - dette skal driftsherrerne forstå og tage højde for«. Kirsten Skov Thomsen, turnuskandidat fra Vejle fortsætter: »Fireårsreglen vil på sigt tvinge yngre læger ind i specialer, som ikke nødvendigvis vælges ud fra interesse, men derimod ud fra, hvad der er muligt. Jeg vil arbejde for, at dette system bliver mere fleksibelt, så yngre læger får frihed og tid til at finde det speciale, de virkelig ønsker«. Afdelingslæge Jeanne Rungby fra Gentofte Hospital er heller ikke i tvivl: »Tvangsordninger og fireårsregler hører ikke hjemme i en tid med lægemangel. Tvungen deportering som led i turnus skal afskaffes. Lad dog udbud og efterspørgsel råde. Det er i vores interesse, så længe vi har lægemangel.« Tre forskellige holdninger til de yngre lægers videreuddannelse - du kan være med til at bestemme politikken, når du stemmer til repræsentantskabsvalget.

Løn som fortjent

De tre kandidater har alle rimeligt kontante bud på politikken, når det handler om yngre lægers løn. »Løn og arbejdsvilkår i det offentlige skal være konkurrencedygtige med det private. Vi skal have løn som fortjent«, mener Jeanne Rungby. Kim Wildgaard vil arbejde for »gode lokalaftaler, der også honorerer korterevarende ansættelser«. Kirsten Skov Thomsen vil have »større synlighed omkring, hvad der giver ny løn og en bedre løn, der afspejler det store ansvar, lægegerningen medfører. Vi læger har alt for længe været underbetalt i forhold til uddannelseslængde, kompetencer, arbejdstider og ikke mindst det lægelige ansvar.« Alle tre kandidater er dermed i tråd med de OK-krav, repræsentantskabet vedtog på mødet i foråret, nemlig løn, løn og mere løn.

Det gode arbejdsmiljø

»Den tilfredse patient og lægens arbejdsmiljø er to indbyrdes afhængige størrelser. Vejen til kvalitet i patientbehandlingen og sammenhængende patientforløb går gennem bedre arbejdsmiljø«, mener Jeanne Rungby og skriver videre: »Der er behov for mere fokus på betydningen af god ledelse, især personaleledelse. Det er ledelsens ansvar, at medarbejderne føler sig værdsat«. Kim Wildgaard vil »af med judaspengene og frem med det anstændige arbejdsmiljø. Godt arbejdsmiljø og reduceret belastning i vagterne skal være standard ikke enkelt tilfælde«. Desuden peger han på, at han vil arbejde for, at »Yngre Lægers tillidsrepræsentanter bliver set som ressourcepersoner frem for ledelsens modstandere, samt at disse TR er klædt på til udfordringerne«.

Valget er dit - det foregår den 19.-26. september 2007.

Husk at stemme

Den 19. september starter valget til Yngre Lægers repræsentantskab.

Hvis du har modtaget en forkert stemmeseddel, enten elektronisk eller på papir, skal du reagere hurtigst muligt. Se vejledningen på side 3235 her i bladet

Du kan se alle de opstillede kandidater og deres evt. valgoplæg på www.laeger.dk - log dig på og klik på valgikonet.