Skip to main content

”Det kan I simpelthen ikke være bekendt”

Skagboerne føler sig trynet af det nordjyske regionsråd, der tirsdag fratog borgerne i Skagen den sidste flig af håb om at kunne bevare deres akutbil og dermed tryghed og følelsen at være ligeværdige borgere. ”Med den beslutning har man overskredet en grænse for, hvad vi kan tåle,” siger en af byens praktiserende læger.

Store og små skagboer mødte tirsdag op for at vise det nordjyske regionsråd, at de er vrede over akutbilens nedlæggelse. Foto: Baghuset / Lars Horn
Store og små skagboer mødte tirsdag op for at vise det nordjyske regionsråd, at de er vrede over akutbilens nedlæggelse. Foto: Baghuset / Lars Horn

Dorte R. Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com

1. okt. 2014
5 min.

”Hvor meget er et liv i Skagen værd!?”

Sådan lød overskriften på et debatindlæg i Skagen avis i sidste uge.

Det kan godt være, at nordjyder er sindige folk og økonomiserer med retorikken, men byens borgere, politikere og erhvervsliv har i de forgangne uger svunget sig op i de sproglige lianer. Og de har kæmpet.

På regionsrådsmødet tirsdag skulle politikerne vedtage næste års budget, hvor Skagens akutbil ikke længere figurerer på udgiftssiden. I foyeren i Aalborg Kultur- og Kongrescenter, inden mødestart, hvor politikerne forsynede sig med frugt og kaffe, blev den summende stilhed pludselig afbrudt af skagboen Mads, da han med høj røst udbrød: ”Jeg synes ikke, I kan være det bekendt. Hvor mange af jer har familie i Skagen eller bor selv deroppe?”

Ingen svarede Mads. Til gengæld måtte regionsrådsformand Ulla Astman (S) i mødesalen besvare flere spørgsmål fra vrede skagboere, der ligesom Mads - iført bannere, t-shirts og badges med påskriften ’bevar akutbilen i Skagen’ - var kørt de 100 kilometer fra Skagen til Aalborg for at markere utilfredshed med den beslutning, der reelt var truffet. Og formelt blev det nogle timer senere.

Siden 2011, hvor en 39-årig mand døde af hjertestop og ambulancen nåede frem efter 26 minutter, har akutbilen været døgnbemandet med en paramediciner. Der er fra Skagen 67 kilometer til Sygehus Vendsyssel i Hjørring, 100 kilometer til Aalborg Universitetshospital og 42 kilometer til Frederikshavn, hvor ambulancen eventuelt skal komme fra, hvis ambulancen i Skagen er kaldt ud på anden kørsel.

Debatten har især handlet om ambulancernes responstider. Repræsentanterne for skagboerne imødegik i spørgetiden Ulla Astmans forsikringer om, at disse skulle have ændret sig til det markant bedre. En disput ingen ’vandt’. Men som skagboen Peder Key Kristiansen opsummerede det foran regionsrådet:

”Det, der er interessant for os, er: Hvornår er den kvalificerede hjælp fremme? Sidste år rykkede ambulancen i Skagen ud 404 gange – 55 gange var den mere end 20 minutter om at nå frem. Kun i ni ud af de mere end 3.000 udrykninger i Aalborg sidste år havde ambulancen en lige så lang responstid.”

Ulla Astman henviste til, at der er videostreaming i ambulancen, hvor lægerne på sygehuset kan følge patientens tilstand. At hjemmehjælperne i Frederikshavn kommune alle kører rundt med hjertestartere i deres biler, som også er anvendt i Skagen. Ligesom hun tidligere har henvist til det flydende beredskab, der betyder, at når ambulancen forlader Skagen, rykker en anden af regionens ambulancer tættere på.

Prisen på en skagbo

Besparelsen ved at sløjfe akutbilen i skagboernes beredskab udgør 3,1 mio. kr. ud af en samlet besparelse på 155 mio. kr.

Men betydningen for og signalværdien til skagboerne er møj større.

I den forgangne uge kunne skagboen Poul Jakobsen aflevere 5339 underskrifter til Ulla Astman - Skagen kan mønstre lidt over 8000 indbyggere. Og på regionsrådsmødet blev yderligere et par tusinde underskifter afleveret.

Bl.a. har man kunnet skrive under hos lægerne i Skovbrynet. Her er praktiserende læge Jørgen Højrup ikke i tvivl om, at det er et stort tab for såvel borgerne som husets læger, at akutbilen ikke er en del af det fremtidige beredskab.

”Med den beslutning har man overskredet en grænse for, hvad vi kan tåle. Og skagboerne føler sig berettiget svigtet. Det er som om, politikerne har glemt, at vi i yderområderne også betaler skat. Vi har kun politi indtil kl.16, intet posthus og nu heller ikke akutbilen, som dels er en stor tryghed, dels til stor nytte. Vi har ofte ventet op til en halv time, før end ambulancen når frem til vores patienter. I det tidsrum kan en paramediciner gøre underværker. Han kan lægge venflon og konferere med en kardiolog på sygehuset. Om sommeren gør vi her i huset ugentlig brug af akutbilen.

Jeg har flere gange kl. halv fem om morgenen været kaldt ud til et hjertestop, ligesom vi bliver kaldt ud til trafikuheld. Det kan vi jo ikke afslå. Men der er grænser for, hvad vi alene kan udrette i disse situationer,” lyder det fra Jørgen Højrup.

Russisk roulette

Den massive protest er også udkantens protest mod dem, som de tirsdag stod ansigt til ansigt med: ”de velbetalte regionspolitikere” inde i Aalborg.

”Regionsrådet spiller russisk roulette med skagboernes liv”, lød en overskrift i Skagen Avis forleden. Og i lørdags var der arrangeret demonstration i Skagen: ”Vær med til at vise regionsrådspolitikerne, at vi ikke finder os i den ene besparelse efter den anden. Hvad bliver det næste? At de tager vores brandbil fra os, fordi vi ikke har nok ildebrande?,” lød det i indkaldelsen.

På facebook har Hanne Kristoffersen berettet om, hvordan akutbilen nåde frem efter fem minutter, da hun for fire år siden under en snestorm fik en blodprop i hjernen.

Og Ulla Hansen, hvis mand har haft fem blodpropper - to mens han har boet i Skagen – kunne på vej ind til mødet fortælle, at akutbilen begge gange nåede frem inden for fem minutter: ”Det er takket være akutbilen, at hans navn fortsat står på postkassen”.

Modstandernes argument er bl.a., at det om sommeren, hvor befolkningstallet i Skagen syv-otte-dobles, kan tage endog meget lang tid, hvis en ambulance skal køre fra Frederikshavn til Skagen på almindelig landevej. Og at der kun er én tilkørselsvej til Skagen.

Frederikshavns borgmester Birgit Hansen (S) har også reageret på regionens ”sabelraslen” og konkluderet, at der ”er al mulig grund til at opretholde akutbilen i Skagen.”

Indtil i mandags var det kun Enhedslisten, der ikke ville være med til, at skagboerne skal betale prisen for at få budgettet til at hænge sammen. Men så trak Dansk Folkeparti sig: Bevar akutbilen, eller vi stemmer ikke for næste års budget.

Hellere aftalebrud end løftebrud, lød det fra DF. Men det ændrede intet.

Når turisterne – skuespillere, politikere og andet godtfolk - til sommer er på Skagen og nyder det særlige lys, kammuslingerne og chablisen, er akutbilen kørt i garagen.