Skip to main content

Det lysner for specialer i Region Sjælland

Sundhedsstyrelsen er klar til at indgå en aftale med Region Sjælland, som styrker regionens muligheder for at få højt specialiserede funktioner hjem. ”Et kæmpe gennembrud”, siger regionsrådsformand Jens Stenbæk (V).

Bygherrens visualisering af det kommende universitetssygehus i Køge.
Bygherrens visualisering af det kommende universitetssygehus i Køge.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

11. nov. 2016
4 min.

Region Sjælland og Sundhedsstyrelsen har sammen lavet udkastet til en udviklingsplan for, under den kommende specialeplan, at samarbejde om at skaffe flere højt specialiserede funktioner til regionen.

Catch 22

Regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) mener, at Region Sjælland i forhold til andre regioner har fået en stedmoderlig behandling, når det handler om, hvilke behandlingstilbud, man kan tilbyde sine borgere.

”Vi har ikke som de andre regioner haft et universitetshospital, og for eksempel har Region Nordjylland – som er en mindre region end vores, flere af de specialer, som vi ikke har kunnet få”, påpeger han.

”Vi er hele tiden løbet ind i et Catch 22, hvor Sundhedsstyrelsens automatsvar har lydt, at de ikke vil lade os få yderligere specialiseret behandling, da vi ikke har opbygget de faglige miljøer. Og på den anden side kan vi ikke tiltrække arbejdskraften og skabe de faglige miljøer, før vi har specialet”.

”Kæmpe gennembrud”

Nu er der imidlertid kommet ”et kæmpe-gennembrud”, siger Jens Stenbæk. Sundhedsstyrelsen har indvilget i at lave en fælles udviklingsplan, der på lidt længere sigt skal hente specialer som klinisk genetik, thoraxkirurgi og behandling af prostatakræft hjem til regionen, fortæller han.

Efter et møde tidligere på ugen er der nu lavet et udkast til aftale mellem Region Sjælland og Sundhedsstyrelsen om fortsat udbygning af specialiserede sygehusfunktioner i Region Sjælland, herunder fortsat opbygning af Sjællands Universitetshospital.

Verden tegner nu meget lysere for vores patienter i Region Sjælland, end den tidligere har gjort” Jens Stenbæk (V), regionsrådsformand, Region Sjælland

Med aftaleteksten anerkender Sundhedsstyrelsen, at Region Sjællands situation adskiller sig fra de øvrige regioners. Og til Jens Stenbæks tilfredshed anerkender styrelsen også – som der står i aftaleudkastet – ”radikaliteten og nødvendigheden” i den sygehusplan, Region Sjælland lavede i 2010”.

Udover at lukke flere mindre sygehuse indebar sygehusplanen også en radikal omlægning af to store sygehuse i Næstved og Roskilde til specialsygehuse med primært ambulant behandling.

Sygehusplanen er i 2016 fremrykket, så den akutte medicinske behandling på hovedfunktionsniveau nu er flyttet fra sygehusene i Roskilde og Næstved og nu kun varetages på regionens akutsygehuse, dvs. i Slagelse, Nykøbing F., Holbæk og Køge – til trods for, at byggeriet af det nye universitetssygehus ikke er færdigt.

”Sundhedsstyrelsen anerkender nu, at vi dermed har gennemført den organisatoriske sammenlægning, som styrker de faglige miljøer, og at det gør os mere parate til at kunne foretage flere og mere specialiserede behandlinger i Region Sjælland”, siger Jens Stenbæk.

Håndsyet specialeplan

Hvor skoen især har trykket for Region Sjælland, har været de ufleksible specialeplaner: Når der først lå en specialeplan, var den urørlig i fem år. Nu får man en håndsyet model, der passer til regionens særlige forhold:

”I forhold til den udviklingsproces, som vi befinder os i – og som er helt anderledes end hos dem, der har det hele i forvejen – har det været en stor barriere for os i udviklingen af vores sygehuse og behandlingstilbud”, siger Jens Stenbæk.

”Nu har vi fået tilbudt en fleksibel specialeplanlægning, så vi to gange om året kan ansøge på ny, og hvor Sundhedsstyrelsen er parat til at tilrette den nationale specialeplan tilsvarende, hvis det skønnes, at vi er klar til at påtage os et givent speciale, og sikre kvaliteten”.

Som et tredje gennembrud nævner Jens Stenbæk, at et speciale ikke længere skal være urokkeligt bundet til en bestemt matrikel i fem år, som i de hidtidige specialeplaner:

”Det passer slet ikke ind i det udviklingsforløb, som vi er inde i hen imod vores universitetshospital i Køge. Men det har vi også fået løsnet, så vi også har mulighed for at tage det op til nyvurdering halvårligt. På den måde tegner verden nu meget lysere for vores patienter i Region Sjælland, end det tidligere har gjort”, siger Jens Stenbæk og tilføjer:

”Vi ved selvfølgelig, at specialerne ikke bare kommer af sig selv. Det skal vi stadigvæk kæmpe for at få til at lykkes, blandt andet ved at sikre rekrutteringen, oprette de nødvendige professorater osv. for at skabe de nødvendige miljøer”.

Læs: Udkast til aftale mellem Sundhedsstyrelsen og Region Sjælland (pdf)