Skip to main content

Det mener lægerne om sygehusenes stjerner ...

6. nov. 2006
4 min.

Mette Worsøe, formand for YL

»Vi er glade for, at stjernesystemet nu er kommet i gang. Der måles p.t. på behandlingskvaliteten, og det er oplagt, men vi skal også have data med om uddannelse og arbejdstilrettelæggelse. For hvis ikke forudsætningerne er i orden, kan man ikke levere god kvalitet«, siger Mette Worsøe.

En række data om f.eks. uddannelse kunne allerede nu inkorporeres i stjernesystemet.

»Der ligger masser af datagrundlag allerede, f.eks. de uddannelsesevalueringer, som læger under videreuddannelse laver. På længere sigt kunne man forestille sig mål som hvor mange speciallæger, der uddannes de enkelte steder, hvilken kvalitet de har, forskningsmuligheder, og hvordan arbejdet tilrettelægges. For eksempel i hvilket omfang, speciallægekompetencer, supervision og lignende er til rådighed om aftenen og natten«, siger hun. Hun ser gerne, at disse ting kommer med i overvejelserne hurtigt.

»Vi opfordrer politikerne - altså sygehusejerne - til ikke at fokusere enøjet på de foreliggende punkter og glemme forudsætningerne - en god speciallægeuddannelse og et fornuftigt arbejdsmiljø. Vi vil gerne i dialog med ministeren hurtigt, og dette er en invitation«, siger hun.

Poul Jaszczak, formand for FAS

»Som systemet foreligger nu, er det overfladisk. Mit forbehold over for stjernerne går på de målepunkter, der er valgt. At f.eks. antallet af skader ved operation kunne have noget at gøre med hvilken type patienter, der er tale om - det kan man f.eks. ikke se. Stjernerne afslører heller ikke, om f.eks. uddannelsen af sundhedspersonalet er god nok. Heller ikke, om de vilkår, som der arbejdes under, er gode nok«, siger Poul Jaszczak.

Men Poul Jaszczak kan udmærket forestille sig, at stjernesystemet kan udvikles, herunder inddrage elementer fra arbejdet med Den Danske Kvalitetsmodel, som er under udarbejdning. De målepunkter og standarder, som bliver resultatet her, skal efter planen også offentliggøres, men det vides ikke hvordan.

»Stjernerne kan måske i virkeligheden være et skridt i den retning«, siger Poul Jaszczak.

»Så ja - det er en god ide. Men mit budskab er, at vi gerne vil være med til at gøre systemet fornuftigt«.

Michael Dupont, formand for PLO

»Jeg tror ikke, at det vil ændre de praktiserende lægers henvisningspolitik. Man har jo et overblik over, hvilke afdelinger man normalt sender folk hen. Og er der noget helt galt, skal Sundhedsstyrelsen jo gribe ind. Jeg tror ikke, at stjernesystemet nu vil betyde, at jeg f.eks. pludselig begynder at henvise folk til Vejle og undgår Bispebjerg«, siger Michael Dupont.

Han kan heller ikke forestille sig, at de praktiserende læger nu vil gå ind i en dybere forhandling med patienterne, hver gang der skal henvises til et hospital. Men hvis patienterne selv rejser spørgsmålet, er det en anden sag.

»Så vil jeg nok i første omgang bede vedkommende gå hjem og kigge på hjemmesiden, og så må vi snakke om det igen«, siger Michael Dupont.

Nogen større vægt tillægger han altså ikke karaktergivningen - i det mindste for patienterne.

»Måske kan det anspore afdelingerne selv, og det er jo også det egentlige formål, når man hører Lars Løkke Rasmussen udtale sig. Og så journalisterne. Det må være en guldgrube for journalister«, siger han.

Karsten Skawbo-Jensen, formand for Patientforeningen Danmark

»Fem stjerner for intentionen om at skabe mere gennemsigtighed i sundhedsvæsenet, så man kan vælge behandlingssted på et informeret grundlag«, siger Karsten Skawbo-Jensen.

Men selve indholdet får ikke helt samme positive modtagelse.

»Det er meget ufuldstændigt. Jeg ville f.eks. gerne have haft tal for dødelighed for bestemte indgreb med. Nogle af de tal, der foreligger i f.eks. Det Nationale Indikatorprojekt burde være med. Jo mere specifikke, oplysningerne kan blive, desto bedre«, siger han.

Karsten Skawbo-Jensen roser også det faktum, at der på stjerne-hjemmesiden nævnes, at tallene ikke kan stå alene. De skal tolkes - f.eks. i dialog med egen læge eller patientvejleder.

»Der kunne vi selvfølgelig have ønsket, at der stod patientforening også«, siger Karsten Skawbo-Jensen.

»Men det vigtige er, at der ligger en stor opgave for lægerne, amternes patientkontorer, patientvejlederne, patientforeningerne og de mere ressourcestærke borgere med at vejlede om dette her. Jeg håber, at der nu bliver sat ressourcer af til at gøre hjemmesiden bedre. Den skal i hvert tilfælde ikke skydes ned fra start«, siger han.