Skip to main content

Diabeteslægerne har oppet sig

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

7. sep. 2012
4 min.



»Kvaliteten i diabetesbehandlingen er på rigtig mange afdelinger og dermed også i alle regionerne blevet bedre. Det er skønt at se.«

Således siger professor, dr.med., forskningsleder Peter Rossing fra Steno Diabetes Center i hovedstaden, efter den nye diabetesrapport fra Det Nationale Indikatorprojekt netop er offentliggjort.

85 procent af landets diabetespatienter fik opfyldt alle seks procesindikatorer for den rette diabetesbehandling på ambulatorierne. Sidste år var det blot 73 procent, der fik alle de undersøgelser, som de burde.

Mere end 37.500 patientforløb er blevet undersøgt.

»Næste år er det aftalt, at alle praktiserende læger også skal indberettes deres kvalitetsdata. Og da 80 procent af samtlige type2-diabetespatienter behandles i almen praksis, vil vi få det sande billede af, hvordan behandlingen i Danmark ser ud. Men mange ting både i almen praksis og på diabetesambulatorierne peger allerede i den rigtige retning, og jeg er glad. Vores kvalitetsarbejde gennem årene ser ud til at gavne patienterne. Sådan som det jo også gerne skulle«, siger Peter Rossing, der er formand for styregruppen, sammen med Søren Friborg, der repræsenterer de praktiserende læger og Helle Adolfsen, der repræsenterer sygeplejerskerne.

Ingen tæsk til Hovedstaden

Da NIP Diabetesrapporten kom sidste år, fastslog Ugeskriftet: »Diabetesbehandling i hovedstaden får den dårligste karakter«. Nul ud af seks indikatorer blev opfyldt.

Peter Rossing kaldte det dengang »bekymrende« og »skuffende, at hovedstaden med relativt mange specialeafdelinger falder sådan igennem. På flere indikatorer går regionen ligefrem tilbage«.

I den nye rapport opfylder Region Hovedstaden fem ud af seks indikatorer, og noget tyder på, at det kan være tekniske problemer, som også Region Hovedstaden selv påpegede dengang, der er årsagen:

»Der er sket en betydelig forbedring i indikatoropfyldelsen i Region Hovedstaden, hvilket kan skyldes, at man har fundet og korrigeret en fejl i IT-systemet DiabetesRask, hvor der sidste år optrådte afsluttede patienter, som fejlagtigt blev overført til DVDD (Dansk Voksen Diabetes Database, red.) og dermed var en del af skylden for deres dårlige indikatorresultater«, står der i den nye rapport.

De har forbedret sig

Peter Rossing fastslår, at tekniske forhold har spillet ind. Men han er samtidig overbevist om, at sidste års rapport og den kritiske omtale spiller en rolle:

»Folk blev kede af forløbet sidste år, da de havde omtalt problemerne med datakvaliteten. De syntes, at det var uretfærdigt, at vi sagde, som vi gjorde. Og det er da også rigtig ærgerligt, at gøre sit bedste på afdelingen og så mødes af kritik. Men på den anden side må vi stole på de tal, som vi får indberettet. Ellers nytter det jo ikke noget og giver ikke mening med et nationalt kvalitetsprojekt«, siger Peter Rossing og fortsætter:

»Det er jo altid ærgerligt, når man får et rap over fingrene. Jeg er dog også sikker på, at hele fremgangen i hovedstaden ikke kun skyldes forbedret datakvalitet. Jeg tror, at afdelingerne har forbedret sig endnu mere og gør det bedre end tidligere«.

Ifølge Peter Rossing førte rapporten og omtalen heraf da også til, at regionen fik endnu mere fokus på området, efter at den blev kritiseret.

»Så på den måde har det hjulpet processen med at få en retvisende landsdækkende kvalitetsdatabase. Ingen vil jo skille sig dårligt ud og skældes ud«, siger han.

Hovedstaden: Vi har også haft fokus på området

I hovedstaden glæder de sig nu over, at dataleverancen er kommet i orden:

»Vores resultater i år er bedre i overensstemmelse med den kvalitet, som vi mener, at vi har. Vores resultat sidste år var altså ikke helt retvisende. Så det er vi glade for, nu er kommet i orden«, siger Inge Kristensen, der er udviklings- og kvalitetschef i Region Hovedstaden og fortsætter:

»Samtidig har vi også haft særligt fokus på området, da vi har været klar over, at det ikke har været helt tilfredsstillende. Særligt på øjenundersøgelser, hvor vi kan se, at det nu er forbedret via en fokuseret indsats. Derudover har regionsledelsen og politikerne haft fokus på, at vi har et højt kvalitetsniveau for denne gruppe af patienter«.

Lær af hinanden

Rapporten påpeger samtidig, at der internt i regionerne er stor variation i, hvordan de enkelte ambulatorier klarer sig. Derfor opfordrer Peter Rossing og hele holdet bag DVDD til, at fagfolk sætter sig sammen og bruger rapportens tal til at diskutere, hvordan de bedste afdelinger kan lære fra sig.

Der er eksempelvis også stor forskel på, om alle får tjekket urin eller alle relevante kommer i statinbehandling, selvom ekspertisen er enige om, at de skal. Også her vil lokale erfaringer og tilgange kunne hjælpe de knap så opmærksomme afdelinger godt på vej.

Ifølge rapporten er der stadig betydelige problemer med at få oplysninger fra de praktiserende øjenlæger om øjenundersøgelser.

Men øjenlægerne regner med at være på datafangst i løbet af 2012, og derfor anser Peter Rossing problemet med den manglende indrapportering for at være løst, inden næste rapport udkommer.