Skip to main content

Diabetikere forberedes på graviditet og fødsel

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

7. apr. 2009
2 min.

Rigshospitalets Center for Gravide med Diabetes er et eksempel på forebyggelse på hospitalet. Gennem et tværfagligt samarbejde mellem obstetrikere, eksperter i diabetes, sygeplejersker, bioanalytikere, sekretærer, diætister og jordemødre skal den gravide med diabetes sikres et integreret forløb under graviditet, fødsel og barsel.

Gravide, der har en diagnosticeret type 1- eller 2-diabetes, følges nøje, for at man kan forebygge alvorlige komplikationer. Det sker gennem en meget stram kontrol med blodsukkeret, og det er vigtigt, for risikoen for skader på fosteret er større, hvis blodsukkeret er for højt. Undervejs foretages der desuden en række undersøgelser og skanninger, og den gravide får information og vejledning om diabetes og graviditet, om kost mv., ligesom der er en særlig fødselsforberedelse for gravide med diabetes.

Men Center for Gravide med Diabetes forebygger også på andre planer, fortæller centerets leder, dr. med. Peter Damm, der er professor i obstetrik med fokus på diabetes:

»Her har vi gode erfaringer med rådgivning af diabetespatienter, før de bliver gravide. Vi har i nu syv-otte år arrangeret åbent hus, og her kommer ikke kun deltagere fra vort område, de kommer fra hele landet. Nogle har kæresten med, andre kommer med deres mor, og de møder repræsentanter for de faggrupper, de kommer til at se under graviditeten. Her får de konkret viden om, hvorfor det er vigtigt, at de har styr på deres diabetes, før de bliver gravide. Det er afgørende, at de har et godt reguleret blodsukker, og samtidig kan der være tale om, at de skal tage noget andet medicin under graviditeten end den, de ellers er vant til. Alt det informerer vi om, og bagefter kan der stilles spørgsmål«, siger Peter Damm.