Skip to main content

Død over Dermato-allergologisk Afdeling

De latinske navne på afdelinger er på vej ud. Mere hverdagsdanske navne er på vej ind på landets hospitaler. Læger er bange for, at de nye navne er forsimplede og mangler troværdighed.

Illustration: Lars-Ole Nejstgaard
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard

Christian Andersen, chr.cph@gmail.com

28. apr. 2014
4 min.

Gentofte Hospital var i 2012 det første danske hospital, som udskiftede de latinske navne på deres afdelinger med hverdagsdanske navne.

Dermato-allergologisk Afdeling blev til Hud- og allergiafdeling, Kardiologisk Afdeling er nu Hjertemedicinsk Afdeling, Osteoporoseklinikken er i dag Klinik for knogleskørhed, osv.

En evaluering af omlægningen af navnene understreger, at der for patienterne er tale om en succes.

Evalueringsrapporten slår således fast:

»Set fra et patient-/borgerperspektiv har navngivningsprojektet resulteret i mere forståelige og meningsfulde navne, og det er medvirkende til, at hospitalet er blevet mere tilgængeligt for patienter og pårørende«.

Dog anser en overvægt af læger initiativet som negativt.

De nye navne er ifølge lægerne ikke lige så dækkende som de latinske. Et eksempel er Hjertemedicinsk Afdeling, for her finder der også operationer sted.

Lægerne mener desuden, at de nye navne kan virke useriøse, og dermed ikke i samme grad som de latinske benævnelser udstråler troværdighed og autoritet.

»Det bedste spørgsmål er egentlig, hvorfor vi ikke har gjort det noget før. Vi har kun gode erfaringer med navneændringen. Patienterne er rigtig glade for det. Der har været visse læger, som har ment, at deres faglighed var forbundet med lægesproget. Men lægerne er velkomne til at skrive afdelingens latinske navn, når de kommunikerer med kollegaer i ind- og udland. Vores initiativ med at skifte navne handler kun om skilte og er rettet mod patienterne«, siger hospitalsdirektør Eva Zeuthen Bentsen.

Landsdækkende tendens

Trods indvendiger fra lægegruppen på Gentofte Hospital er fordanskning af navne på afdelinger ved at blive en landsdækkende tendens. Region Hovedstaden er i gang at undersøge, hvordan nye navne på afdelinger kan rulles ud til samtlige hospitaler i regionen. I Region Nordjylland har de netop besluttet, at alle afdelinger skal have hverdagsklingende navne.

Længst fremme er man i Region Midtjylland. Mandag den 7. april vedtog regionens Hospitalsudvalg efter en lang proces med høring et forslag til nye navne til samtlige afdelinger i regionen.

Alle tre regioner arbejder i øvrigt med hver sin model for navne. På Gentofte Hospital er der f.eks. en Anæstesiafdeling, men i Region Midtjylland kommer en anæstesiafdeling sandsynligvis til at hedde Bedøvelse og Intensiv.

Høringen i Region Midtjylland afslørede, at de latinske navne ikke er helt ude i mørket i forhold til en »mere borgervenlig navngivning«, navne, som »møder borgerne i øjenhøjde«, som regionen skriver.

En høring på Facebook afslørede således, at hele 25 pct. af deltagerne foretrak at holde fast i Gynækologisk-obstetrisk Afdeling frem for det nye navn Kvinder og Fødsler.

Her er et par eksempler på regionens egne forslag til nye navne:

Anæstesiologisk Afdeling bliver til Bedøvelse og Intensiv, Gynækologisk-obstetrisk Afdeling til Kvindesygdomme og Fødsler, Dermato-venerologisk Afdeling til Hud og Kønssygdomme (og ikke Hud og Hor, som en vittig person foreslog under høringen på Facebook), Geriatrisk Afdeling til Ældresygdomme, Hæmatologisk Afdeling til Blodsygdomme og Reumatologisk Afdeling til Led- og Bindevævssygdomme.

Misvisende navn

Michael L. Rasmussen, ledende overlæge, Anæstesiologisk Afdeling, Hospitalsenheden Vest, Region Midtjylland, er ikke tilfreds med, at han fremover skal arbejde på Bedøvelse og Intensiv.

»Jeg mener, at den her ide, hvor man med vold og magt vil fordanske navngivningen af afdelinger på hospitalerne, virker plat. Vi anvender i forvejen danske betegnelser, hvor det giver mening. Men det giver ikke mening, når Anæstesiologisk Afdeling fremover skal navngives Bedøvelse og Intensiv. Det dækker ganske enkelt ikke over specialets mange facetter. Det er min erfaring, at befolkningen godt ved, hvad der ligger i begrebet Anæstesiologisk Afdeling. Så fordanskningen er reelt at tale ned til folk.«

Steffen Hjøllund, overlæge i geriatri ved Medicinsk Afdeling ved Hospitalsenheden Horsens, er generelt positiv over for ideen med navneændring, men for Geriatri har regionen skudt ved siden af med Ældresygdomme.

»Jeg går ind for et mere mundret sprog i vores kommunikation med patienterne. Jeg synes f.eks., at det er bedre at skrive sukkersyge i stedet for diabetes. Jeg synes også, at det er oplagt, at en gynæko-
logisk-obstetrisk afdeling får et mere mundret navn, men at ændre geriatri til ældresygdomme er forvirrende og misvisende. Det er en forsimpling af specialet. En ældre mand med hjerteproblemer skal f.eks. til behandling på en hjerteafdeling, ikke på afdelingen Ældresygdomme. Jeg tror også, at vores patienter, som er i 50'erne, vil stejle over at komme på afdelingen Ældresygdomme. Ældresygdomme er også et dårligt navn, fordi det lugter for meget af langtidsmedicin, som det hed engang. Det har været en lang og sej kamp for os geriatere at ryste støvet fra langtidsmedicinen af, men med Ældresygdomme er vi lidt tilbage igen«, udtaler Steffen Hjøllund.