Skip to main content

Doktor Mads og BornholmerMonopolet

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

22. jun. 2012
4 min.



Du var med på Folkemødet for første gang i år. Hvad er dit overordnede indtryk af fænomenet, som jo er nyt i Danmark?

»Jeg synes, det var en fantastisk positiv oplevelse. Der var rigtig megen dialog, og politikerne var meget indstillede på at finde løsninger og ikke så meget på konfrontation. Vi så dem i en lidt anden rolle, end vi er vant til. Mange deltagere var der i 3-4 dage - også politikere. Og selv toppolitikere var rundt at se på boderne og snakke med folk. Der var ingen lukkede arrangementer, og alle havde adgang alle steder«.

Gik der så ikke lidt vel meget hygge i den?

»Mjoh, men det anderledes var jo, at debatten ikke - som man ofte oplever i pressen - lagde op til hurtig konfrontation. Der var tid til dialog, og almindelige borgere kunne blande sig i debatterne. Det synes jeg var meget spændende«.

Artiklens overskrift stammer fra et arrangement, hvor du selv var et af trækplastrene. Hvad handlede det om?

»Det var Danske Regioner og Dansk Selskab for Patientsikkerhed, som havde lavet noget, der hed Doktor Mads og BornholmerMonopolet. Det havde fokus på, om sundhedsvæsenet reelt er indrettet til patienterne. Det var bygget op over nogle dilemmaer ligesom Mads og Monopolet i radioen. Det havde fokus på nogle af de konstruktioner i sundhedsvæsenet, som måske virker logiske for ansatte eller administratorer, men som for patienterne virker ulogiske«.

Har du et eksempel?

»En kvinde har kørt sin far til sygehuset, hvor han skal til ambulant undersøgelse. De kommer til parkeringspladsen i god tid, men alle pladser er optaget, så de må parkere lidt derfra. Faderen er dårligt gående, så de har ikke megen tid til at finde ambulatoriet, hvor de ikke har været før, og der er ingen, som kan vise vej. Da de når ambulatoriet, får de at vide, at lægen er taget hjem, og at der ikke er nogen anden læge, der kan tage stilling til behandlingen. Diskussionen gik på, om det er rimeligt, at personalet ikke har ventet, og hvad sygehuset kan gøre for, at lignende situationer ikke opstår«.

Hvor meget var du egentlig med i?

»Jeg var programsat til fire debatter, men aktiv deltager i seks. Når man sidder blandt tilskuerne, kan det være, at nogen fra panelet får øje på en, så man bliver inddraget«.

Du var bl.a. med i en debat om de lægeløse akutbiler i Region Sjælland, hvor formanden for det nu nedlagte præhospitale udvalg Jens Ravn (V) førte ordet?

»Ja, det have vi jo set i programmet, og der mødte jeg op og blev inddraget. Nogen spurgte, om der var en læge til stede, som kunne forklare situationen med lægeøjne. Og der meldte jeg mig - jeg arbejder jo selv for akutlægebilen (i Horsens, red.), og den sjællandske situation er noget, Lægeforeningen har været meget aktiv omkring. Jeg synes, det blev en god dialog. Jeg havde ikke mødt Jens Ravn før«.

Hvordan var det møde så?

»Jeg tror ikke, han syntes, jeg var så slem at snakke med, som han måske havde forestillet sig. Sådan kan det være, når tingene ikke foregår på avisforsiderne. Jeg tror, jeg fik mulighed for at give et mere nuanceret indtryk af, hvad Lægeforeningen melder ud på det område. Regionsrådsformanden (Steen Bach Nielsen (S), red.) var der også - ham hilste jeg også på. Ham havde jeg heller ikke mødt før. Efter mødet fik vi også en lille snak, og det tolker jeg som noget positivt«.

Psykiatrien var også på programmet på Bornholm - hvad skete der?

»Der var to arrangementer, men de fandt sted på tidspunkter, hvor jeg skulle være debatdeltager andre steder. Tingene ligger meget oven i hinanden. Der var omkring 700 arrangementer, og sundhed var måske det største enkeltområde«.

Hvad sagde ministeren?

»Ministeren mødte jeg ikke. I det hele taget var ministrene der kun i begrænset omfang - det var de forhindret i på grund af det kinesiske besøg. Men vi havde en kvalitetsdebat, hvor bl.a. Ulla Astman (socialdemokrat og formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, red.) var med. Jeg synes, vi kom langt i diskussionen om at løse nogle af kvalitetsudfordringerne. Det, vi havde med, blev der taget godt imod«.

Det lyder, som om det meget handlede om netværk og lobbyisme?

»Det handler om at pleje de netværk, man har. Måske hilse på nogle nye mennesker. Få andre berøringsflader. Det er sådan et møde en rigtig god anledning til. Her kan man gøre det mere uformelt. Det forlød også, at samtlige danske borgmestre var der - det synes jeg er et markant signal«.

Hvem var så de vigtigste, du netværkede med?

»Hmmmm. Jeg vil sige, at det var de folk fra Region Sjælland, som jeg ikke havde haft mulighed for at tale med før. Jeg oplevede det som positivt, at vi kunne have en dialog, som forhåbentlig kan udvikle sig«.

Det lyder som om, at du gerne vil til Bornholm igen næste år?

»Det vil jeg meget, meget gerne både som borger og som Lægeforeningsformand. Nu skal vi diskutere det i bestyrelsen. Men jeg er positivt stemt for at tage af sted igen«.