Skip to main content

DSI-rapport: Synet på psykisk syge kriminelle skrider

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

28. jan. 2011
2 min.

Måske på grund af den intense - og ofte sensationsprægede - mediefokus på retspsykiatriske patienter, der flygter fra deres institutioner, er samfundets syn på disse patienter i skred, fremgår det af en ny rapport fra Dansk Sundheds Institut, DSI.

Hvor disse mennesker før blev set som patienter med en alvorlig psykisk lidelse, opfattes de nu i stigende grad som primært kriminelle, fremgår det.

Det risikerer at påvirke den måde, som også lægerne behandler dem på, advarer rapporten.

»Jeg tror, det er en balance, man altid skal have som psykiater, der arbejder i retspsykiatrien. Man risikerer at blive fanget ind af den offentlige diskurs om, at psykiaterne skal forhindre kriminalitet«, siger rapportens hovedforfatter Charlotte Bredahl Jacobsen.

Spørgsmålet er, om det overhovedet er realistisk.

»Som læge skal man nok være ærlig om, hvad man kan og ikke kan. Og overveje, om der er realistiske muligheder for at gøre det, der forventes«, siger hun.

Rapporten peger også på, at der mangler viden om, hvilke behandlinger virker specifikt i retspsykiatrien. Bl.a. fordi man videnskabsetisk ikke må udføre forskning på patienter, der er indlagt under tvang.

Charlotte Bredahl Jacobsen siger, at denne mangel på specifik forskning føre til, at lægerne bruger den forskning i behandling, som finder sted på »almindelige« psykiatriske patienter. Hun opfordrer til at gå nye veje.

»Man må finde nogle veje at gå, der ikke støder på de videnskabsetiske regler. For det er heller ikke etisk at lade være med at forske. Man kunne pege på forskning inden for andre slags misbrugsbehandling, terapi, måder at arbejde med fysiske rammer på - det behøver ikke være medicin«, siger hun.

Rapporten er finansieret af Danske Regioner og Dansk Sundhedsinstitut.