Skip to main content

DSI-rapport: Vælg mellem anæstesisygeplejersker og paramedicinere

Klaus Larsen kll@dadl.dk

27. apr. 2012
2 min.

Der er ingen nævneværdig fordel ved, at lade en anæstesisygeplejerske følges med paramedicineren, når paramedicinerbilen rykker ud.

Det er i korthed konklusionen på en undersøgelse, som DSI Dansk Sundhedsinstitut netop har foretaget for Region Nordjylland.

Rapporten evaluerer en forsøgsordning i en del af regionen, Thy-Mors, hvor Regionsrådet i hele 2010 lod anæstesisygeplejersker deltage i udrykninger med paramedicinerbilen. Formålet var at undersøge, om indsættelse af anæstesisygeplejersker i det præhospitale beredskab ville være med til at øge kvaliteten i indsatsen på skadestedet og under transport.

I rapporten konkluderes det bl.a., at tilstedeværelsen af anæstesisygeplejersker "kun i begrænset omfang har tilført yderligere kvalitet til det akutte beredskab".

Anæstesisygeplejerskers og paramedicineres kompetencer i forbindelse med præhospital indsats er i vidt omfang overlappende, og "det giver ikke umiddelbart synergi, og i langt de fleste tilfælde vil det være tilstrækkeligt, hvis én af de to faggrupper er repræsenteret under en udrykning", hedder det.

Rapporten nævner dog, at anæstesisygeplejersken i specielle tilfælde som f.eks. alvorlig sygdom hos spædbørn, har kompetencer, som supplerer paramedicinerens. I andre tilfælde kan det være en fordel, at der er to personer med specialkompetencer med til en udrykning - men de to kan lige så godt være to paramedicinere, to anæstesisygeplejersker - eller én af hver.

Når anæstesisygeplejerskerne særlige kompetencer ikke skønnes at bidrage til at øge

kvaliteten af det præhospitale tilbud hører det med til historien, at paramedicinerne i Region Nordjylland indgår i et projekt, hvor de må intubere voksne personer med hjertestop.

"På baggrund af undersøgelsen synes der ikke umiddelbart at være belæg for at fortsætte eller udbrede ordningen med anæstesisygeplejersker i paramedicinerbil i den nuværende form", hedder det i rapporten.

Hvis regionen vil øge kvaliteten i den præhospitale indsats i de yderområder, som ikke dækkes af den lægebil, som har base i Aalborg, anbefaler rapporten derfor "at satse på enten den ene eller den anden af de to faggrupper".

Rapporten skal drøftes på et møde i Region Nordjyllands forretningsudvalg på mandag.