Skip to main content

”Du er aldrig i tvivl om, hvad meningen er”

Jordemødre, bioanalytikere, farmaceuter og – naturligvis – læger samt en mængde andre sundhedsprofessionelle var mødt talstærkt op i går på Nykøbing F. Sygehus til uddannelsesmesse. Ideen var at friste omegnens unge til en karriere i sundhedsvæsenet.

Foto: Finn John Carlsson.
Foto: Finn John Carlsson.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

1. mar. 2017
4 min.

Speakers' Corner på Nykøbing F Sygehus: En lille trækasse, nogle entusiastiske sygeplejersker, jordemødre, læger og andre med jobs inden for det sundhedsfaglige felt. Og et væld af tilskuere. Scenen var sat for sygehusets uddannelsesmesse, som fandt sted i går.

Repræsentanterne for de forskellige professioner fortalte om deres uddannelse og arbejde samt besvarede spørgsmål om samme, og klokken 16.40 var det Snorre Malm Hagens tur til at træde op på kassen.

Han er KBU-læge på Nykøbing F Sygehus og brugte de næste 9 minutter og 37 sekunder til at fortælle de mange tilhørere forsamlet i sygehusets indgangsparti om fornøjelserne ved at studere til – og være - læge.

Især første del af studiet på Københavns Universitet er teoritungt, fremgik det. Eksamenerne er barske, og som KBU-læge kan man blive tvunget rundt i landet afhængigt af, hvor heldig eller uheldig man er med det nummer, man trækker.

”Man må være indstillet på at skulle flytte hjemmefra”, som Snorre Malm Hagen sagde. Og for unge mennesker fra Sydhavsøerne - Lolland og Falster - gælder det både studiet og ofte også KBU’en. Han selv er indfødt lollik - født på selvsamme sygehus, som han nu er KBU-læge på - og han havde faktisk trukket et rimeligt lavt nummer men valgte KBU på sin hjemstavn.

Ikke blot for at komme hjem, men også fordi han her kan kombinere medicin og kirurgi – ”for jeg ved, at jeg skal være kirurg”, som han siger – og så fordi han kan lide arbejdsmiljøet. Det ved han, fordi han har været på klinikophold på stedet.

En god ambassadør for det lokale sygehus, altså. Men egentlig drejede uddannelsesmessen sig ikke så meget, eller i det mindste ikke kun, om Nykøbing F Sygehus men om sundhedsuddannelserne i det hele taget.

Lægernes biks

Det kunne ses rundt om hjørnet fra Speakers' Corner. Efter at have passeret stande, hvor f.eks. bioanalytikere, farmaceuter og jordemødre falbød deres fag, fandt man lægernes biks.

Her bestod bemandingen af ledende overlæge Benedicte Vibjerg Wilson og specialeansvarlig overlæge Peer Grande, begge medicinsk afdeling – foruden to medicinske kandidatstuderende på klinisk ophold.

Så hvad fortæller de om lægefaget til unge mennesker, der går og grubler over, hvad de skal bruge deres arbejdsliv til?

Benedicte Vibjerg Wilsons hovedargument er, at lægegerningen er blandt dem, der giver retning og formål i tilværelsen, eller i hvert tilfælde i arbejdslivet.

”Man behøver ikke være i tvivl om, hvad meningen er. Der kan skam også være mange frustrationer ved at være læge, men man er ikke i tvivl om meningen”, som hun siger.

”Den får man bare ved at gå på arbejde hver dag”.

Peer Grande tegner og fortæller om sit speciale kardiologien, som han i dag udøver i Nykøbing F. Han engagerer sig meget i sygehusets udadrettede aktiviteter som f.eks. rekruttering.

Han fortæller bl.a., at det er svært at tiltrække læger i 40-års alderen til stedet – ”de skal ud at gøre karriere”, som han siger.

Men det er til gengæld lykkedes at tiltrække nogle lidt ældre læger, som allerede har været ude at erobre verden og nu godt kan se fordelene i et sygehus, der f.eks. er parat til at tilbyde gode arbejdsforhold såsom mindre eller slet ingen vagtbelastning.

I dag handler det dog om en anden målgruppe – fremtidens læger.

”Jeg er ikke uddannelsesansvarlig, men jeg har meget med de studerende at gøre, og det interesserer mig”, siger han.

Men han oversælger ikke lægefaget og påpeger bl.a., hvor hårdt det er at ”skulle bestå 50 eksamener”.

Hvordan finder man en bolig?

De unge – og deres forældre – der falder forbi standen, har ofte meget lavpraktiske spørgsmål, siger lægerne, der bemander den. F.eks. hvordan man bærer sig ad med at finde et sted at bo i København; hvad med kvote 2 optag; hvordan er det så at læse medicin osv. osv.

Det kunne de faktisk få svar på hos Snorre Malm Hagen, da han holdt sit indlæg på Speakers' Corner.

Her blev han bl.a. spurgt om den største fordel ved studiet. Der var han ikke det fjerneste i tvivl om.

”Det bedste var festerne”, som han sagde.

”Det stærke sociale fællesskab på medicinstudiet gør de eksamenstunge perioder overkommelige”.

Læs også: Jeg er sikker på, at jeg bliver en bedre læge af at have været her

Læs også: Fra KBU til afdelingslæge i samme region

Læs også: ”Der skal noget ekstra til, at læger bliver lokket til Nykøbing Falster”