Skip to main content

»Du er nødt til at skære igennem«

I en lægeklinik på Vesterbro behandler hun illegale prostituerede. Den største udfordring ved jobbet er at acceptere tingenes tilstand og finde balancen mellem pædagogik og autoritet. Mød gynækolog Marlene Mohr.

Tekst: Annica Caroline Carlsen
Foto: Martin Stampe

7. jul. 2014
3 min.

”Det ironiske er, at der lå et bordel, inden vi startede klinikken for seks år siden,” fortæller Marlene Mohr på vej ned af trapperne på Colbjørnsensgade. Her ligger mødestedet, hvor mange af de udenlandske prostituerede, der opholder sig illegalt i Danmark, har deres vante gang.

Sex og krop er tabu

Til at starte med var der kun klinikken. Med årene er der kommet hyggekroge og computerrum til i mødestedet. Reden International står for driften af lægeklinikken, mens ngo’en NEWLIVES arbejder med coaching af de kvinder, der ønsker at finde et job uden for prostitution.

”Der kommer mange nye hver uge. Men jeg ser også kvinder, som er kommet her siden vi åbnede. Mødestedet er et godt holdepunkt for kommunikation – og det hjælper mig i mit arbejde. De kvinder, der har tillid åbner op, og fortæller om deres liv. På den måde kan vi også bruge stedet til at identificere ofre for menneskehandel og hjælpe dem videre,” forklarer Marlene Mohr.

Der er mange barrierer i jobbet som læge i klinikken. Kløfter i sprog, uddannelse og kultur, gør det ind i mellem svært at hjælpe kvinderne. Størstedelen af de udenlandske prostituerede kommer fra Afrika og Østeuropa, og har meget lidt viden om seksualitet.

”De er vokset op i en kultur, hvor man ikke taler om krop eller sex. Det er tabuiseret. Derfor skal man bruge jungletrommerne, for at få dem til at ændre indstilling. Mange tror, at p-piller er skadelige, hvis man vil have børn, og vil heller ikke bruge spiral. De er meget påpasselige med deres underliv, og det forstår man godt. Men kan man få en af de ressourcestærke kvinder, til at forstå – og informere de andre, så lykkes man,” fortæller Marlene Mohr.

Faktaboks

Fakta

Holdningsskifte

I gennemsnit kommer der fire kvinder på en måned, der skal have en aborthenvisning hos gynækologen eller speciallægen, der er i klinikken hver onsdag. Over årene er der dog sket et holdningsskifte blandt de prostituerede. De beskytter sig langt bedre, og der er færre graviditeter end tidligere.

”Dét, vi ser mest, er bækkenbundsmyoser, som kan være ret smertefuldt og skal behandles medicinsk. For mange af især de afrikanske kvinder, der har arbejdet i Sydeuropa, hvor man har en langt mere liberal antibiotikapolitik, kan det være svært at forstå, at man ikke skal have medicin for alt,” lyder det fra Marlene Mohr.

For hende, er den største udfordring ved jobbet i klinikken at finde den rette balance og tilgang mellem pædagogik og autoritet.

”Du er nødt til at skære igennem. Samtidig, skal du gøre det på den helt rigtige måde, så du kan hjælpe. Det er svært. Men det sværeste er at acceptere tingenes tilstand – at man ikke kan gøre noget ved det onde. De 10 minutter de er hos mig, lytter jeg, og gør, hvad jeg kan, for at vise dem, at en autoritet også kan være en, man kan stole på. Jeg bliver tit slået til hjørne af deres overlevelseskraft,” fortæller Marlene Mohr.