Skip to main content

Dumpekarakter til rapporter fra lægekredsforeningerne

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

2. nov. 2005
3 min.

På opfordring fra repræsentantskabet ved det seneste Lægemøde har lægekredsforeningerne i tre måneder arbejdet på rapporter om deres fremtidige struktur og opgaver, men rapporterne får dumpekarakter efter Jens Winther Jensens mening.

FAYL’s medlem af hovedbestyrelsen i Lægeforeningen mener ikke, at rapporten giver et tilfredsstillende svar på tre presserende spørgsmål:

Hvordan vil lægekredsforeningerne understøtte videreuddannelsesrådene? Hvordan vil lægekredsforeningerne bistå ved forhandlinger af Ny Løn? Hvordan vil foreningerne støtte tillidsrepræsentanterne?

»Det er udtryk for manglende politisk analyse i lægekredsforeningerne, at man ikke selv har nogen ideer på områderne Ny Løn, de regionale videreuddannelsesråd og støtten til tillidsmændene. Fra FAYL’s side kunne vi godt tage opgaverne på os, men hvis lægekredsforeningerne for de yngre læger skal have en rolle i fremtiden, må lægekredsforeningerne også til at tage sig af de her opgaver.

Ellers er alternativet, at man må overveje, om man vil med i lægekredsforeningerne længere. Man kunne forestille sig en central model, hvor man samlede kontingentet ét sted og fordelte pengene derfra. Medlemskab af lægekredsforeningerne kunne også gøres frivilligt«, udtaler Jens Winther Jensen.

Desuden er det magtpåliggende for Jens Winther Jensen, at ydelserne fra lægekredsforeningerne bliver systematiserede og ensartede.

»Kvaliteten af ydelserne er for svingende i dag afhængigt af, hvilken lægekredsforening, man henvender sig til«, udtaler Jens Winther Jensen, som mener, at fx tre til fem sekretariater landet over ville give mange stordriftsfordele, blandt andet bedre kurser og medlemsblade.


Det svære rolleskift

Både Carsten Rygaard, FAS, og Jørgen Richard Hansen, P.L.O., begge medlemmer af hovedbestyrelsen i Lægeforeningen, er mere positive over for lægekredsforeningernes rolle og de afleverede rapporter.

Som tidligere kredsforeningsformand i Københavns Lægekredsforening har Carsten Rygaard erfaring med, at man »kan have en meget flot efteruddannelse og understøtte delforeningernes funktioner«. Men forudsætningen for at have den nødvendige slagkraft er størrelsen på foreningen, og her ser Carsten Rygaard gode muligheder i fremtiden, for han forventer, at der vil blive seks til otte lægekredsforeninger svarende til det formodede nye antal amter.

Carsten Rygaard peger på, at lægekredsforeningerne skal igennem en svær proces, for de skal skifte rolle fra rene standsforeninger til også at varetage fagforeningsmæssige opgaver.

»Når den fremtidige geografi er på plads, skal lægekredsforeningernes nye opgaver og kompetencer aftales med DADL og delforeningerne og i forbindelse hermed også det økonomiske fundament«, udtaler Carsten Rygaard.

Jørgen Richard Hansen advarer imod store lægekredsforeninger eller lægeregionforeninger.

»De fleste P.L.O.ere føler sig rimeligt veltilpasse i den nuværende amtslige struktur for lægekredsforeningerne. Selv om vi fx vil få fire eller seks amter, tror jeg, at den lokale struktur for lægekredsforeningsarbejdet altid vil bestå i en eller anden form, fordi vores lokale efteruddannelse og kvalitetsprojekter skal bevares«, siger han.

På Lægemødet til maj vil hovedbestyrelsen fremlægge forslag til ny decentral struktur for Lægeforeningen.