Skip to main content

Efter aftenvagt: Regionsformand bestyrket i løsninger på travlhed

Efter en aftenvagt på Hvidovre Hospital er et nyt kvinde-barn center og justeringer af visitationen i 1813 de bedste løsninger, siger regionsformand. Klinikchef melder klart ud: Flere penge eller prioriter i opgaverne.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

4. jan. 2019
6 min.

Et nyt kvinde-barn center på Bispebjerg Hospital i 2022 og en analyse af børneområdet i regionen, der sikrer bedst mulig fordeling af de akutte børn er de rigtige løsninger på travlheden på børneafdelingerne.

Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Region Hovedstaden, var i går fra kl. 17.00-23.00 med på en aftenvagt på Børneafdelingen på Hvidovre Hospital, fordi hun var blevet opfordret til at komme ud i virkeligheden for at se, hvad nedskæringerne betyder for risikoen for, at der igen vil ske fejl.

”Det var en god oplevelse at være med på en vagt, og selv om afdelingen på Hvidovre i går ikke var under stort pres, fornemmede jeg meget tydeligt, at Rigshospitalets børneafdeling var presset, og at Hvidovre var nødt til at overtage indlæggelser derfra. Det siger noget om, at vi på kort sigt skal kigge på, hvordan vi sikrer den rette fordeling af børnene, så vi udnytter ressourcerne bedst”, siger Sophie Hæstorp Andersen og peger på den analyse, som regionen har sat i gang og som skal være færdig til maj.

Men netop lægerne og sygeplejerskerne på Børneafdelingen på Hvidovre sendte for over et år siden fire bekymringsbreve om større risiko for patientsikkerheden, fordi afdelingen har fået markant flere patienter, men ikke ekstra hænder. Hvorfor reagerer du først nu?

”Bekymringerne blev sendt til den lokale ledelse, og som regionsråd regner vi med, at ledelsen reagerer på den slags bekymringer i forhold til at dæmme op for travlheden og sikre patientsikkerheden. Hvis det er en mere generel tendens, lander den på mit bord, og ja, jeg er først ude på en børneafdeling nu, men vi har haft fokus på området ved at beslutte det nye kvinde-barn center på Bispebjerg Hospital, der både skal huse fødeafdeling og børneafdeling, som vil virke på længere sigt og ved at bestille en analyse, der på kort sigt skal hjælpe os med at justere visitationen af akutte børn i 1813”, siger regionsformanden.

Ifølge Sophie Hæstorp Andersen vil det nye center på Bispebjerg Hospital koste mere end hvis regionen udvidede de eksisterende afdelinger. 

”Men selv om der lige nu bliver bygget nyt på både Hvidovre, Herlev og Nordsjælland ville vi alligevel mangle plads. Desuden ville Hvidovre - uden et nyt fødested på Bispebjerg Hospital – nå op på 8.000 fødsler årligt, og det er efter min mening for stort, fordi vi har svært ved at fastholde personalet på de store steder. Jeg ved godt, at mange læger er skeptiske, men vi kan ikke fastholde de store grupper af jordemødre og sygeplejerskerne på store steder, og det er et af argumenterne for de nye center”, siger hun.

Den nye analyse af børneområdet i regionen skal være klar til de indledende budgetforhandlinger i forsommeren, og analysen skal ikke bruges til at sætte grundlæggende spørgsmålstegn ved 1813, fordi der muligvis bliver henvist for mange børn til hospitalerne, understreger hun.

Men hvad skal analysen så vise, som du ikke allerede ved i forvejen?

”Den skal vise, hvor vi på kort sigt kan forbedre visitationen til børneafdelingerne. Måske skal der være en ekstra læge eller måske skal vi drøfte almen praksis’ rolle. Og ja, det betyder, at jeg er åben for et øget samarbejde med PLO om de praktiserende lægers rolle i 1813. På længere sigt skal analysen også vise, om vi uddanner nok. Vi satte sidste år tre mio. kr. af til at uddanne flere neonatal-læger, vi har lige sagt ja til 30 ekstra jordemødre, og vi skal kigge på flere uddannelsespladser inde for pædiatrien, så vi kan dække behovet på nye kvinde-barn center på Bispebjerg Hospital”, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Tror ikke på 1813-justeringer

Karen Vitting Andersen er overlæge og klinikchef på BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet og samtidig næstformand i det det sundhedsfaglige råd inden for pædiatrien i Region Hovedstaden. Og dermed er hun med til at rådgive regionen, og hendes råd er klart:

”Vi kan ikke nå det hele med de rammer, vi har. Så når vi snakker akut syge børn i Region Hovedstaden, tror jeg ikke meget på justeringer af visitationen i 1813 eller andre småprojekter. Løsningen er enten at tilføre flere midler til området eller at politikerne medvirker til at prioritere i vores opgaver”, siger Karen Vitting Andersen.

Hvad angår det nye kvinde-barn center på Bispebjerg Hospital er hendes holdning også klar.

”Vi har igennem længere tid været i dialog med regionen og har tydeligt fra Sundhedsfagligt råd tilkendegivet, at vi mener, at det er en dårlig udnyttelse af de i forvejen knappe ressourcer, at der etableres en ny BørneUnge afdeling. Men den sag er lukket nu, for det er politisk bestemt, og den beslutning accepterer vi. Men i løbet af de næste tre-fire år og inden afdelingen på Bispebjerg kommer i gang, skal de fire BørneUnge afdelinger håndtere de flere børn. Og det skal vi have flere ressourcer til”, siger Karen Vitting Andersen.

Det var speciallæge i pædiatri Helle Christiansen, der viste regionsformanden rundt på sin aftenvagt i går på Hvidovre Hospital. Det var Helle Christiansens eget ønske, at hun fik regionsformanden med på vagt, da hun som tillidsmand for Yngre Læger på afdelingen gerne ville have muligheden for direkte dialog med politikerne. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Helle Christiansen, men hun har tidligere ytret sig om forholdene på børneafdelingen i en kronik.

Læs også kronikken: Ressourcer og prioritering

Faktaboks

Fakta