Skip to main content

Efter partsmøde: Sundhedsstyrelsen vil drøfte evidensen for lavdosis CT

Der er bred enighed ombehovet for mere forskning og flere faglige drøftelser, før der tilbydes nye billeddiagnostiske undersøgelsesmetoder, hvor der ikke er decideret mistanke om lungekræft.

AF Kurt Balle Jensen

30. maj 2020
6 min.

Sundhedsstyrelsen og en række sundhedsfaglige samarbejdspartnere er på et møde torsdag blevet enige om, at der er behov for mere forskning og for en faglig drøftelse af evidensen, når der drejer sig om anvendelse af lavdosis CT ved lungesygdom uden decideret mistanke om lungekræft.

På mødet diskutere man tallene fra Silkeborg, hvor der ved anvendelse af lavdosis CT skanning af patienter, der ikke opfyldte kræftpakkens kriterier, blev fundet en adskillige tilfælde af lungekræft i tidligt stadie.

»Der var enighed om, at resultaterne fra Silkeborg ikke er opgjort og præsenteret på en måde, så der kan konkluderes udfra det materiale. Netop fordi der mangler dokumentation, så mener vi fra Sundhedsstyrelsens side, at hvis man generelt begynder at tilbyde en ny metode som f.eks. lavdosis CT, så skal det enten være veldokumenteret, eller det skal ske i protokolleret regi. Der vil sige med klart beskrevne kriterier og indikationer, og med en systematisk og videnskabelig opgørelse af data. På mødet var der enighed om behovet for både mere forskning på området, og for at vi får en nærmere faglig drøftelse af evidensen. Derfor indkalder vi fagfolkene til et nyt møde, hvor vi får sat gang i den proces,« lyder det fra Søren Brostrøm i en skriftligt kommentar til mødet.

Dokumentationen mangler

På mødet var der enighed om, at de praktiserende læger altid skal henvise til fulddosis CT ved mindste mistanke om lungekræft. Men fagfolkene diskuterede også tilfældene, hvor den praktiserende læge ikke har konkret mistanke om alvorlig sygdom.

»Vi fik en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved henholdsvis almindelig røntgen af brystkassen og lavdosis CT, og det blev tydeligt på mødet, at der dels er forskellige traditioner på tværs af landet, men også mangler dokumentation for, at man generelt skal bruge lavdosis CT i den situation,« siger Søren Brostrøm.

Det er altså den dokumentation, man nu vil se, om forskning og yderligere faglige vurderinger kan tilvejebringe.

En del patienter har ikke de typiske alarmsymptomer på lungekræft. De udredes i den diagnostiske kræftpakke på mistanke om alvorlig sygdom, og på mødet drøftedes det uhensigtmæssige i, at der i den diagnostiske pakke kan vælges mellem CT eller almindelig røntgen. Også i disse tilfælde kan det være fagligt velbegrundet at bruge CT med kontrast, og det forslag vil blive taget med i den igangværende revision af diagnostisk pakke.

Screening kræver flere ressourcer

Brug af lavdosis CT til screening var endnu et emne på mødet i Sundhedsstyrelsen. Det kan for eksempel være screening af ældre storrygere, siger direktøren i sundhedsstyrelsen.

»Det skal i så tilfælde ske efter en nøje gennemgang af evidensen efter Sundhedsstyrelsens kriterie for nationale screeningsprogrammer, og så kræver det også en national politisk beslutning, om man vil indføre et nyt og meget ressourcekrævende screeningsprogram«, siger Søren Brostrøm.

LÆS OGSÅ:

Lungekræfteksperter om lavdosis CT: »Nu skal vi have forskerbrillerne på«

Midtjysk PLO-formand: Vi henviser ikke til lavdosis-CT ved mistanke om lungekræft

Overlægeformand: Fredberg-sagen udstiller konflikten mellem det lægefaglige og ’systemet’

Kendt Silkeborg-overlæge fyret i sag om skanning for lungekræft

Faktaboks

Fakta