Skip to main content

EL vil bruge flertallet mod 2 procents-kravet

Selv om sundhedsministeren i går afviste at fjerne det omstridte 2 procents-krav, vil Enhedslisten nu med Folketingets flertal i ryggen forsøge at gennemtrumfe en afskaffelse.

Stine Brix (EL): "Nu vil vi forsøge at bruge det flertal, som findes". Pressefoto: Mark Knudsen.
Stine Brix (EL): "Nu vil vi forsøge at bruge det flertal, som findes". Pressefoto: Mark Knudsen.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

20. sep. 2017
3 min.

På et åbent samråd tirsdag, indkaldt af Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix, afviste sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) at fjerne produktivitetskravet til hospitaler i 2018, som et flertal i Folketinget ellers ønsker.

”Vi er klar til at fjerne produktivitetskravet, som vi kender det, fra 2019. Men vi ønsker et seriøst arbejde omkring en ny, moderne styringsmodel for vores sundhedsvæsen”, sagde ministeren.

Hun tilføjede, at der ”ikke bare kan være fri leg i forhold til at styre vores sundhedsvæsen”.

Ministeren henviste desuden til, at en arbejdsgruppe i begyndelsen af næste år skal komme med forslag til et styringssystem, der kan erstatte produktivitetskravet.

Ingen hindringer

Imidlertid lover Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, der havde stillet samrådsspørgsmålene om produktivitetskravet på 2 procent, at ”forsøge at bruge” det flertal, der har vist sig mod 2 procents-kravet:

”Vi vil gribe fat i de andre partier, som også har sagt, at de vil af med to procents-kravet. Socialdemokratiet har jo siden meldt ud, at de ikke kan vente på en afklaring. Derfor er vi i en anden situation, op til økonomiaftalen og før sommerferien, hvor der var et flertal, som mente, at produktivitetskravet skulle fortsætte, i hvert fald ind i 2018”.

Under samrådet erkendte ministeren ”til fulde”, at et flertal uden om regeringen kan gennemtrumfe en sløjfning af 2 procents-kravet fra 1. januar 2018. Hun advarer dog samtidig om, at det vil undergrave aftalemodellen mellem regering og regioner.

”Ministeren siger faktisk, at det godt kan lade sig gøre: Et flertal i Folketinget kan godt beslutte det. Hvis et flertal vil, er der ingen tekniske forhindringer, og det synes jeg, er vigtigt, at hun understreger”, siger Stine Brix.

Forhandler med S og SF

”Nu vil vi gribe fat i de andre partier, som også har sagt, at de vil af med to procents-kravet og forsøge at bruge det flertal, som findes”, siger Stine Brix, som afviser, at man ikke vil afvente finanslovsforhandlinger.

- Tror du på, at der kan opnås et flertal? En ting er, hvad partiernes ordførere siger nu – men hvordan vil de stemme, når kortene skal på bordet i salen?

”Det skal vi da tro på. Vi må jo regne med, at når partierne siger noget, så mener de det. Så det skal vi bestemt forfølge, og jeg har en god fornemmelse af, at det vil lykkes”.

- Hvornår kommer jeres næste træk?

”Vi arbejder på det og håber på, at vi en af de nærmeste dage har en tekst, som vi kan være enige med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, enten i dag eller i morgen, torsdag. Men for os er denne sag bestemt ikke slut endnu”, siger Stine Brix.

- Har ministeren ikke en pointe i, at man ikke bare kan fjerne et styringsredskab, så der bliver ’fri leg’, som hun udtrykker det? Det skal vel ske velforberedt?

”Jeg er ikke enig i, at der vil være ’fri leg’ uden et 2 procents-krav. Der er en lang række andre styringsredskaber, lovgivning og aftalte budgetrammer, nationale mål osv. Der er så meget styring, at man nærmest kan være bekymret over, at de ansatte selv efter en fjernelse af produktivitetskravet vil opleve en stram styring og et stort pres”, siger Stine Brix.