Skip to main content

Embedslægerne kæmper for deres stand

Sundhedsstyrelsen vil nedlægge Embedslægeinstitutionen, men det sker ikke uden protest fra embedslægerne. De frygter bl.a. for lødigheden, hvis opgaverne ikke længere skal udføres af speciallæger i samfundsmedicin.

Foto: Klaus Larsen.
Foto: Klaus Larsen.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

22. jan. 2015
4 min.

Først var der 14, så fem, dernæst var der tre, og nu skal der snart være slet ingen. Landets embedslæger er en truet art, idet Sundhedsstyrelsen planlægger helt at nedlægge Embedslægeinstitutionen.

Ganske vist er det ikke embedslægernes opgaver, der skal nedlægges, men de skal fremover varetages af overlæger i Sundhedsstyrelsen eller læger ”med relevante faglige kvalifikationer”, som der står i et forslag til ændring af Sundhedsloven, som kom i slutningen af sidste år.

I dag er det et kutyme, at embedslægerne er speciallæger i samfundsmedicin.

Sådan bør det fortsat være, mener Troels Thomsen, medlem af Embedslægeforeningens bestyrelse.

”Den uddannelse står for en kvalitet. Vi har en bred samfundsmedicinsk og –juridisk uddannelse. Fremover kan det blive f.eks. en kirurg, der er blevet træt af at stå og skære. Vi frygter, at vi nu svækker den sundhedsfaglige rådgivning af vores kolleger”, siger han.

”Vi får ofte opkald fra vores kolleger, som ringer for at få et godt råd. Fremover skal de ringe ind til Sundhedsstyrelsen og finde en læge med "passende kvalifikationer". Det er ikke tilfredsstillende”.

Troels Thomsen er heller ikke glad for, at der ikke længere skal være noget, der hedder ”embedslægen”.

”Ordet har en vis betydning. Det er et kendt begreb, og vores opfattelse er, at vi har et solidt renomme i almenbefolkningen. Og når vi udtaler os, så er det definitivt både blandt kolleger og almenbefolkning. Sundhedsstyrelsens direktion får med forslaget måske en mere fleksibel organisation internt, men prisen betales af de mange, der søger vores rådgivning”, siger han.

Faktaboks

Fakta

Fleksibilitet, tak

Det er netop Sundhedsstyrelsens ønske om en mere fleksibel organisation, der ligger til grund for ministeriets forslag.

Allerede i september forlod chefen for Embedslægeinstitutionen sit job i Sundhedsstyrelsen i forbindelse med en større omlægning af strukturen – det var i samme omgang, at enhedschef Anne Mette Dons og direktør Vagn Nielsen forlod organisationen. Hensigten var at skabe en mere strømlinet, letbevægelig organisation.

”I øjeblikket blokerer organiseringen for en fleksibilitet i vores arbejde, og vores kommandoveje har været uklare”, sagde Sundhedsstyrelsens direktør Else Smith til ugeskriftet.dk i den forbindelse.

”Ifølge loven i dag skal vi drive tre embedslægeinstitutioner. Men hvorfor skal vi have en institution internt i Sundhedsstyrelsen? Opgaven har jeg intet imod, men hvorfor kan der ikke bare stå i loven, at Sundhedsstyrelsen løser opgaven – ikke med embedslæger, men med overlæger ansat i Sundhedsstyrelsen?”, sagde hun.

Husk uddannelsen

Lægeforeningen er til dels enig i kritikken fra embedslægerne. I et høringssvar udfærdiget kort før jul påpeger foreningen netop uddannelsesaspektet og ”opfordrer til, at de uddannelsesmæssige krav fremover ikke forringes”.

I ministeriets forslag lægges der op til, at der fortsat skal være ”to regionale enheder” til at varetage de nuværende embedslægers opgaver. I dag ligger institutionen i Randers og Kolding foruden i København, hvor den er en del af Sundhedsstyrelsens Embedslægeinstitution Øst & Tilsyn.

Lægeforeningen lægger i sit høringssvar vægt på, at ”der bibeholdes to decentrale lokaliteter vest for Storebælt”.