Skip to main content

Det var patienternes sikkerhed, der var det vigtigste argument, da Ortopædkirurgien Nordjylland i en ansøgning skulle overbevise regionens politikere om, at det var fornuftigt at investere i en såkaldt O-arm til fire millioner kroner. Modsat en C-arm kan en O-arm røntgengennemlyse 360 grader. Men dens helt særlige funktion er, at den kan CT-skanne patienten, mens denne ligger på operationsbordet.

At kirurgen ved hjælp af tredimensionelle billeder kan navigere helt præcist, når han skal sætte søm og skruer i ryggen, er af uvurderlig betydning ved dels operation tæt på led - hvor det ellers kan være vanskeligt at lave en præcis og nøjagtig rekonstruktion - dels ved operation af meget skæve rygge, hvor de anatomiske forhold er særdeles specielle.

Ansøgningen blev imødekommet, og Aalborg Sygehus råder som det eneste sted i hele Norden over en O-arm, som i øvrigt kun forefindes på to ortopædkirurgiske centre i resten af Europa.

At regionen indvilgede i at finansiere O-armen via dens særlige pulje til anskaffelse af nyt udstyr, skyldes ikke blot hensynet til patienterne:

»Ud over at investeringen sætter vores rygkirurger i stand til at give patienterne en endnu bedre behandling, er det også en investering i både at kunne fastholde og rekruttere dygtige rygkirurger til det nordjyske sundhedsvæsen. Dermed kan vi fremtidssikre vores sygehusfunktioner for nordjyderne«, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Faglig udvikling tiltrækker lægerne

Og forventningen er allerede blevet indfriet, oplyser specialeansvarlig overlæge i Ortopædkirurgi Nordjylland, Søren Peter Eiskjær.

»To af vores læger i uddannelsesstillinger har valgt at blive her hos os for at fortsætte deres speciallægeuddannelse. Yngre læger såvel som ældre kolleger tiltrækkes til afdelinger som vores, hvor der sker en faglig udvikling, der initieres af såvel kolleger som politikere. Så er geografien af mindre betydning«, mener Søren Peter Eiskjær.

Udstyret har betydet, at patienter, man tidligere frarådede operation - fordi det var for risikabelt - nu bliver opereret. Og selv om antallet af reoperationer med det gamle udstyr højst var nødvendigt 2-3 gange per år, vil disse nu forventeligt helt kunne undgås, fordi resultatet bliver optimalt fra starten. Kun to skruer er sat om, siden O-armen blev taget i brug, og det skete da under operationen.

Hidtil er 20 patienter blevet opereret ved hjælp af O-armen, der siden den blev installeret i januar kun har været i brug to operationsdage om ugen. Når den snart vil være i funktion hver dag, vil 250 patienter årligt blive opereret ved hjælp af O-armen.

Og hvis også regionen finder penge til en arm til ortopædkirurgien i Frederikshavn, kan antallet udvides med yderligere 160 operationer.

O-armen koster 300.000 kroner i årlige serviceudgifter.