Skip to main content

En bedre start for udenlandske læger

Formand for uddannelse og forskning, medlem af lægeforeningens bestyrelse Michael Dall

15. mar. 2010
3 min.

Det var en lettelse onsdag morgen at kunne tænde for Radioavisen uden at skulle høre endnu et kritisk indslag om kvalifikationerne hos læger fra tredjelande. De seneste uger har Danmarks Radio bragt den ene historie efter den anden om udenlandske læger og deres uddannelsesniveau under den fælles overskrift »De farlige læger«, og det har været en blandet fornøjelse at stå op til.

Helt overordnet har der været meget lidt opmærksomhed på, at langt de fleste læger fra tredjelande fungerer fint i det danske sundhedsvæsen, at de er værdsatte lægekolleger, og at de ikke kan undværes. Men kampagnen har også sat fokus på forhold, som der skal der rettes op på. Patienterne må eksempelvis ikke være i tvivl om, at den udenlandske læge de møder, har en uddannelse bag sig, som reelt kan sammenlignes med en dansk.

Nu har den massive medieomtale fået et konkret resultat: en ny aftale mellem Sundhedsstyrelsen og sundhedsministeren stiller skrappere krav til læger fra lande uden for EU og Norden. De skal nu gennemgå samme kliniske basisuddannelse på samme vilkår som danske læger.

Desuden indføres der en såkaldt skærpet observation, som betyder, at den ansvarlige overlæge mindst to gange inden for de første tre måneder skal indrapportere til Sundhedsstyrelsen. Inden ansættelse skal læger fra tredjelande og bestå en tre-dages test af deres faglige og sproglige kvalifikationer.

Overordnet ser det fornuftigt ud. Helt afgørende er dog, at regering og regioner erkender, at det kræver ekstra tid og flere ressourcer at give læger fra tredjelande en ordentlig start. De bør ind ikke indgå i den normale normering, før de har fået autorisation. Dels skal de ikke fra dag et kastes hovedkulds ud i en dagligdag, som kan være meget anderledes end den, de kender.

Dels skal den ansvarlige overlæge stå for den nødvendige supervision, og det kræver som bekendt også tid. En anden pointe er, at lægerne ikke evalueres forskelligt fra afdeling til afdeling. Det er behov for ens og præcise retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Aftalen slår fast, at læger fra tredjelande nu kun kan ansættes på afdelinger, som er godkendt til at uddanne læger. For Lægeforeningen er det vigtigt, at de udenlandske læger kommer ud på afdelinger, som er særligt gearet til og godkendt til at uddanne dem. Det forslag stillede Lægeforeningen i 2009. Det fremgår ikke klart, om det også ligger i den ny aftale, men det tillader vi os at gå ud fra.

Bliver det resultatet, er der håb om, at læger fra tredjelande får en god indslusning. De får samme muligheder som danske kolleger for at tilegne sig viden undervej, og de vejes til slut på samme vægt, som afgør, om de får autorisation eller ej. Det er også et rigtigt signal at sende til omverdenen, og forhåbentlig vil det kunne forebygge, at der i fremtiden stilles spørgsmålstegn ved lægers kompetencer blot på baggrund af deres oprindelse. Det er helt uacceptabelt, og for Lægeforeningen er det afgørende at slå fast, at alle læger - uanset oprindelsesland - har krav på at blive vurderet ud fra deres individuelle kompetencer.