Skip to main content

En fyr på 18 har snittet i personalet ...

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

28. jan. 2011
3 min.

06.30 Vi spiser morgenmad hjemme i Sorø, inden jeg tager toget til Slagelse kl. 07.45.

08.15 Morgenkonference på afdelingen. Vi bor sammen med den akutpsykiatriske modtagelse, som også deltager, ligesom distriktssygeplejersker og personalet fra vores lukkede afdeling. Vagthavende beretter om de indlagte i skadestuen og derefter om de lukkede indlæggelser. Heriblandt en fyr på 18 fra et bosted, hvor han havde snittet med en kniv i de ansatte og måtte indlægges i en manisk og psykotisk fase. Han er bæltefikseret og var så urolig, at vi også måtte lægge fodremme på ham. Ikke tidligere kendt i psykiatrien.

08.45 Henter en kop kaffe og læser op på den unge mand i journalen. Ringer til bostedets forstander for at få nogle basisoplysninger, for vi fik intet med, da politiet kom med ham i aftes.

09.15 Jeg ser ind til den unge mand, som ligger i bæltet. Han har fået beroligende medicin og sover. På grund af manien har han ikke sovet i flere nætter, så jeg lader ham sove.

09.30 Afdelingskonference, hvor socialrådgiver og psykolog også deltager. Denne tværfaglige konference holder vi to gange ugentligt. Som regel gennemgår vi tre-fire patienter.

10.45 Konferencen er netop afsluttet, da brandalarmen går. Det giver lidt tumult i afdelingen, men er heldigvis en fejlmelding. Jeg hjælper sekretæren med nogle indlæggelseskoder og dikterer behandlingsplan på en af patienterne. Normalt skal patienten inddrages, men nogle gange er de så dårlige, at de ikke kan deltage.

11.10 Stuegang. Den unge, nyindlagte sover stadig. Så har vi en gammel kending fra et andet bosted. Hun kom ind på røde papirer (tvangsindlagt, red.) for 8-10 dage siden og skal udskrives til bostedet. Hun er kronisk psykotisk og bliver voldsomt vred og udadreagerende og kommer her desværre igen og igen. Den næste patient er fra samme bosted. Han er skizofren og har en behandlingsdom. Har tidligere været svært farlig og også ildspåsættende. I en lang periode har han været på lukket retspsykiatrisk afdeling, men er nu i gang med udslusning. Men han volder store problemer på bostedet, og nu har vi fået ham indlagt på behandlingsdommen, fordi de ikke kunne håndtere ham, og de var utrygge ved ham. Vi forsøger, om det kan hjælpe at ændre på medicinen. De lukkede rammer får dem tit til at falde så meget til ro, at vi kan lave en behandlingsalliance med dem, så de kan sluses ud igen.

11.45 Stuegang på 46-årig mand med en spiseforstyrrelse. Han vejer 38 kilo og er rigtig dårlig, med en sindssygdomslidelse ved siden af - så det er ret besværligt. Jeg konfererer derpå om en patient, der kommer fra en københavnsk institution og lige nu er ovre på den medicinske afdeling med infektion og litiumforgiftning.

12.30 Nyt bæltetilsyn til den unge mand, som stadig sover. Skriver epikrise på kvinden, som skal udskrives til bostedet. Snupper en bid mad og ringer til Rigshospitalet for at få råd om den spiseforstyrrede patient. Trods lang venten får jeg ikke fat i nogen derinde.

14.30 Der ligger et par klagesager plus et par epikriser, jeg skal have set på. Der er rimelig ro i afdelingen.

16.00 Jeg lægger vejen om ad akutpsykiatrisk modtagelse for at hilse på forvagten, inden jeg går hjem for at passe bagvagten.

16.30 På vej til toget bliver jeg ringet op fra Dianalund, hvor vi har de åbne afdelinger nu. De har en tvangstilbageholdt patient, som er så udadreagerende, at de ikke kan styre hende. Hun er svært psykotisk og må indlægges her på lukket afdeling.

20.00 En stille aften med kun et enkelt opkald fra forvagten i Slagelse, som vil diskutere enpatient i modtagelsen. Herefterer der ro ...