Skip to main content



Første marts offentliggjorde Sundhedsstyrelsen sin plan for, hvilke specialer der skal være på hvilke hospitaler i landet. Formålet er at samle ekspertisen færre steder og dermed højne det faglige niveau, samtidig med at nærhedsprincippet også tilgodeses.

Der har været nervøsitet på mange afdelinger. Skal vi lukkes ned? Eller får vi lov at fortsætte? Også på Hjertecentret på Odense Universitetshospital (OUH), der inden for det sidste år har oplevet at måtte lukke operationsstuer, samtidig med at patienterne er blevet sendt til det private Hjertecenter Varde. Det har givet grobund for frustrationer og overvejelser om, hvad meningen egentlig kunne være. Hjertecentret på OUH har kapacitet til at operere 17 patienter om ugen, men har i flere uger kun haft omkring syv. Samtidig er det ingen hemmelighed, at Region Syddanmark har købt ekspertise for omkring 60 millioner kroner om året på Hjertecenter Varde. Det blev dannet i 1990'erne, hvor der var behov for at nedbringe de lange ventelister til hjerteoperationer. I dag ser det så ud til, at de har fået for stor en bid af kagen. Det mener i hvert fald en stor del af både læger og politikere i regionen, der er noget forbavsede over at finde det private hjertecenter som et af fire på Sundhedsstyrelsens liste over hjertecentre vest for Storebælt. De andre tre er Odense Universitetshospital, Århus Universitetshospital, Skejby og Aalborg Sygehus i et formaliseret samarbejde med Skejby.

De offentlige

»Jeg kan godt undre mig over, at Sundhedsstyrelsen - samtidig med at der er et fald i antallet af patienter til hjertekirurgi på landsplan - udnævner et privat hjertehospital uden støttefunktioner og uden en formaliseret samarbejdsaftale med et offentligt center til et af landets hjertecentre. På OUH har vi en lang række vigtige støttefunktioner på matriklen, som de ikke har i det private, for eksempel adgang til dialyse,« siger ledende overlæge Gert Lerbjerg på Hjerte-, Lunge-, og Karkirurgisk Afdeling T på OUH.

»Men jeg bemærker, at der står i Sundhedsstyrelsens udmelding, at den hjertekirurgiske afdeling på OUH skal leve op til volumenkravene i specialevejledningen for at kunne opretholde status som et af landets fire hjertecentre. Det er bestemt ikke tilfredsstillende at stå med halvtomme operationsstuer, som vi har oplevet i år, så jeg ser frem til, at vi - med et øget fokus fra Region Syddanmark på at opfylde Sundhedsstyrelsens krav - igen kommer til at udnytte vores kapacitet fuldt ud.«

I Ålborg forholder ledende overlæge på Hjerte- Lungekirurgisk Afdeling, Jan Jesper Andreasen, sig også lidt afventende:

»Vi har søgt en række specialefunktioner og er blevet godkendt på alle områder. Vi fortsætter det formaliserede samarbejde med Skejby, det fungerer godt og er til gavn for alle - både for patienter og læger.

Jeg var lidt spændt på, hvad specialeplanen ville bringe. Vi er en universitetsafdeling under Aarhus Universitet og har hidtil uddannet nogle få hjertekirurger om året. Det bliver nok kun til en enkelt om året fremover. Jeg kan godt være lidt bekymret over, hvordan det bliver på længere sigt, når hjerteoperationer flyttes fra de offentlige sygehuse til privat regi - selvom vi har ledig kapacitet på universitetshospitalerne. Hvis vi skal fungere som en uddannelsesafdeling, kræver det jo et vist antal operationer pr. læge.«

De private

På Hjertecenter Varde hilser man Sundhedsstyrelsens godkendelse velkommen:

»Vi glæder os over, at Sundhedsstyrelsen tilsyneladende vurderer på faglighed og kvalitet og ikke på, om noget tilfældigvis er offentligt eller privat,« siger administrerende direktør og overlæge Ricardo Sanchez.

»Vi har over 12 år med få midler skabt en højt specialiseret arbejdsplads i det vestjyske, hvortil det normalt er svært at trække den nødvendige arbejdskraft. Det er lykkedes ved at satse på den bedste kvalitet, og i dag er vi Skandinaviens førende behandler af hjerteflimren. Desuden har vi tilbudt OUH at bidrage til speciallægeuddannelserne inden for thoraxkirurgi, kardiologi og thoraxanæstesiologi.«

Ugennemtænkt

Bent Hansen, formand for Danske Regioner, mener, at det virker underligt, at et privat sygehus på hjerteområdet ikke skal have et formaliseret samarbejde med et offentligt højt specialiseret sygehus, når for eksempel Aalborg Sygehus skal kunne fremvise et formaliseret samarbejde, selvom det er et større offentligt universitetshospital. Det private hjertecenter i Varde lever heller ikke op til Sundhedsstyrelsens krav om, at der skal være forskning og uddannelse tilknyttet.

»Det virker i det hele taget ikke særlig gennemtænkt at inddrage hjertecentret i Varde i specialeplanen. Det vil bestemt ikke være hensigtsmæssigt at dele forskningen ud på flere enheder end nu. Den bør efter min mening kun ligge på de to største universitetshospitaler. Varde har heller ingen uddannelsesfunktion og skal ikke have det,« siger Bent Hansen.

»De patienter, der kræver, at der er støttefunktioner på samme sygehus, kommer ikke til Varde, som det er nu, og det vil være alt for dyrt at etablere støttefunktioner der. Eller alternativt at flytte rundt på nyopererede patienter - det er simpelthen fagligt uforsvarligt. Så man må selektere meget omhyggeligt, hvilke patienter der kan behandles i Varde.«

Fremtiden

»Det ville være næsten ubærligt for OUH i fremtiden, hvis vi ikke skulle have et stærkt hjertecenter,« siger sygehusdirektør Peter Frandsen. »Aftalen med Hjertecenter Varde er indgået i en periode, hvor vi havde brug for den, og det har ændret sig noget nu. Men når man indgår en aftale, er der visse krav til ordentlighed: Enten må aftalen fornys eller opsiges. Det er ude i en regulær udbudsrunde nu - så er det op til politikerne at vurdere, hvad der er behov for.«

Efter at Sundhedsstyrelsen havde taget stilling til de funktioner, som Hjertecenter Varde havde søgt om, viste den seneste opgørelse fra Dansk Hjerteregister, at centret havde færre operationer i 2009 end planlagt. Antallet af operationer er et vigtigt krav i specialeplanen, da formålet er at samle de komplicerede behandlinger på færre enheder, så lægerne oparbejder større ekspertise.

»Hjertecenter Varde har nu en særlig udfordring. I lyset af de færre operationer i 2009 skal de nu sandsynliggøre, at de stadig kan overholde de krav, som er stillet med specialeplanen,« udtaler planchef i Sundhedsstyrelsen Lone de Neergaard til Altinget.

»Hjertecenter Varde skal ikke vide sig sikker på at få godkendelserne,« siger hun. »Vi har stillet de samme krav til offentlige og private hospitaler, og de gælder for alle.«

De private hospitaler, der har fået foreløbig godkendelse af deres ansøgning om speciale, har nu fem uger til at dokumentere, at de kan leve op til styrelsens krav til en specialefunktion.

»Der er ikke givet grønt lys, fordi deres navne står på styrelsens liste lige nu,« påpeger Jesper Fisker, administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen. »Tidligere var det frivilligt, men uddannelse og forskning bliver et krav fremover. Og lever hospitalerne i kke op til kravene, kan det koste godkendelsen til at behandle patienter fra det offentlige system.«

Sundhedsstyrelsen forventer, at specialeplanlægningen er gennemført i regionerne inden udgangen af 2010, men på enkelte områder vil ændringerne være så store, at trinvise løsninger er nødvendige.