Skip to main content

En lur som forebyggelse

Journalist Dorte Jungersen - dj@dadl.dk

2. nov. 2005
3 min.

o

Til sommer kan det gravide plejepersonale i udvalgte centre på Rigshospitalet en time om dagen forlade deres afdeling og fortrække til et roligt sted, hvor de kan blunde på sofaen eller stresse af med lekture der forbereder dem på tilværelsen som vordende mor.

Senere vil tilbuddet gælde hele Rigshospitalet.

Derudover vil antallet af aften- og nattevagter fra 16. graviditetsuge blive mindre for de gravide jordemødre, sygehjælpere, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter.

Projekt Q på Rigshospitalet vil gøre det legitimt at hvile sig i arbejdstiden og blive positivt særbehandlet. Til glæde for de gravide selv men også for deres afdelinger, som vil få kompensation i form af arbejdstimer for de gravides fravær.

Det er Rigshospitalets uddannelses- og udviklingsafdeling, der i samarbejde med hospitalets Neurocenter, Juliane Marie Centret, Finsencentret, Forebyggelsesenheden og Arbejdsmiljøinstituttet, har udviklet Projekt Q, hvis primære formål er at forbedre arbejdsmiljøet for to særligt belastede medarbejdergrupper: de gravide og de seniore medarbejdere.

Det sekundære formål er at dæmme op for den stigende sygeliggørelse af graviditet med deraf følgende langvarige fraværsmeldinger. En nedbringelse af sygefraværet for det gravide plejepersonale fra næsten seks procent til maks. det gennemsnitlige fravær for Rigshospitalets ansatte på knap fem procent, er et af succeskriterierne.

Et andet er at fastholde ældre kvindelige medarbejdere, der i dag forlader arbejdspladsen tidligere end pensionsalderen.

Holdningsændring

At projektet ikke kun fordrer at der fremskaffes de fornødne faciliteter i form af motions- og hvilerum, men at en holdningsbearbejdning også er påkrævet, er Styregruppen for projektet meget opmærksom på: »Der vil i projektet blive brugt megen energi på at ændre kollegernes og ledelsens holdning til at de gravide forlader deres arbejdsplads en time eller to - det i sig selv er en stor forandringsproces.

Dertil kommer, at mange af de gravide kvinder er relativt nyansatte, har status som de ressourcestærke, der kan klare det hele - og så kommer vi og siger at de skal have speciel status.

Men hvis ikke vi gør det, risikerer vi, at de bliver syge. Ved at tilbyde dem gymnastik, afspændingsøvelser, meditation og bækkenbundsøvelser - som de meget ofte ikke har tid til, når de har fri fra arbejde - bidrager vi til, at de får en stærkere fysik og dermed en nemmere graviditet«, fremhæver Uddannelses- og udviklingschef Anne Møllmann.

Initiativerne over for de seniore medarbejdere er at etablere en seniorklub.

»Problemet med disse medarbejdere er, at de kan føle sig isoleret i forhold til deres yngre kolleger. I en seniorklub kan de selv formulere deres ønsker sig. Det kan fx være gymnastik, undervisning i it og engelskundervisning«.

Anne Møllmann understreger, at Projekt Q - der er et delprojekt i Arbejdsmiljøinstituttets projekt »Kvinder på Arbejdsmarkedet« - skal betragtes som en start på et formentlig større projekt.

»Projektet er et forsøg på at få nogle arbejdsmiljøforbedrende initiativer i gang, og derfor begynder vi med de udsatte grupper.

Der har ikke været tradition for at gøre noget for plejepersonalets arbejdsmiljø, men det håber vi at få sat skub i«, siger Anne Møllmann.

Projektet er tilrettelagt som en videnskabelig undersøgelse med en forundersøgelse, en interventionsfase og en efterundersøgelse. Forundersøgelsen, der blev foretaget i efteråret, består af en standardspørgeskemaundersøgelse fra projekt »Kvinder på Arbejdsmarkedet« - tilføjet spørgsmål der specifikt omhandler forhold for gravide og seniorer.

Af tilbagemeldingerne til målgruppen - lidt over 1.200 medarbejdere - var der en overvejende positiv stemning for de planlagte interventioner.

Selve interventionsfasen indledes til sommer og varer i halvandet år.

Plejepersonalet på Finsencentret fungerer som kontrolgruppe under såvel for- som efterundersøgelsen.