Skip to main content

En tysk it-topscorer

Anne Steenberger, as@dadl.dk

17. maj 2013
4 min.

HamborgHamborg Kitlen er figursyet og går til godt under knæet. Neden for stikker et par gråsorte bukser af fineste uld frem, fuldendt af et par blankpudsede efter alt at dømme håndsyede sorte sko. Kitlen er knappet til, men ærmerne på den hvide manchetskjorte anes. Jo, der er stil over gynækologisk onkolog, cheflæge Dr. Müller, der holder et lille lynforedrag for et hold danske journalister, der af it-firmaet Siemens er inviteret til Hamburg for at bese it-miraklet på Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf. Siemens har leveret softwaren, og hospitalet er netop som det første i Europa blevet tildelt topkarakter i form af en niveau 7-placering på den internationale HIMSS-skala, der vurderer hospitaler ud fra deres sundheds-it.

Doktoren ligner så langt fra en rebel, men han var om ikke på barrikaden så dog meget skeptisk, da hospitalet for få år siden forlod det digitale stenalderniveau, som det hidtil havde befundet sig på. »I begyndelsen var det vanskeligt, fordi vi skal tilpasse os systemet på en bestemt måde. Derfor var der stor modstand«, siger han. Faktisk var it-revolutionen trin to i den store omvæltning, hospitalet begyndte på i 2009. Trin et var en fundamental omorganisering, der tog konsekvensen af de mange multisyge patienter og gjorde sig til specialiseret i multisyge. Første skridt var derfor at omorganisere hospitalet til det, hvilket blandt andet betød, at specialerne blev tvunget til at arbejde sammen. Man indførte standardiserede patientforløb uanset speciale, og det blev manifesteret i opbygningen af de elektroniske patientjournaler.

Nu står Müller ved den mobile pc, der rummer alle mulighederne, som hospitalets avancerede digitale niveau tilbyder. Den mobile pc er det fysiske udtryk for omorganiseringen, og det er her, lægerne ved »et enkelt klik« ikke bare er på patientens journal, men også har adgang til en lang række andre data. Det er en såkaldt integreret elektronisk patientjournal, hvor en platform med fokus på patientforløb er integreret med en arkiveringsplatform.

På en lille film om hospitalets digitalisering, vises metervis af tomme arkivhylder – det er der, hvor journalerne tidligere stod. De er i dag, hvis filmen taler sandt, tomme. Det papirløse hospital er en realitet – muligvis med enkelte små undtagelser, indrømmer personalet.

Det var ikke en over night-overgang til it. Men det er tæt på. Det skete som et big bang, forklarer it-direktør Henning Schneider, hvor ændringen skete over hele hospitalet på én gang. Der blev stillet e-learning-programmer til rådighed, som personalet skulle logge sig på, når som helst de havde tid – også hjemmefra. Afdelingernes ledende overlæger blev kaldt ind til hospitalsledelsen, hvor de fik at vide, at det var deres ansvar, at afdelingens personale fik lært systemerne og brugte dem.

Det er ingen hemmelighed, at der var meget modstand blandt lægerne mod den standardiserede journalføring. »Det er kun muligt med en stærk ledelse«, lyder det fra Henning Schneider.

Hvorvidt Müller er helt o.k. med lige det aspekt ved digitaliseringen, er lidt uklart. Men han er tydeligvis meget tilfreds med andre sider af det, f.eks. at det er muligt at trække kvalitetsdata ud af systemet. Men mest begejstring er der for muligheden for at samarbejde med andre læger elektronisk. Man kan f.eks. bede en læge fra et andet speciale om at hjælpe til med at vurdere en patient. Først lægger man data ud, så lægen kan se på det og derudfra vurdere, om der er brug for at tilse patienten. Elektroniske konferencer på tværs af specialerne er dagligdag, og det betyder, at nye patienter hurtigt kan blive vurderet af specialister fra flere specialer.

At finde en struktur omkring konferencerne har været en kamp:

»Der har været mange konflikter og spændinger, og jeg var virkelig frustreret. Men vi skulle!« siger Dr. Müller.

Bagsiden af det er, at lægen kan ende med at se mere på skærmen end på patienten. Og at standardiseringen af forløbene betyder, at der går for meget automatik i den, siger han. Men der er ingen tvivl om, at han i de store og hele er begejstret:

»Der er sket meget godt efter digitaliseringen – alle programmer kan integreres, der er nem adgang til data, der er ikke særskilte programmer for radiologer osv. Vi tænker meget mere over, hvordan vi gør tingene og vi har sparet en masse tid. Alt er fred nu. Ingen læger vil vende tilbage til papiret. Der er så mange fordele, f.eks. har vi et kæmpedatagrundlag som udgangspunkt for forskning«, siger Dr. Müller.