Skip to main content

Enestuer kræver små sengeafdelinger

Journalist Anne Steenberger, as@dadl.dk

22. jun. 2012
2 min.


Trondheim

De kaldes i Norge for »sengetun«, og konceptet er opfundet her på St. Olavs. Der har allerede været en del danske hospitalsfolk oppe og studere dem, og på flere af de andre nye sygehuse i Norge har man også indrettet sengeafdelingerne i sengetun. Chefarkitekt på St. Olavs store byggeri, Ragnhild Aslaksen, kan godt forstå, hvorfor konceptet med sengetun bliver kopieret så mange steder.

»Udgangspunktet er skiftet fra flersengsstuer til enestuer. Det sætter en række ændringer i gang på andre områder. Og det var i den bevægelse, at sengetun blev udviklet«, siger hun.

En standardafdeling har typisk 24 senge, forklarer hun, som bliver opdelt i tre tun. Til hvert tun er tilknyttet et team bestående af to eller flere sygeplejersker. Linnedrum og skyllerum deles med de andre tun. Sengene er placeret kompakt i enestuer rundt om teamets arbejdsbase. Det giver nærhed både visuelt og fysisk, og patienterne er ifølge patienttilfredshedsundersøgelserne meget glade for det. Som gæst opleves et sengetun meget intimt og meget roligt.

Ragnhild Aslaksen siger:

»Der sker noget ret voldsomt fysisk, når man indretter enestuer. Pludselig står man med en meget lang korridor med en masse små værelser - ligesom på et hotel. Det betyder, at der bliver langt mellem patient og personale. Det kan blive lidt ensomt for patienten. Og for personalet kan det ske, at overblikket går tabt«.

Ragnhild Aslaksons pointe er, at når man indretter et hospital med enestuer - som de danske sygehusbyggerier også går efter - medfører det en række ændringer på andre områder på hospitalet:

»Det betyder f.eks. noget, at der er plads til at arbejde på patientens stue - det overflødiggør rum, f.eks. undersøgelsesrum, hvor det i dag finder sted. Det er ikke længere nødvendigt med et centralt lager af senge i kælderen. De fleste patienter spiser på stuen - husk: Patienter, der er indlagt, er dårlige! - Det overflødiggør måske den store spisestue«.