Skip to main content

Engagementets anatomi

Journalist Dorte Jungersen - dj@dadl.dk

2. nov. 2005
3 min.

Årets modtager af Barfred-Pedersen æresgaven, Katrine Sidenius, kvitterede med at læse en novelle, da hun på årets Lægemøde modtog Lægeforeningens fornemste pris, der har været uddelt siden 1945.

Novellen, Den anatomiske tanke, der var forfattet af Peter Seeberg og udformet som et brev fra en, der har testamenteret sin krop til Anatomisk Institut, havde fået Katrine Sidenius til at spekulere på, hvad obducenten ville finde »hos alle os der har ydet en faglig og organisatorisk indsats« og som er en forudsætning for at komme i betragtning til prisen.

Katrine Sidenius er tidligere formand for hygiejnekomiteen, - nu Sundhedskomiteen og senere - fra 1990-1996 - medlem af Hovedbestyrelsen. I denne periode var hun bl.a. formand for Etisk Udvalg , medlem af Internationalt Udvalg samt medlem af Udenrigsministeriets råd for internationalt udviklingssamarbejde.

»Hos de fleste af os kan obducenten formentlig finde lidt skarpe albuer, et let til øget subkutant fedttegning og hos nogle af de mest ihærdige af os vil der kunne spores en let accentueret fedttrækning i leveren. At lungerne også kunne bære præg af et fagligt engagement er i dag ren historie, nu hvor formanden offentligt har proklameret sin askese og Lægeforeningen har ændret sin rygepolitik«, sagde Katrine Sidenius til salens moro. Hvorefter hun med mere alvor i stemmen kunne konstatere, at »sporene efter den energi der driver os til at bruge år af vores liv på fagligt og organisatorisk arbejde nok skal lokaliseres et sted mellem hjerte og hjerne«.

Forud for Katrine Sidenius' dissekering af engagementets anatomi, fremhævede Jesper Poulsen i sin motivation for valget af Katrine Sidenius, udover hendes betydelige faglige og organisatoriske indsats, prismodtagerens »imponerende evne til at skabe forståelse for Lægeforeningens synspunkter«.

»Derfor er der heller ikke tvivl om dit engagement og dine holdninger til mange spørgsmål i forbindelse med områder som fx kunstig befrugtning, værnepligtige reservelæger, der udsendes til u-lande, de såkaldte risikolæger, lægers tavshedspligt, gentestudvalg og opbygning af demokratiske lægeforeninger i det tidlige Østeuropa«, sagde Jesper Poulsen.

Etiske problemstillinger og menneskerettighedsspørgsmål har været et af de centrale elementer i Katrine Sidenius' arbejde og engagement. Således har hun bl.a. været med til at undervise i netop disse emner i Østeuropa, ligesom hun med stor iver og dygtighed ifølge formanden altid har været på banen, når lægers etiske forpligtelser har været til diskussion. Katrine Sidenius har ligeledes været medlem af Comité Permanent's Etikudvalg og deltaget i Verdenslægeforeningens behandling af medicinsk-etiske spørgsmål.

»Jeg ved, at du tidligere har været beskrevet som en fighter i rødt, og her tænker jeg på din fortid som aktiv i rødstrømpebevægelsen. Ikke fordi du i din tid i Lægeforeningen fremførte særlige rødstrømpesynspunkter - jeg ved, at du alene har kæmpet for synspunkter, der har været fagligt og sagligt begrundet« sagde Jesper Poulsen til prismodtageren, der altid har været engageret i kvinde- og socialpolitiske problemstillinger og i dag er overlæge på Center for voldtægtsofre på Rigshospitalet.