Skip to main content

Englands sundhedsdirektør varsler ’antibiotika-dommedag’

Et stigende antal dødsfald som følge af antibiotikaresistente infektioner, kan standse stigningen i levealder, advarer rapport.

Sally Davies, chief medical director for England: "50.000 dødsfald om året i Europa og USA pga. antibiotikaresistens. Foto: YouTube
Sally Davies, chief medical director for England: "50.000 dødsfald om året i Europa og USA pga. antibiotikaresistens. Foto: YouTube

Klaus Larsen kll@dadl.dk

19. maj 2016
2 min.

Måske er den længe ventede ”antibiotika-apokalypse” allerede over os, skriver The Guardian.

Ifølge den engelske medicinaldirektør, Dame Sally Davies, dør 50.000 mennesker årligt i Europa og USA af infektioner, som ikke længere kan behandles med antibiotika.

Professor, Dame Sally Davies, som er den øverste sundhedsrådgiver for regeringen, har ledet den britiske indsats mod antibiotikaresistens og betegner den som en global trussel på niveau med terrorisme og klimaforandringer.

Ved offentliggørelsen af en rapport om løsninger på problemet, bestilt af regeringen, advarede hun ifølge BMJ om, at antallet af dødsfald allerede er så højt, at det kan føre til, at vores forventede levetid, i stedet for at fortsætte med at stige, vil begynde at falde.

”Vi ser allerede konsekvenserne af antibiotikaresistens med skønsmæssigt 50.000 dødsfald om året i Europa og USA på grund af antibiotikaresistens, og langt større tal på verdensplan”, skrev hun i april i forordet til en rapport om forventet levetid.

”De fremskrevne tal er langt værre. Det er meget tænkeligt – måske tilmed sandsynligt – at den nuværende æra med kraftige levetidsforbedringer vil blive afløst af mange års kraftig levetidsforringelse”, skrev Sally Davies.

Infektionssygdomme som tuberkulose og gonorré, som har været nemme at behandle, er igen på vej til at blive en alvorlig trussel. Ifølge WHO er der årligt 480.000 tilfælde af multiresistent tuberkulose – heraf 190.000 med dødelig udgang.

Den multiresistente tb kræver to års behandling med antibiotika, som ikke findes eller er for dyr i de fattige lande, hvor sygdommen især forekommer.

Uden antibiotika vil kirurgiske indgreb igen blive potentielt livsfarlige, organtransplantation utænkeligt, og død i barselsseng vil ikke længere høre fortiden til. Lungebetændelse, som især blandt gamle mennesker var en hyppig dødsårsag i den før-antibiotiske tidsalder, kan blive en dødelig sygdom igen.